Birsalmasajt készítése - íme, a tökéletes recept hozzá

Őszi-téli vitaminbomba – Készítsünk birsalmasajtot!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes
Birsalmasajt elkészítésének menete

A birsalmasajt története

Cukorral és szegfűszeggel ízesítve, kompótnak megfőzve már korábban is nagy kedvenc volt, a kisnemesi és a polgári étkezésben a XVII. században terjedt el, leginkább sült húsok mellé kínálták. Akkoriban (és utána is sokáig) az asszonyok feladata közé tartozott az is, hogy ősszel birsalmasajtot készítsenek, amit eltettek télire. A gyümölcsöket összegyűjtötték, majd feldarabolták és péppé főzték, ezután pedig mustban tovább főzték, egészen sűrűsödésig.

Ekkor érkezett a tepsi, beleöltötték, megkeverték cukorral, szegfűszeggel és kenyérsütés utáni meleg kemencében megszárították. Ügyesebbek nemcsak tepsit, hanem kuglóf-, őzgerinc-, koszorú-, és egyéb formájú edényeket is használtak, így még változatosabbá tették a birsalmasajtot. Később rájöttek, hogy a megfőzött birs cukorral könnyen kocsonyásodik lehűlés után, ezért nem szárították már kemencében, hanem hagyták, hogy meghűljön.  

hirdetes

Birsalmasajt érdekességek

Hihetetlen, de igaz. Magyarországon több évszázados múltra tekint vissza a birs, először 1395-ben említették. Kicsivel később, 1578-ban Melius Péter tesz róla említést, leginkább gyógyító hatásai miatt. A birsalmasajt készítése valószínűleg török és délszláv hatásra terjedt el a Dél-Alföldön keresztül az egész Kárpát-medencében. A birsalmasajt optimális cukortartalma 40-60 százalék. Színe nagyban függ attól, hogy az elkészítés és a tárolás során az enzimes barnulás milyen mértékű. Gyors hőkezeléssel, citrom levének hozzáadásával világos sárgás-rózsaszínes terméket kapunk, nélküle viszont a sajt színe aranybarnás lesz. 

A birs jótékony hatásai

A birsalma pektinben gazdag, nyákoldó hatású, szokták természetes pektinforrásnak is használni. Nagyjából a körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban sokkal gazdagabb. Használatos emésztési problémák esetén, gyomorrontást is gyógyít. Fogyasszátok minél többször minden formában, megéri! 

Forrás: Fotók: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

főtermény (főnövény)

a kettős termesztésben az a növény, amelynek a termesztése az elsődleges és a nagyobbik... Tovább

Miskolci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Miskolc Vologda u. 4. 3525 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek