Mikor belépek Bott Frigyes komáromi boltjába, a Bottékába, először nem értem, miért pont itt adott találkozót. Szép a kirakat, gusztusosak az ételek, ínycsiklandó illatúak a fűszerek, de egy borospince talán stílusosabb találkahely lenne. Aztán hamar világossá válik számomra, hogy borkóstoláshoz ez a legjobb hely.
Gyógynövények kivonatával permetezi a szőlőt az öt éve lett bioborász: Bott Frigyes. Juhfarkát az Akadémia borává választották.
Mikor belépek Bott Frigyes komáromi boltjába, a Bottékába, először nem értem, miért pont itt adott találkozót. Szép a kirakat, gusztusosak az ételek, ínycsiklandó illatúak a fűszerek, de egy borospince talán stílusosabb találkahely lenne. Aztán hamar világossá válik számomra, hogy borkóstoláshoz ez a legjobb hely. Az asztalon saját termésű bioalma meg dió, de nem csak dísznek. – Ha valaki bort kóstol, nagyon fontos, hogy mellé jó ételeket is egyen, hiszen így teljesedik ki a bor íze – magyarázza Bott Frigyes, aki öt éve adta a fejét borászkodásra. – Addig is termeltünk borokat, de inkább csak saját fogyasztásra. Ezek azonban annyira jól sikerültek, hogy úgy döntöttünk, kipróbáljuk magunkat nagyban is – okolja meg választását Bott úr, aki öt hektár földet vett a muzslai hegyen. – Nem is találhattunk volna alkalmasabb területet. A hegy déli fekvésű, rengeteg napfényt kap, a talaj pedig löszös, magas mésztartamú – részletezi, s kitér arra is, hogy ha nem lennének határok, Muzsla is a neszmélyi borvidékhez tartozna. – Egy igazán jó borász számára mindegy, hogy a határ melyik oldalán termel. Nem érzem a hátrányát annak, hogy a szlovák oldalon élek. Vannak nagyon jó szlovák borász barátaim, ugyanúgy, ahogy magyarok is. Itt nem számítanak a határok, csak a bor. És hogy az igazán minőségi legyen. Vannak törzsvásárlóink Pozsonyban, Budapesten és Komáromban. Most is egy magyarországi rendezvényen mutattuk be borainkat, aztán részt vettünk a Magyar Tudományos Akadémia hungaricum estjén, ugyanis juhfark borunkat tavaly az Akadémia borává választották. Szeretnénk, ha boraink megőriznék a táj igazi adottságait. Nem használunk adalék anyagokat, hagyjuk, hogy a természet alkosson, hiszen mi lenne ennél tökéletesebb? Ha permetezünk, akkor is csak gyógynövényekkel. Arra törekszünk, hogy a szőlő annyira megerősödjön, hogy védekezni tudjon a betegségek ellen. Ezért kíméljük. Ebből a szempontból a szőlő is olyan, mint az ember. Ha túl van hajszolva, sokkal könnyebben elkapja a betegségeket, szervezete legyengül. A szüret után pedig a mustot nem nyomjuk, csak tizenkét órán át ülepíteni hagyjuk, aztán a hordóban erjesztjük majd egy évig – meséli a borász. Hogy a bor igazán élvezetes legyen, elmaradhatatlan mellőle a gasztronómia. Fontosnak tartják a kézműves termelést, ez igaz az ételekre is. – A jó bor mellé jó étel is dukál. Ki kell használnunk a régió adta lehetőségeket. Ausztriában ez remekül működik. A termelők jól ismerik egymást, amit elő tudnak állítani maguk, azt nem máshonnan szerzik be. Mi is ezt szeretnénk. Ezért is a Bottéka, ahol helyi, kézműves élelmiszereket kínálunk a boraink mellé. Mi ugyan csak tökmagolajat készítünk, de minden mást, ami kapható, a környék termelőitől vásároljuk. Megérkeznek a gyerekek is: a kislány 10, a fiú 7 éves. A bátyjuk otthon maradt, segít egy ismerősüknek „borászkodni”. – Szeretnénk, ha a gyerekek már most megkedvelnék a szőlőtermesztést, a borkészítést. Mindig ott vannak, ha csinálunk valamit a szőlőben, ha szüretelünk, ha palackozunk. Szeressék a borkészítést, hogy mikor felnőttek lesznek, továbbvigyék a vállalkozást. Hiszen csak így van értelme csinálni. Szeretettel, odaadással.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.