A cékla pozitív hatása - Méregtelenítés
A céklában lévő anyagok méregtelenítik a szervezetet. A kutatók mindenkinek ajánlják a fogyasztását, akik szeretnék méregteleníteni a vérüket.
A cékla pozitív hatása - Vérnyomásproblémák
A cékla segít a vérnyomás szabályozásában. A magas vérnyomással küszködők számára ajánlott a rendszeres fogyasztása.
A cékla pozitív hatása - Visszér
A visszér megelőzéseként érdemes gyakran céklát fogyasztani, mivel remek hatással van az erekre, a rugalmasságuknak a megőrzésére. A magas magnézium tartalmának köszönhetően segít a vérrögök kialakulásának a megelőzésében.
A cékla pozitív hatása - Koleszterin
A koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul ez a csodás zöldség.
A cékla pozitív hatása - Pajzsmirigybetegségek
A céklalében jód is található, ezért érdemes a pajzsmirigybetegeknek is rendszeresen fogyasztaniuk.
A cékla pozitív hatása - Elhízás
A cékla dietetikus zöldség, 100 grammban 44 kalória található. A kutatók szerint a fogyókúrázóknak érdemes beépíteniük a napi étkezésükbe, mivel hozzájárul a fogyáshoz.
Céklalé készítése
Szükségünk lesz hozzá egy kg céklára, egy kg almára, egy sárgarépára, négy liter vízre, valamint pár csepp citromra. Először is mossuk és hámozzuk meg az almát, a céklát és a sárgarépát is, majd felkockázva tegyük egy edénybe. Öntsük fel annyi vízzel (mérjük ki a négy litert és abból öntsük rá annyit, amennyi szükséges), ami ellepi és tegyük oda főzni egészen addig, amíg a cékla meg nem puhul.
Amikor ez megtörtént, vegyük elő a turmixgépet és turmixoljuk össze az egészet, majd öntsük fel a maradék vízzel, tegyünk bele pár csepp citromlevet és főzzük fel. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről és töltsük kiforrázott, tiszta befőttes üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba. És már készen is vagyunk, fogyasszátok egészséggel!