A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el, és talán abban nincs is semmi különleges, hogy a sárospataki campuson borászképzés folyik. Azonban ilyen színvonalú borászképzés kevés van a világon, így Magyarország felkerült a világtérképre az oktatás ezén terén.
Világszínvonalú borászképzés a tokaji egyetemen
Az egykori főiskola Comenius Amos Jánosnak, a cseh-morva pedagógus-írónak állít emléket, akit Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony invitált meg Sárospatakra 1650-ben, ezekkel a szavakkal:
„Üdvözletünket és kegyünket jelentjük neked a magunk és jeles fiaink nevében. Mi már előtt, föllelkesítve a te láváié neved híre által, melyet magadnak Európa iskolái útján méltóképen szereztél, még inkább feltámadt bennünk a vágy, hogy veled hosszabb ideig együtt éljünk. Ennek a célja pedig az, hogy nekünk pataki iskolánk reformálásában, amiben az ifjú nemzedék javára és Krisztus anyaszentegyházának üdvére kegyesen és serényen forgolódunk.”
A sárospataki diákváros büszke a leánykori nevén Comenius Tanítóképző Főiskola, ma már Tokaj-Hegyalja Egyetemre, hiszen rendkívüli képzésekkel támogatják a hallgatókat. A diákváros Comenius látogatása után alakult ki, és az 1840-es években az egyházkerület több gyülekezete erőteljesen sürgette a speciális tanítóképzés megindítását.
Nem mindig volt a lista élén
Az elmúlt évszázadban a népszerű főiskola színvonala csökkenni kezdett és több életmentő döntést kellett meghozniuk. Így történt, hogy a helyi szakma igényére alapozva a szőlész-borász képzést elindították az egyetemen. Ezzel elkezdődött a sárospataki campus újraépítése és a Szőlészeti és Borászati Tanszék megépítése.
Korábbi képzéseket is megtartottak így az egyetem jelenleg háromlábon áll, de még mindig a pedagógiai vonal a legerősebb. A másik vonalon az alkalmazott tudományok területével foglalkoznak, mint a kulturális örökség és a világörökségi turizmus. Az egyetemi képzés szerelemgyermeke azonban a harmadik vonulat, a szőlészet és borászat.
Szőlészet és borászat képzés a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Az egyetem úgytartja, hogy sikerét az újonnan alapított szakág, a szőlészet és borászatnak köszönhető több okból kifolyólag is. Évszázadok óta világhírű szőlőiről és főképp a borairól a 27 települést magába foglaló világörökségi régió, amit IV. Béla királyunknak köszönhetünk, hiszen a második honalapítónk Sárospatak szomszédjában, Bodrogolasziban, olasz vincelléreket telepített le. Ezek a szőlészek a magukkal hozott tudást vegyítették a régió adottságaival, így felfrissítve a tokaji tudást. Azóta, ha valaki nem szőlővel vagy borral foglalkozik a Hegyalján, akkor is tízből kilencre elmondható.
Tehát nem is lehetne kérdés, hogy hol máshol lenne megfelelőbb egy szőlészeti és borászati szakmát kialakítani. Fontos a gyakorlatorientált képzés, amellyel megtanulhatják a hallgatók azt a tudást, amit a válogatott hegyaljai pincészetekben szinte rögtön alkalmazhatnak is. Ebből kifolyólag még egy ösztöndíj programot is indítottak az egyetemen, így egy tanévre havi 100 ezer forintot kapnak a kiválasztott hallgatók, és a kijelölt pincészetek átadják a szakmai tudásukat számukra.
Jelenleg a Dereszla Pincészet, a Grand Tokaj és a Sauska Borászat vesz részt a programban, de folyamatban van a megállapodás a bodrogkisfaludi Patricius Borházzal és a Pajzos-Megyerrel is. A borászatok maguk válogatják ki a diákokat egy alapos szűrő szerint, és minden borásznak megvannak a maga szempontjai.