Már a bodzavirág mennyei illata is elvarázsol minden évben, hát még ez a mennyeien finom, és nagyon egyszerű bodzalekvár, amit egy ideje már minden évben elkészítek, az egész család nagy örömére. Mutatom a mennyeien finom bodzalekvár receptjét!
A bodzalekvár hozzávalói
- 50 db bodzavirág
- 4 citrom
- 6 alma
- 80 dkg cukor, ízlés szerint ez lehet több, vagy egy kicsit kevesebb
- 30 g vaníliás cukor
- 3 csomag 3:1 dzsemfix
- 1 I víz
A bodzalekvár elkészítése
A bodzalekvár elkészítése igazán nem bonyolult, vágjunk is bele! Karikázzuk fel a citromokat, majd a megtisztított virágokkal rétegezzük egy nagyobb edénybe, és ezt öntsük fel vízzel! Így kell pihentetni legalább egy éjszakára a kamrában, vagy más hűvös helyen. Másnap nyomkodjuk ki ezt, és szűrjük le! Az almákat pucoljuk meg, és reszeljük le, és adjuk hozzá z előző keverékhez! Keverjük össze a cukrot és a dzsemfixet, és azt is adjuk hozzá a keverékhez.
A következő lépés, hogy ezt az egészet felforraljuk, majd főzzük még a forrástól számítva 5 teljes percig. Ha kell. akkor ezen a ponton elő lehet kapni egy botmixert, és pürésíteni, de nekünk nem nagyon szokott szükségünk lenni erre. Ha megvagyunk, akkor még melegen üvegekbe töltjük, majd 5 percre fejre állítjuk. Ha kihűlt, akkor mehet is a kamra polcaira!
Tippek a bodzalekvár elkészítéséhez
Ez a bodzalekvár nagyon isteni. Ha szereted a bodza zamatát,a legnagyobb rajongója vagy a bodzaszörpnek, akkor mindenképpen próbáld ki. A házi lekvárok egyébként is sokkal, de sokkal jobbak, mint a boltiak, mert nincsen bennük sok felesleges adalék. Ha te készíted, akkor pontosan tudni fogod, hogy mi van benne. Amennyiben nem rajongsz a nagyon édes ízért, próbálj meg kevesebb cukrot beletenni, nem baj, ha csak 60 dkg cukrot használsz! Ügyelj arra, hogy a reszelt alma gyorsan kerüljön bele a főzetbe, mert nagyon hamar megbarnul, ami persze semmit sem ront a bodzalekvár ízén, csupán az esztétikán…. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy jó a lekvár állaga, vegyél ki belőle főzés közben egy porcelán tányérra, és várd meg, még kihűl, így látod az állagát is, és azt is tesztelheted, hogy elég édes-e. Fontos, hogy kihűlve ellenőrizd az állagát, mert melegen sokkal folyékonyabbnak tűnhet.
A bodzalekvár felhasználása
A lekvár nagyon finom magában is, akár kenyérre kenve, palacsintában is felhasználhatod, de nyári sütemények töltelékeként is mennyeien finom! Én csináltam már bodzalekváros linzert is egy nyári családi eseményre, ez fogyott el a leggyorsabban! Krémes süteményekhez is nagy kedvvel használhatjátok. Különleges íze el fogja varázsolni az egész családot! Ebből a mennyiségből körülbelül 5x 3 dl bodzalekvár készíthető el.