A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el, és talán abban nincs is semmi különleges, hogy a sárospataki campuson borászképzés folyik. Azonban ilyen színvonalú borászképzés kevés van a világon, így Magyarország felkerült a világtérképre az oktatás ezén terén.
Világszínvonalú borászképzés a tokaji egyetemen
Az egykori főiskola Comenius Amos Jánosnak, a cseh-morva pedagógus-írónak állít emléket, akit Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony invitált meg Sárospatakra 1650-ben, ezekkel a szavakkal:
„Üdvözletünket és kegyünket jelentjük neked a magunk és jeles fiaink nevében. Mi már előtt, föllelkesítve a te láváié neved híre által, melyet magadnak Európa iskolái útján méltóképen szereztél, még inkább feltámadt bennünk a vágy, hogy veled hosszabb ideig együtt éljünk. Ennek a célja pedig az, hogy nekünk pataki iskolánk reformálásában, amiben az ifjú nemzedék javára és Krisztus anyaszentegyházának üdvére kegyesen és serényen forgolódunk.”
A sárospataki diákváros büszke a leánykori nevén Comenius Tanítóképző Főiskola, ma már Tokaj-Hegyalja Egyetemre, hiszen rendkívüli képzésekkel támogatják a hallgatókat. A diákváros Comenius látogatása után alakult ki, és az 1840-es években az egyházkerület több gyülekezete erőteljesen sürgette a speciális tanítóképzés megindítását.
Nem mindig volt a lista élén
Az elmúlt évszázadban a népszerű főiskola színvonala csökkenni kezdett és több életmentő döntést kellett meghozniuk. Így történt, hogy a helyi szakma igényére alapozva a szőlész-borász képzést elindították az egyetemen. Ezzel elkezdődött a sárospataki campus újraépítése és a Szőlészeti és Borászati Tanszék megépítése.
Korábbi képzéseket is megtartottak így az egyetem jelenleg háromlábon áll, de még mindig a pedagógiai vonal a legerősebb. A másik vonalon az alkalmazott tudományok területével foglalkoznak, mint a kulturális örökség és a világörökségi turizmus. Az egyetemi képzés szerelemgyermeke azonban a harmadik vonulat, a szőlészet és borászat.
Szőlészet és borászat képzés a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Az egyetem úgytartja, hogy sikerét az újonnan alapított szakág, a szőlészet és borászatnak köszönhető több okból kifolyólag is. Évszázadok óta világhírű szőlőiről és főképp a borairól a 27 települést magába foglaló világörökségi régió, amit IV. Béla királyunknak köszönhetünk, hiszen a második honalapítónk Sárospatak szomszédjában, Bodrogolasziban, olasz vincelléreket telepített le. Ezek a szőlészek a magukkal hozott tudást vegyítették a régió adottságaival, így felfrissítve a tokaji tudást. Azóta, ha valaki nem szőlővel vagy borral foglalkozik a Hegyalján, akkor is tízből kilencre elmondható.
Tehát nem is lehetne kérdés, hogy hol máshol lenne megfelelőbb egy szőlészeti és borászati szakmát kialakítani. Fontos a gyakorlatorientált képzés, amellyel megtanulhatják a hallgatók azt a tudást, amit a válogatott hegyaljai pincészetekben szinte rögtön alkalmazhatnak is. Ebből kifolyólag még egy ösztöndíj programot is indítottak az egyetemen, így egy tanévre havi 100 ezer forintot kapnak a kiválasztott hallgatók, és a kijelölt pincészetek átadják a szakmai tudásukat számukra.
Jelenleg a Dereszla Pincészet, a Grand Tokaj és a Sauska Borászat vesz részt a programban, de folyamatban van a megállapodás a bodrogkisfaludi Patricius Borházzal és a Pajzos-Megyerrel is. A borászatok maguk válogatják ki a diákokat egy alapos szűrő szerint, és minden borásznak megvannak a maga szempontjai.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.