Ilyen csapadékos évjáratban, mint a 2008. a Burgonyavész (Phytophthora infestans) és a Fekete szártő és nedves gumórothadás (Erwinia sp.) okozzák a legtöbb minőségi problémát, tárolási veszteséget gumórothadások formájában. Ezen okok miatt a tárolás is nagyobb odafigyelést érdemel, különösen a betárolt tétel minél gyorsabb leszárítása. Szeptember-október az őszi és téli tárolásra szánt burgonya betakarításának ideje. Nagyon fontos, hogy az előállított burgonya minőségét szakszerű betakarítással, és az azt követő betárolással a lehető legjobban őrizzük meg.
A betárolás
Csak a jó minőségben betakarított burgonya tárolható el minőségromlás nélkül. Természetesen mind az árú feldolgozóipari, mind a vetőburgonya tételek bizonyos mértékű mennyiségi és minőségi romlást szenvednek a tárolás során. Minőségromlást okoz a gumók vízvesztesége, kihajtása, a különféle belső kémiai átalakulások, a betegségek terjedése, a hőmérséklet és a vízvesztés okozta károsodások. Jó tárolóval és tárolási stratégiával ezek a veszteségek azonban a minimumra csökkenthetők. A burgonyagumó egy élő szervezet, mely 75-80% vizet tartalmaz. Tárolás során a burgonya párologtatása révén veszít víztartalmából, légzése és a fertőzések miatt, pedig szárazanyag tartalmából is. Ha a betakarított tételben gombákkal vagy baktériumokkal fertőzött gumók fordulnak elő, akkor ez a kialakuló gumórothadások révén óriási veszteségekhez vezethet. Ez különösen jelentős lehet ott, ahol a tételben fitoftórával fertőzött gumók vannak – amellyel ebben a csapadékos évjáratban számolni – kell, ha a gumók a nem megfelelő intenzitású és időtartamú leszárítás miatt rothadásnak indulnak. Az egyéb gombakártevők közül hasonló károkat okozhatnak még a Fusarium fajok. A különféle baktériumok (Erwinia, Ralstonia) okozta fertőzések jelentőségét növeli, hogy hatásukra robbanásszerű rothadás indulhat be a betárolt tételekben.
A különféle gombák és baktériumok okozta fertőzések terjedését és a veszteségek mértékét csökkenthetjük, ha:
csökkentjük a betakarításkor keletkező gumósérüléseket (a tárolóban fellépő kórokozók ugyanis a sérüléseken át hatolnak be a gumókba),
betárolás után gyorsan végbemegy a tétel leszáradása, és a tárolás alatt a gumók végig szárazak maradnak,
a sérülések beparásodása (sebgyógyulás) gyorsan végbemegy,
a tárolási hőmérsékletet olyan alacsonyan tartjuk, amennyire csak lehetséges.
A betárolt burgonya leszárítása
Rendkívül fontos, hogy a betárolt tételt mihamarabb leszárítsuk. Természetesen a száraz körülmények között betakarított tételeknél és kevésbé csapadékos tenyészidőszakban ennek a jelentősége kisebb. Ha a tétel leszárítást igényel, azt a betárolást követő szellőztetéssel el kell kezdeni, még akkor is, ha a halom (tároló) nincs teljesen feltöltve! Fokozott figyelmet igényel azoknak a tételeknek a leszárítása, amelyek nedvesen lettek beszállítva, megáztak, fitoftórával vagy baktériumokkal fertőzött gumók akadnak közöttük, vagy ha a tárházi betegségek ellen és/vagy hajtásgátlás céljából kezelve lettek. A leszárítási periódus hosszát akkor is növelnünk kell, ha tételünk anyagumókat, vagy másodkötésből származó éretlen gumókat tartalmaz. A gyors leszárítás kedvező hatású a rizoktónia és az ezüstfoltosság terjedésének meggátlásában is. A leszárítást akkor fejezhetjük be, ha a halom tetején a gumók között lévő föld légszáraz. Gyakorlatban alkalmazott lehetőség, hogy ennek ellenőrzésére a halom tetején kisebb gödröt vájunk a gumók között. Ha a halom felszínétől 30-40 cm mélységben a gumók felülete légszáraz, illetve a be- és a kimenő levegő hőmérséklete azonos, akkor abbahagyhatjuk a leszárítást. A kevés földdel betárolt tételek néhány nap alatt elérhetik ezt az állapotot. Földes vagy nedves gumókat tartalmazó tételnél a leszárítás akár heteket is igénybe vehet.
A bemenő levegő akkor alkalmas a burgonya szárítására, ha még képes további nedvesség felvételére, tehát ha páratelítettsége még nem teljes. Ha a bemenő levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a betárolt burgonyáé, akkor ez az állapot mindig fennáll. Ha a külső levegő hőmérséklete magasabb, mint a terményé, akkor szárítóképessége a harmatponttól függ.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.