Szeretnéd, ha sokáig friss maradna a nyáron szüretelt ínycsiklandó cseresznye? Hidd el nekünk, friss cseresznyéből jóval zamatosabbak a piték, turmixok, mindenféle édességek, és ugye magában fogyasztva sem utolsó a cseresznye zamata, amennyiben kellőképpen friss! Mutatunk néhány trükköt, ami segíthet abban, hogy megőrizd a cseresznyék frissességét.
Mit kell tudni a cseresznyéről?
Kezdjük az alapoknál, bevezetésképpen nézzünk meg néhány fontosnak tűnő infót a cseresznyékkel kapcsolatban. A cseresznye cseresznyefákon nő, élénkzöld szára van, és fényes, enyhén kemény, ehető külseje körülveszi a húsos, lédús belső teret és egy központi gödröt. Ez a gödör teszi a cseresznyét csonthéjassá, ilyen csothéjas még a szilva, és barackok is, amiknek szintén központi magjuk van. A cseresznye világszerte nő, szerencsére hazánkban is elég sok helyen. A cseresznyeszezon nyáron van, nyár elején, úgyhogy ideje, hogy te is megnézd, érett-e már a környéken a cseresznye. Ha a kertedben nincs is cseresznyefa, akkor is szüretelhetsz, hiszen számos helyen lehet cseresznyét szedni. Ezen felül pedig a piac biztosít még tök jó helyet a friss cseresznyék beszerzéséhez.
Meddig marad friss a cseresznye?
A friss cseresznye három-négy napig eláll, ha a pulton tárolják, és akár egy hétig is eláll a hűtőszekrényben. De ha szeretnéd ennél hosszabb ideig tárolni, akkor az is lehetséges. Nemcsak befőzni, hanem lefagyasztani is le lehet a cseresznyét, ami később nagyszerű leves, vagy sütemény alapanyag lesz. A titok csak az a cseresznye kapcsán, hogy közvetlenül felhasználás előtt szabad csak megmosni, tehát például közvetlenül azelőtt, hogy elraknád a mélyhűtőbe. Fagyasztóban aztán akár fél évig is eláll a cseresznye, tehát semmit sem veszít a zamatából télig.
Tippek, hogy sokáig friss maradjon a cseresznye
Akár te magad szeded le a cseresznyét, akár piacon, vagy boltban vásárolod, minden bizonnyal érdekel a titok, hogy milyen kis trükkökkel tudod elérni, hogy viszonylag sokáig elálljanak. Az alábbiakban mutatunk 5 tippet is, hogy tovább frissen tudd tartani a cseresznyét:
- Legyen száraz a cseresznye! A cseresznyét ne mossuk, mert a nedvesség felgyorsítja a romlást. Ha nedvesek, töröljük szárazra papírtörlővel. Csak közvetlenül fogyasztás vagy főzés előtt öblítsd le hideg vízzel.
- Távolíts el minden rossz cseresznyét. Ellenőrizd, hogy nincs-e zúzódás a cseresznyén. Ha valamelyik elromlott, távolítsd el a többi közül, és dobd ki azonnali hatállyal, mert egy rossz gyümölcs, hamar sok rossz gyümölcsöt eredményez.
- Tartsd a szárat a cseresznyén. Az élénkzöld szár a frissesség jele, és ha leszeded, a cseresznye gyorsabban megromolhat, ezért nem kell leszaggatni azt, csak közvetlenül fogyasztás, felhasználás előtt! Sokan szeretik, ha már a piaci mérlegelésnél sincsenek szárak, de ez gyors romláshoz vezethet.
- Helyezd a cseresznyét egy tiszta tálba, sötét helyre. A cseresznye válogatása után óvatosan helyezd egy tálba őket, és amíg nem fogyasztod, használod fel őket, mehetnek a spájzba, vagy ha alég hely van, akkor akár a hűtőbe is. Hűtőszekrényben sokkal tovább friss marad a cseresznye! Ha kint tartod őket a konyhapulton, mondjuk azért, hogy egyen belőle a család, ügyelj arra, hogy ne érje közvetlen napfény, mert a hő hatására pépes lesz.
- És a titkos trükk a cseresznyék tartósításával kapcsolatban: hosszabbítsd meg a cseresznye eltarthatóságát, azzal, hogy sütőlapra teszed! Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni a cseresznyét, egy tepsiben különítsd el egy rétegben, és tedd be a hűtőszekrénybe. Ha így helyezed őket, elkerülheted a zúzódásokat, és frissebbek lesznek a hűtőnek köszönhetően.