A vetőburgonya használata egy jól bevált módszer a sikerhez, de mi a helyzet a bolti burgonya termesztésével vagy a korábbi betakarításból származó burgonya újraültetésével? Szakértőink tanácsot adnak...
Így ültessünk burgonyát – Hogyan lesz a burgonyából burgonya?
A burgonyából burgonyát termeszteni egyszerű. Minden egyes burgonya tartalmazza mindazt, amire egy új növény növekedéséhez szükségünk van, szeme van a kihajtáshoz, és a gumók tartalmazzák az összes szükséges energiát és tápanyagot. Lehet, hogy egyszerű, de vajon ajánlott?
A burgonya burgonyából történő termesztésének egy általánosan elfogadott fő módja van, és van néhány kockázatosabb alternatíva.
A burgonyatermesztés egy (vagy több) módszerrel történő megtervezésekor vegyük figyelembe a szakértők tanácsait, és gondoljuk át, mi a legjobb a veteményeskert egészének – lehet, hogy nem érdemes kockáztatni.
Mi a legjobb módja a burgonya burgonyából történő termesztésének?
A legegyszerűbb válasz arra, hogyan neveljünk burgonyát burgonyából, hogy vásároljunk vetőburgonyát, hogy újat neveljünk róla. A vetőburgonya általában kapható az üzletekben és a szakosodott weboldalakon, és ez a burgonyatermesztés első számú ajánlott módja.
Minden vetőburgonya olyan lesz, amelyet termesztésre és újratelepítésre nemesítettek. A termelők megkapják ezeket a vetőgumókat, és hagyományosan elkezdenek burgonyát ültetni, hogy korábbi betakarítást érjenek el. Dióhéjban, a burgonya vetőburgonyából történő termesztése a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja a burgonyatermesztésnek, és mindenkinek, aki gumót szeretne termeszteni, erősen ajánlott ezt az utat követni.
Nőhet új burgonya a bolti burgonyából?
Nem tanácsos a boltban vásárolt burgonyából burgonyát termeszteni. Technikailag ez megtehető, mivel a vásárolt burgonya valószínűleg végül kikel. Bárki, aki felfedez egy rég elfeledett krumpliszacskót a szekrény hátuljában, valószínűleg látta, hogy hajtások fejlődnek rajta. Sok szakértő azonban azt tanácsolja, hogy ne ültessünk ilyen gumókat.
Igen, ültethetünk és termeszthetünk burgonyát az élelmiszerboltban vásárolt burgonyából, de nem ajánlott. Az élelmiszerboltból származó burgonyát valószínűleg növekedésgátló szerrel kezelték, hogy megakadályozzák a kihajtását. A legtöbb nem bioburgonyát klórprofámmal kezelik, és a csírázás gátlásán túl az is akadályozza a normális növekedést, ha kiültetik őket, és megküzdenek velük.
De mi a helyzet a bio bolti burgonyával?
Nem valószínű, hogy a bioburgonyát klórprofámmal permeteznék, de itt van egy másik nyomós ok, hogy kerüljük a bio (vagy nem bio) élelmiszerbolt-burgonya használatát a kertben: a boltokban árusított burgonyát nem vizsgálják betegségekre.
A burgonya a Nightshade családba (Solanaceae) tartozik, a paradicsommal, padlizsánnal, paprikával és tomatillóval együtt. Mindezek a növények ugyanarra a betegségekre érzékenyek, így amellett, hogy kockázatot vállalunk a burgonyaterméssel, a többi növényt is betegségek kockázatának tesszük ki. Az élelmiszerboltokban található burgonya nem minősített betegségmentes, ezért a burgonya elültetésének valószínűsége, hogy fertőzést okoz, magas. Ha a vész a talajban van, nehéz kiirtani. Inkább a minősített betegségmentes vetőburgonyával kezdjük a burgonyatermesztést.
Újraültethetjük a betakarított burgonyát, hogy újat neveljünk?
Sok termelő gondolhatta úgy, hogy amikor eljött a burgonya betakarításának ideje, visszatarthat valamennyit, hogy újra ültesse, és újabb termést neveljen. Lehet, hogy sokan megtették, és sikerült is. A vetőburgonyától való elzárkózás és a saját burgonya megmentése pénzt takaríthat meg, de ez kockázattal is jár?
A természetes vegetációs időszak végén betakarított burgonya nem feltétlenül működik olyan jól, mint a jól bevált speciálisan nemesített vetőburgonya. Az évnek ebben a szakaszában vásárolt vetőburgonya növekedése lelassult a betakarítás óta. A természetes tenyészidőszak végén betakarított burgonya az évszak változásával alvó állapotba kerül, és előfordulhat, hogy elültetéskor nem fog növekedni.
A legfontosabb szempont az, hogy a vetőburgonyát speciálisan nemesítik, és vírusmentességet tanúsítanak. Az egészséges gumók elengedhetetlenek a jó termés biztosításához, és a betakarított burgonya hordozhatja ezeket a vírusokat, amelyek átkerülnek a termésbe. Ha gumókat szeretnénk újraültetni, akkor a burgonya tárolásának ismerete elengedhetetlen. A betakarított burgonyát megfelelő hőmérsékleten, körülbelül 2-4˚C-on kell tárolni, hogy pihenjen. A burgonya természetes nyugalmi időszaka a betakarítás után 4-8 hét. Helytelen hőmérsékleten a burgonya megszakíthatja nyugalmi állapotát, és megindíthatja a korai csírázást.
A vetésforgó létfontosságú, ha saját vetőburgonyát használunk. A burgonya és más növények termesztésének forgatásával megelőzhetjük a betegségek talajon belüli felhalmozódását, amely hatással lehet az adott területen a jövőbeni növényekre.
Gyakorlatilag minden termelő és kertész tudja, hogyan kell burgonyát betakarítani, de sokan valószínűleg kihagytak néhány burgonyát a földbe a betakarítás idejére. Ez az elveszett burgonya mindent megtesz, hogy több burgonyát termesszen. A földben hagyott gumók gyakran kihajtanak, és azokon a területeken, ahol korábban ültettük a növényt, új növények fognak felbukkanni, esetleg néhány évig. Ezek a földben hagyott burgonyagumók kihajtanak, és elkezdenek új burgonyát termeszteni – bár nincs garancia arra, hogy jó termést kapsz.
Burgonya termesztése burgonyából egy tartályban
Mindig a vetőburgonya használata a termés megkezdéséhez az ajánlott út. Ha azonban meg akarjuk próbálni saját betakarított burgonyánkat, vagy akár boltban vásárolt burgonyát ültetni, akkor a legjobb, ha konténerben, cserépben vagy zsákban tesszük. Ez csökkentheti, de nem küszöböli ki a betegségek terjedésének kockázatát, mivel a növényeket más növényektől távol lehet termeszteni, és a tartályban lévő talajt utána kidobják.
A burgonya tartályos termesztésének módszere egyszerűen követhető, és azt jelenti, hogy udvar nélkül is termeszthetünk burgonyát, például teraszon vagy erkélyen. Bármelyik edényt is választjuk, az általános módszer ugyanaz, csak egy kis földet, néhány burgonyát, valamint egy kis törődést és türelmet igényel.
A burgonya zsákban történő termesztéséhez fontos a jó vízelvezetés és annak biztosítása, hogy az oldalak ne zárják ki a fényt. Vásárolhatunk dedikált burgonyazacskót, vagy egyszerűen csak használhatunk fekete műanyag zacskókat, amelyek esetleg otthon vannak.
Lehet-e burgonyát növeszteni burgonyából vízben?
A burgonyát kihajthatod vízben, de nem nevelhetsz burgonyát vízben. A kihajtott gumót ki kell ültetni a veteményeskert udvarára, vagy cserépbe kell ültetni, hogy tovább nőjön, és egy betakarítható, teljes növényé fejlődjön.
Ez egy egyszerű folyamat, és gyakori feladat az iskolai projekteknél. Töltsünk meg egy üveget néhány centiméternyi vízzel, és merítsük bele a burgonya egy részét úgy, hogy néhány szem a burgonyán felfelé mutasson. Használhatunk fogpiszkálót, hogy a burgonyát részben felfüggesszük.
Helyezzük a burgonyát napos helyre, és néhány héten belül meg kell jelennie a hajtásoknak. Rendszeresen ellenőrizzük és töltsük fel a vizet, hogy a burgonya vízben maradjon, és cseréljük ki a vizet, ha zavarossá válik. A csírázó gumót kivehetjük az edényből, és a talajba ültethetjük, hogy ott növekedjen, és remélhetőleg betakarítást biztosítson.
Mennyi ideig tart, amíg a burgonya kihajt egy burgonyából?
A hőmérséklettől és a körülményektől függően két-négy hétig is eltarthat, amíg a burgonyából kikelnek a hajtások. A burgonya legalább 4 ˚C-on csírázik, de legjobban 20˚C hőmérsékleten csírázik. Ha burgonyát csíráztatunk, ajánlatos négy-hat héttel azelőtt kezdeni, hogy a burgonyát a szabadba ültetnénk.