Ha Te is elkerülnéd a tartósítószeres és mesterségesen előállított szörpöket, akkor készítsd el ezt az isteni házi bodza szörpöt, ha már itt a szezon!
Májussal nem csak az eper szezonja érkezik meg, de virágzik minden körülöttünk. A bodza is ilyenkor virágzik gyönyörű fehér pompájában, így érdemes nyitott szemmel járnunk. A bodzából készült szörpöt aligha mindenki szereti és ismeri, így nem kell bemutatni. Nem is gondoltad volna egyébként mennyi mindent lehet még bodzából készíteni és mennyi jótékony hatása ismert.
A bodza bokor megjelenése
A bodza bokron terem, amely akár 3-10 méter magasra is megnőhet. A növény leveli sötétzöld színűek, terebélyesek ugyan, majd kihegyesednek, és egymással szemben helyezkednek el. Ilyenkor, május közepén virágzik ki, amelyen hatalmas fehér és sárgás színű virágok jelennek meg nagy tányér alakban. A bodza virágai általában 10-30 centiméter átmérőjűre nőnek meg, amelyeket felhasználhatunk többféleképpen is. A virágokból később bogyós gyümölcs lesz, ami először zöld, majd vöröses, végül fekete színűvé válik.
A bodza jótékony hatásai
A bodzának számos jótékony hatása ismert, így nem hiába használják fel szinte az egész növényt a gyógyszeriparban. A bodzát leggyakrabban a meghűléses megbetegedések esetén használják, hiszen enyhíti a náthát, a torokfájást, csillapítja a lázat és az izomfájdalmakat. Éppen emiatt immunerősítés céljából tökéletes választás, hiszen a növényben található antioxidánsoknak köszönhetően fokozza a szervezet védelmét a baktériumokkal szemben. A bodzát erős méregtelenítő növénynek tartják, amely a fertőzések tisztításában is segít. Ezt a tulajdonságát már az indiánok is kitapasztalták. A bodzát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is lehet használni akár pattanások, kelések és bőrirritáció ellen. A bodza az emésztést is elősegíti, mivel enyhe hashajtó és vízhajtó hatása van, így a vese tisztításában egyaránt hasznos gyógynövény. A bodzának a koleszterinszintre egyaránt jótékony hatása van, amely során kimutatták, hogy képes azt csökkenteni. Sőt még az öregedés-gátlásban is segít.
A bodza felhasználása
A bodzát sokan csak szörpként ismerik, pedig számos termékben megtalálható, főleg a gyógyszeriparban. A bodza virágát kiszárítva akár teát is készíthetünk belőle, főzetként leforrázva. A bodzatea a legjobb gyógytea, amit megfázás esetén elkészíthetünk, hiszen lázcsillapító és izzasztó hatása miatt gyorsan megszabadulhatunk a meghűléstől. A bodzát akár lekvárok ízesítésére is felhasználhatjuk, de palacsintatésztába mártva ehető a virága, ami nagyon különleges gasztronómiai élmény. A legkedveltebb elkészítési módja azonban a szörp, amit cukorral, de cukormentesen is elkészíthetünk tartósítószer nélkül.