Undorító és egyben törvénytelen az, amit a kínaiak csinálnak: a szennyvízcsatornából kinyert étkezési olajjal sütik meg az ételeket, egyszerűen hihetetlen.
A kínai élelmiszerek nagy része olajban sült étel, így minden utcai árus kénytelen a tetemes mennyiségű étolaj beszerzésére és felhasználására. Néhány utcai árus azonban úgy oldja meg az olaj beszerzését, hogy a feketepiacon előállított undorító olajat vásárol, amit a vágóhidak környékén a csatornába lefolyó folyékony vagy szilárd szemétből, állati maradványokból és zsírból szűréssel, forralással és hagyományos olaj hozzáadásával állít elő a kínai “olajmaffia”.
Egyes felmérések alapján Kínában az éttermek 10%-a használ csatornaolajat.
A csatornaolaj természetesen számos mérgező vegyi anyagot tartalmaz, beleértve az aflatoxinokat (rákkeltő vegyületek, bizonyos penészgombák) és a PAH-ot (policiklusos aromás szénhidrogének, veszélyes szerves szennyező anyagok). Ilyen vegyületek kialakíthatnak súlyos betegségeket is, mint a máj- és a gyomorrák, valamint az újszülötteknél fejlődési rendellenesség.
Képeken az undorító igazság:
További képek
Természetesen az ilyen "olaj" gyártása illegális és a kínai hatóságok keményen üldözik azok készítőit, terjesztőit. A videóban látható páros csak piti bűnöző, de áprilisban például 13 várost átszelő és több mint száz embert foglalkoztató bűnözői hálózatot buktattak le a rendőrök, akik foszló állati hulladékból készítettek sütőzsiradékot. Az öt hónapos nyomozás során feltárt adatok szerint a bűnszervezet mintegy 3200 tonna, 1,6 millió dollár értékű illegális olajat értékesített.
Az alábbi videón néhány részletet láthatunk, hogy miként kerül a szennyvízből kinyert csatornaolaj az árusokig, majd a gyanútlan fogyasztókig. A maffia módszerrel előállított csatornaolajból még a szállodák éttermeibe is jut bőven.