A borok objektív bírálati rendszerei
margin:0cm 0cm 8pt">
margin:0cm 0cm 8pt">A orok értékelésének több módja ismeretes, azonban alapvetően a borbírálat célja határozza meg az értékelés szempontjait. Szakavatott borászok évek hosszú tapasztalata alapján összeállítottak olyan objektív kritériumokat, amelyek nemzetközileg a bor megítélésének alapjául szolgálnak. Ezek nélkül sem helyi, sem nemzetközi verseny nem lenne lehetséges. Másrészt a kereskedelmi forgalomba kerülő borok egységes szempontok alapján történő minősítése elengedhetetlen, mert ez tájékoztatja a fogyasztót a borok minőségéről.
margin:0cm 0cm 8pt">
A hivatalos borbírálatoknak, borversenyeknek tehát kettős céljuk van. A termelő visszajelzést kap, hogy másokhoz viszonyítva milyen munkát végzett eddig, a fogyasztó pedig tájékoztatást kap arról, hogy a szakmai zsűri melyik bort milyennek ítélte.
A borbírálatok a legtöbb esetben pontozásos rendszerűek. A különböző szintű borversenyeken többféle pontozásos módszert alkalmaznak, hazánkban igen elterjedt a 20 pontos bírálati módszer. Itt a borok egyes értékmérő tulajdonságaira adnak pontokat. A borok színét, tisztaságát, ízét, illatát, harmóniáját egy-egy meghatározott ponttal értékelik. Ennek a bírálati rendszernek számos előnye van, könnyen és jól használható a kísérleti borok bírálatára. Hátránya, hogy az illat, ill. az íz és a zamat, mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság, nincs összetevőkre bontva, és az összbenyomás értékelésére csak egy összevont, igen nagy pontérték áll rendelkezésre. Árnyaltabb értékelésére tehát nincs mód (3-4. táblázat).
3. táblázat. Adható pontszámok megoszlása a bor 20 pontos értékelése során
(Kádár, 1982)
Érzékszervi tulajdonságok | Adható pontszámok | |
fehér, rozé-, siller és vörös bor | szénsavas bor | |
Szín | 0-2 | 0-2 |
Tisztaság | 0-2 | 0-2 |
Illat | 0-4 | 0-4 |
Gyöngyözés* | - | 0-2 |
Íz, zamat, összbenyomás | 0-12 | 0-10 |
Összesen | 0-20 | 0-20 |
*Csak a szénsavas borok bírálólapján kerül feltüntetésre
4. táblázat. A bor 20 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata
(Sztanev & Kendéné, 2002)
Pontok | A bor jellege |
17-20 | Hiba nélküli, kiemelkedő karakterrel bíró bor |
13-16 | Átlagos bor hibák, erények nélkül |
9-12 | Eladásra alkalmas bor érezhető hiányosságokkal |
5-8 | Érték nélküli, eladásra nem ajánlott bor |
1-4 | Hibás, értékelhetetlen bor |
Alkalmazott módszer a 100 pontos borbírálati rendszer is, amelyben a bírált borok
helyezését a borok egyes értékmérő tulajdonságának hiányosságaira adott büntetőpontok száma határozza meg. Az értékelést a 100 pontból levont hibapontok feltüntetésével adják meg (5. táblázat).
5. táblázat. A bor 100 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata
(Sztanev & Kendéné, 2002)
Pontok | A bor jellege | Jelölés |
95-100 | Máshoz nem hasonlítható csúcsbor | ***** |
90-94 | Kivételes bor egyedi karakterrel és stílussal | **** |
80-89 | Nagyon jó, különleges minőségű bor | *** |
70-79 | Átlagos minőségű, jóliható, jellegzetes bor | ** |
60-69 | Átlag alatti, iható, jellegzetességek nélküli bor | * |
50-59 | Szegényes, gyenge minőségű, jellegtelen bor | - |
Forrás: Agrárágazat