A magyar vállalkozók nagy része rugalmas, talpraesett, de csak taktikai nem pedig stratégiai célokat követ. Két évtizeddel a rendszerváltás után így látja a hazai helyzetet Ábrahám Tibor gyárigazgató. A cég vezetőjének a sajtóról is megvan a véleménye. Nemrég az háborította fel, hogy egy cikkben a magyar konzervipar végnapjairól írt az egyik tollforgató.
A magyar vállalkozók nagy része rugalmas, talpraesett, de csak taktikai nem pedig stratégiai célokat követ. Két évtizeddel a rendszerváltás után így látja a hazai helyzetet Ábrahám Tibor gyárigazgató.
A mi vállalkozóink egy kicsit olyanok, mint a régi hadseregben a huszárság. Ők a világ legjobb katonái közé tartoztak. Gyorsak, ügyesek voltak, csatákat lehetett velük nyerni, de háborút azt nem. Az üzletemberek egy része idehaza nem gondolkozik hosszú távon. Az adott konjunktúrát ügyesen meglovagolja, de nem tervez évekre előre, ez pedig hiba – véli dr. Ábrahám Tibor, a Kecskeméti Konzerv Kft. gyárigazgatója. A cég vezetőjének a sajtóról is megvan a véleménye. Nemrég az háborította fel, hogy egy cikkben a magyar konzervipar végnapjairól írt az egyik tollforgató.
– Igazán megkérdezhetett volna az Önök pesti munkatársa bennünket is – mondja a cégvezetõ. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség alelnöke azt mondja, hogy szó sincs arról, hogy az ágazat szereplői a roló lehúzásán töprengenének. Az persze igaz, hogy a válság érinti a cégeket. No, de ki nem küszködik gondokkal? – A mi gyárunk 40 ezer tonna borsót és csemegekukoricát gyárt jelenleg évente, 8-8,5 milliárd forintos árbevételre számítunk az idén. A termék 95 százalékát szállítjuk Skandináviába és Németországba. Bár a kinti háziasszonyok jobban megnézik minden eurocent helyét, drasztikus rendelési visszaesést nem tapasztaltunk – elemzi dióhéjban a cég jelenlegi helyzetét beszélgetőpartnerem.
A kőrösi ezermester elkápráztatta a németeket
Dr. Ábrahám Tibor hosszú évekig a Nagykőrösi Konzervgyárban dolgozott. A termelés során többször is előfordult, hogy megoldhatatlannak tűnő problémát sikerült elhárítania egy-egy ügyes szakembernek. Az egyik alkalommal egy présgép ment tönkre. A Németországból érkezett szerelő jelezte, hogy csak otthoni szerszámmal lehet megjavítani a gépet. De arra több napot várni kell. Amíg ő és a vendég elmentek ebédelni, egy Járó Dénes nevű technikus ezalatt megszerelte a gépet. Ebéd után visszatérve a német nagyot nézett. Akkor odasúgta a magyar mester Ábrahám Tibornak: mond mög neki Tibikém, nem az a kunszt, hogy valaki akkor szereli meg a gépet amikor van hozzá szerszám, hanem akkor amikor nincsen hozzá semmi.
Hogy sok-e a 40 ezer tonna? Látszólag nem sok, de a magyar vevő évente csak ennyi konzervárut vásárol a boltokban. Alig háromkilónyi termék csecsemőtől az aggastyánig. Talán azért ilyen kevés, mert tele van tartósítószerrel a konzerv vetem oda a gyárigazgatónak. – Látszik, hogy szakmán kívüli. Mentségére szolgálhat az, hogy ilyen a közgondolkodás. A magyar konzerv hõkezelt áru. Nincs benne tartósítószer. Például a mi kukoricánk, borsónk négy évig eltartható – hangsúlyozza az igazgató.
Azért mégis csak jobb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, jegyzem meg. A Zöldség és gyümölcs Terméktanács is ezt ajánlja, reklámja is erről szól. Az igazgatónak erről is megvan a véleménye. Egy rakás pénzt nyomnak a reklámba, ami egyébként igen bugyuta csak azt felejtik el, hogy a fizetésekhez képest igen drágák ezek a termékek. Ebből a pénzből kaphatnának a hazai feldolgozók is, mert a konzervgyártás stratégiai ágazat. Az élelmiszer szerepe felértékelődik a jövőben – mondja dr. Ábrahám Tibor
– Nem csak az. Az útépítés, az energiaszektor, az oktatás, az egészségügy is nagyon fontos – vágok közbe. Ábrahám Tibor ezt nem is cáfolja. Azonban hozzáteszi: energia, víz, élelmiszer. Ez a három dolog az, amely a következő évtizedek stratégiai termékei lesznek a Földön. Hazai energiahordozónk kevés. Viszont kiváló felszín alatti édesvízi készleteink vannak. Óvnunk kell ezeket, mint a szemünk világát. Élelmiszertermelésben még ötmillió embert tudnánk ellátni. Hogy lesz-e a piacunk? Miért ne lenne. Ma 6,5 milliárd ember él a Földön, 2050-ben 10 milliárd. Mindenki minden nap enni és inni akar. Ezért is badarság arról írni, hogy a konzervipar a végnapjait éli, mondta a gyárigazgató végül.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.