A tavasz beköszöntével, a jó idő beálltával ismét nagyobb gondot kell fordítani borainkra. A pincehőmérséklet el kezd emelkedni, így a boraink hőmérséklete is nő, felgyorsulnak a fizikai, kémiai és mikrobiológiai folyamatok. A borok második fejtését májusban feltétlenül végezzük el. A tisztára mosott hordóba zártan fejtsük át borunkat, hogy levegővel csak minimálisan érintkezzék, a nem kívánt oxidációt elkerüljük. A nyomó tömlő végét a hordó aljába helyezzük, így a levegő felvételét lecsökkentjük. Levegő felvétele esetén a bor szabad kénessavtartalmának jelentős része lekötődik, feleslegesen ismételt kénezésre lenne szükség.
A kiürült hordót azonnal mossuk ki! A fahordót hagyjuk kicsöpögni, majd kiszáradni. Nedves hordót sohase kénezzünk, mivel a kéndioxid vízzel érintkezve kénessav formájában lekötődik, majd tovább oxidálódva kénsavvá alakul, beszívódva a dongákba a hordót tönkreteszi. Az ilyen hordóban tárolt bor jellegzetesen szulfát ízt vesz magába. A száraz hordó kénezését kénszelettel végezzük, kisebb hordóknál hektoliterenként 2-1,5 gramm, 10 hl-nél nagyobb hordónál 1 gramm/hl ként számolva az első kénezéskor. Az üres hordó kénezését havonta ismételjük meg, először felére, majd harmadára csökkentve a kén mennyiségét. A meggyújtott kénszeleteket huzalon kb. a hordó felső egyharmadáig engedjük le, és az akonanyílást csak lazán zárjuk le, a túlnyomás elkerülése érdekében. A kén elégését követően a kénszeleteket feltétlenül vegyük ki, és a hordót légmentesen zárjuk le. A huzamosan üresen állt és rendszeresen kénezett hordókat megtöltés előtt hideg vízzel jól mossuk ki, hogy az óhatatlanul képződött kénessavat eltávolítsuk.
A tavasz beköszöntével, a jó idő beálltával ismét nagyobb gondot kell fordítani borainkra. A pincehőmérséklet el kezd emelkedni, így a boraink hőmérséklete is nő, felgyorsulnak a fizikai, kémiai és mikrobiológiai folyamatok. A borok második fejtését májusban feltétlenül végezzük el. A tisztára mosott hordóba zártan fejtsük át borunkat, hogy levegővel csak minimálisan érintkezzék, a nem kívánt oxidációt elkerüljük. A nyomó tömlő végét a hordó aljába helyezzük, így a levegő felvételét lecsökkentjük. Levegő felvétele esetén a bor szabad kénessavtartalmának jelentős része lekötődik, feleslegesen ismételt kénezésre lenne szükség. A kiürült hordót azonnal mossuk ki! A fahordót hagyjuk kicsöpögni, majd kiszáradni. Nedves hordót sohase kénezzünk, mivel a kéndioxid vízzel érintkezve kénessav formájában lekötődik, majd tovább oxidálódva kénsavvá alakul, beszívódva a dongákba a hordót tönkreteszi. Az ilyen hordóban tárolt bor jellegzetesen szulfát ízt vesz magába. A száraz hordó kénezését kénszelettel végezzük, kisebb hordóknál hektoliterenként 2-1,5 gramm, 10 hl-nél nagyobb hordónál 1 gramm/hl ként számolva az első kénezéskor. Az üres hordó kénezését havonta ismételjük meg, először felére, majd harmadára csökkentve a kén mennyiségét. A meggyújtott kénszeleteket huzalon kb. a hordó felső egyharmadáig engedjük le, és az akonanyílást csak lazán zárjuk le, a túlnyomás elkerülése érdekében. A kén elégését követően a kénszeleteket feltétlenül vegyük ki, és a hordót légmentesen zárjuk le. A huzamosan üresen állt és rendszeresen kénezett hordókat megtöltés előtt hideg vízzel jól mossuk ki, hogy az óhatatlanul képződött kénessavat eltávolítsuk.
Az egyéb bortároló edényeket (üveg, fém, műanyag, vasbeton) mosást követően nyitva tároljuk, hogy tökéletesen ki tudjanak száradni, és ne dohosodjanak. Kifejtés után és újratöltés előtt ezeket is természetesen alaposan mossuk ki. Ezeket a hordókat nem kell kénezni. Ügyeljünk arra, hogy hordóink ne legyenek darabban. A töltögetést száraz pincében hetente, egyébként kéthetente feltétlenül végezzük el. A második fejtés után két-három nappal célszerű a bor kénessav tartalmát, „kénszintjét" laboratóriumban ellenőriztetni, és amennyiben szükséges, kiegészíteni. Ez egy olcsó vizsgálat, egy liter bor áráért általában elvégzik, a bor megbízható tárolásához pedig elengedhetetlen. A fent leírtakat betartva borunkat nyugodtan tárolhatjuk, jelentősebb probléma nem következhet be.
A nem csak saját fogyasztásra, hanem értékesítésre szánt boroknál szükség van a bor stabilizálására, derítésére, szűrésére. Ezekről már korábbi cikkeimben írtam, annyit azonban ismételten ki szeretnék emelni, hogy ehhez is feltétlenül vegyük igénybe a szakmai laboratóriumok szolgáltatásait.
Amennyiben borunkat értékesíteni is kívánjuk két lehetőségünk van. Felvásárló részére történő értékesítés esetén (jogi megfogalmazásban: továbbfeldolgozásra, illetve adófelfüggesztéssel) nem szükséges forgalomba hozatali engedély, a bor származását, termőhelyét, évjáratát, fajtáját és minőségi kategóriáját a hegybíró által kiállított származási bizonyítvány igazolja. Közfogyasztásra történő forgalomba hozatal esetén (szabad forgalomba bocsátás) az Országos Borminősítő Intézettől (OBI) forgalomba hozatali engedélyt, minősítést kell beszerezni. E nélkül tilos a borok forgalomba hozatala, melyről a bortörvény és a jövedéki törvény is külön rendelkezik jelentős összegű bírságot is kilátásba helyezve. A borokat tételenként kell minősíttetni. Tételnek az azonos összetételű, kezeltségű, minőségű, fajtájú és évjáratú bort kell tekinteni, függetlenül attól, hogy azt egy vagy több hordóban tárolják. Ennek megfelelően, amennyiben a bort egy nagyobb hordóban házasítják, egalizálják, majd több hordóba azt szétfejtik, az egy tételnek minősül. A minősítést az OBI (1027 Budapest Bem J. tér 2.) végzi. Kannás bor forgalmazási engedélyéhez 1 liter, palackos borhoz 6 palack mintát kell beküldeni. A mintákat egyes hegyközségeknél is le lehet adni, ahonnét a borászati felügyelők elviszik az OBI-ba, tehát a Budapestre történő utazás elkerülhető. A mintához csatolni kell a származási bizonyítványt, egy tételhez egy származási bizonyítványt, melyet a hegybíró állít ki. Ugyancsak ki kell tölteni egy megrendelőt, a borra, termelőre és forgalomba hozatal céljára vonatkozó alapadatokkal. Palackos bor forgalomba hozatali engedély megrendeléséhez csatolni kell a címkét, vagy annak tervezetét is. A miniszteri rendeletben megállapított vizsgálati díjat előre kell befizetni, ez ÁFA-val együtt:
-kannás fehérbor esetén 7.000 Ft
-kannás rozé és vörösbor esetén 9.125 Ft
-palackos fehérbor esetén 9.650 Ft
-palackos rozé és vörösbor esetén 11.775 Ft
A borokat az OBI akkreditált laboratóriuma kémiailag, palackos borok esetén mikrobiológiailag is megvizsgálja. Az érzékszervi bírálatot minimum háromfős bizottság végzi. Az eredményeket a szakvéleményező a jogszabályok és szabványok előírásaival, a származási bizonyítvánnyal összeveti, és ez alapján határozatban dönt a forgalomba hozatal engedélyezéséről, melyet a megrendelőnek levélben megküld. Ugyancsak megkapja a beküldő a vizsgálati eredményeket is. Ennek birtokában lehet a bort forgalomba hozni.
A közfogyasztásra történő értékesítésnél ma már kötelező kannás és palackos boroknál egyaránt a zárjegy alkalmazása. Ez a vámhivataloknál szerezhető be. A zárjegy vásárlásával (kivéve az állami ellenőrző jegyes különleges minőségű és minőségi borokat) nem kell megvárni az OBI minősítést, de felhasználni csak az érvényes minősítés birtokában lehet.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.