Mint minden növény, a citromfa is igényli a metszést, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor ragadunk metszőollót. Tapasztalt szakértőnk most mindent elmond nektek a metszés idejéről és módjáról, olvassátok el szuper cikkét!
Röviden a citromfáról
A citromot Indiában fedezték fel, de ma már Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában és Európa déli részein is termesztik, a 3-5 méteres fája egész évben terem, ha ideálisak számára a körülmények. Ágai tövisesek, fehér virágai pedig jellegzetes illattal rendelkeznek. Narancstermése gerezdekből áll, a világos sárgászöld, rostos, lédús gyümölcshúsban a termés közepéhez közel ülnek a hosszúkás, nagyjából egy centiméter hosszú, egyik végükön kihegyesedő magvak. Korábbi írásomban hosszabban beszéltem a citromfa termesztéséről, így erről most nem ejtek szót (ha lemaradtatok volna róla, kattintsatok ide, és olvassátok el).
Miért olyan jó a citrom?
A citrom sokféleképpen felhasználható, levesek, húsok, rizsételek ízesítésére kiváló, de savanyíthatjuk vele salátáinkat is. Levét számtalan jótékony hatása miatt fogyasztjuk, sárga héját lereszelve töltelékek ízesítésére használhatjuk. A citromot hosszú pályafutása alatt alkalmazták mérgezések ellenszereként, hatásosnak vélték például kígyómarás ellen, de szívbetegeknek is ajánlották.
Hatásos vizelethajtó, izzasztó, vérzéscsillapító, sebösszehúzó, régen gyógyították vele a gyulladt torkot, és még csuklás ellen is bevetették. Ezzel azonban még nincs vége, mivel a citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot, ráadásul nagyon sok benne a C-vitamin, ami segít a meghűléses betegségek megelőzésében. A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom, sajnos nálunk nem igazán lehet kapni belőle, a boltokban megvásárolható citromot ugyanis éretlenül szüretelik, és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért jelentősebb gyengébb héjának a minősége.
Jó hír, hogy még a bőrnek is segít, ugyanis megerősíti a fejbőrt és a hajhagymákat, és megelőzi a kopaszságot! Most, hogy már ennyi mindent tudunk a citromról, nézzük mai cikkünk legnagyobb témáját, ami pedig a citromfa metszése. A következő oldalon minden hasznos tudnivalót megosztok veletek a citromfa metszésének idejéről, és módjáról, érdemes tehát lapozni egyet!