Címke a gyümölcsökön

Figyelj oda a gyümölcsön lévő címkékre!

hirdetes

A gyümölcsökön lévő címkék komoly jelentéssel bírnak, sokan még sincsenek tisztában a fontosságukkal. Ezt a cikket mindeninek ajánlom, tudjátok meg ti is, mire kell odafigyelned gyümölcsvásárlás esetén! 

A gyümölcsökön lévő címke sok mindenről árulkodik

 

A legtöbb ember észre sem veszi, hogy a megvásárolt gyümölcsök többségén van egy címke. Pedig ennek a címkének óriási jelentősége, nem véletlenül ragasztották rá az adott termékre.

 

A PLU kód

 

Az úgy nevezett PLU kód az, ami megmondja a gyümölcsről, honnan származik, genetikailag módosított-e, szerves vagy előállított műtrágyával kezelt-e, használtak-e termesztése során gombaölő-, gyomirtó-, rovarölőszert.

 

Ebből a kis számból megtudhatsz mindent, amit tudni szeretnél a gyümölcsről, a következő oldalon azt is elmondom, melyik szám számít jónak és melyik nem, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

 

A gyümölcsökön lévő címke sok mindenről <a class="autolinkeles" title="áru" href="https://www.agraroldal.hu/aru-kifejezes.html">áru</a>lkodik

 

Azt a terméket, melyen négyjegyű kódot találunk, és hármassal, vagy négyessel kezdődik – 3000-4000-es sorozat - leginkább hagyományosan termesztettek, nem genetikailag módosítottak, viszont a gazdaságban használtak a termesztéséhez vegyi anyagot, illetve növényvédő szert.

 

Ha öt számjegyű kódszámot találunk a gyümölcsön, és az első szám nyolcas, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a termék genetikailag módosított. Általában a génmódosított banán a 84011-es számot kapja.

 

A legjobb az ötjegyű, kilencessel kezdődő sorszám, ugyanis ez a termék organikusan előállított, teljes mértékben bio. Termesztésénél nem használtak növényvédő szereket, és vegyi anyagokat sem.

 

Az úgynevezett PLU-kódok röviden így néznek ki:

  • 0 — nem minősített termék (ide tartoznak a hagyományos körülmények között termesztett termékek),
  • 8 — génmódosított termék,
  • 9 — biotermékek.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-29

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Lyukas és kukacos a répa? Sok esetben a sárgarépalégy vagy drótférgek okozzák a gondot. Így szabadulj meg a kártevőktől egyszerűen és tartsd tisztán a kertet!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

csupasz zab (Avena nuda L.)

a pázsitfüvek családjának tagja. Magvai hamar kiperegnek. Elvétve termesztik. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség