Mit jelent bioélelmiszert fogyasztani?
A bioélelmiszerek előállítását és forgalmazását az egész EU-ra kiterjedő egységes, jogszabályban kodifikált szabványok szabályozzák, amelyekhez ellenőrzési és tanúsítási rendszer kapcsolódik. A "bio", "biológiai", "öko" és "bio" címkék felcserélhetők egymással, és a jogi keret miatt csak olyan termékeken használhatók, amelyek megfelelnek az alkalmazandó követelményeknek. (a Tanács 834/2007/EK rendelete, a Bizottság 889/2008/EK rendelete, 834/2007/EK, a Bizottság 1235/2008/EK rendelete, 834/2007/EK tanácsi rendelet, 79/2009. (VI.30.) FVM rendelet). E rendeletek írják le a termelés, feldolgozás és kereskedelem során használható anyagokat, eljárásokat, nyilvántartási kötelezettségeket és az ellenőrzés minimum-követelményeit. (Forrás: Hungária Öko Garancia)
Mi a különbség a bio- és a gyári élelmiszerek között, és miért kellene előnyben részesítenünk a bioélelmiszereket a gyáriakkal szemben? Összefoglalva, a bioélelmiszerek számos előnyt kínálnak a gyárilag előállított élelmiszerekkel szemben. Az első és legfontosabb, hogy sokkal zöldebb, mivel a földet és a vizet töredéke mértékben szennyezi, mint a nagyüzemi termesztésben előállított megfelelője, és sokkal kevesebb vegyi anyagot tartalmaz. Továbbá a biotermék előállításának gyorsasága és a növekedésserkentők hiánya miatt a biotermék lényegesen több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A biozöldségek ennek következtében gazdagabb, finomabb ízűek.
Tehát a bio előnyösebb. A genetikailag módosított termékek kerülésével és a bioélelmiszerek fogyasztásával minimalizálhatjuk a növényvédő szerek mennyiségét a rendszerünkben, csökkenthetjük a nitrátterhelést, csökkenthetjük az adalékanyagok bevitelét, és csökkenthetjük az egészségügyi problémákat. Az ökológiai szarvasmarhatartás csökkenti a hús telített zsírsavtartalmát, miközben növeli a többszörösen telítetlen zsírsavak és az omega-3 zsírsavak szintjét.
Mi különbözteti meg a biohúst?
Kritikus fontosságú, hogy mindig megvédjük az állatok biztonságát. Ezt természetes környezet kialakításával és az állatok aktuális igényeinek figyelembevételével, például árnyék vagy menedék biztosításával lehet elérni. (Természetesen a valós alkalmazás ennél bonyolultabb, és állatfajtánként eltérő lehet.) A takarmányt a biogazdaságnak vagy az állatok tartási helye szerinti régió biogazdaságának kell biztosítania.
Ezeknek az ökológiai takarmányoknak képesnek kell lenniük arra, hogy kielégítsék a gyermekek táplálkozási igényeit a fejlődés különböző szakaszaiban. Az állatokat nem szabad olyan anyaggal etetni, amely vérszegénységet okoz, és a termelési folyamat során fellépő elhízásnak visszafordíthatónak kell lennie.
Lényeges néhány óvintézkedés a betegségek elkerülése érdekében:
A betegségeknek ellenálló fajták, a jó minőségű takarmány, az állatok gyakori mozgása és a legelő tisztasága mind fontos tényezők. A tenyésztést korlátozza a növekedésfokozók, antibiotikumok, hormonok és egyéb szaporodásfokozó szerek használata. Az állatok fertőzöttségének megakadályozása érdekében az épületeket és az ólakat higiénikusan kell tisztítani.