Meg lehet-e menteni az őszibarack magokat a következő szezonban való ültetésre? Ezt kérdezi talán minden kertész, aki épp most végzett egy barackkal, és lenéz a kezében lévő magra. A válasz egyszerű: igen!
A valamivel bonyolultabb válasz: igen, de nem feltétlenül reprodukálja azt az őszibarackot, amit most ettél. Ha többet szeretnél enni szeretett őszibarackodból, a legegyszerűbb, ha többet vásárolsz belőle. Ha kalandra vágysz a kertészkedésben, és egy új barackfajtára, amely még finomabb lehet, akkor olvass tovább, hogy megtanuld, hogyan kell tárolni az őszibarackmagokat, hogy később elültethesd őket!
Az őszibarackmagok megmentése
Az őszibarackmagokat nem kell feltétlenül eltennünk és beltérben tárolnunk, ha ugyanis az időjárás engedi, akár egyből el is ültethetjük. A cél ugyanis az, hogy a csírázáshoz megfelelő hideg hőmérsékletet tudjuk biztosítani a mag számára. Így ha a környezetünkben megbízhatóan hosszú hideg telek vannak, közvetlenül a földbe is ültethetjük azt.
Az őszibarackmag tárolásának első lépése a mosás és szárítás. Tegyük a magot víz alá, és dörzsöljük le róla a gyümölcshúst! Ha az őszibarack különösen érett volt, előfordulhat, hogy a mag kemény külső héja felszakadt, és felfedte a benne lévő magot. Ennek a magnak a kinyerése nagymértékben növeli a csírázás esélyét, de ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk be vagy vágjuk el a magot!
Tároljuk a szabadban egy éjszakán át, hogy kiszáradjon! Ezután enyhén nyitott műanyag zacskóba tegyük a hűtőbe! A zacskó belseje legyen enyhén nedves, a belsejében páralecsapódás legyen! Ha úgy tűnik, hogy a zacskó kiszáradt, adjunk hozzá egy kis vizet, rázzuk körbe, és csepegtessük le! A cél, hogy a magot enyhén nedvesen tartsuk, de ne penészedjen be.
Ügyeljünk arra, hogy ne tároljunk egyszerre almát vagy banánt a hűtőszekrényben – ezek a gyümölcsök ugyanis etilénnek nevezett gázt bocsátanak ki, ami a mag idő előtti beérését okozhatja.
Mikor kell elültetni az őszibarack magot?
Az őszibarack magvak ilyen módon történő mentését decemberig vagy januárig kell megtenni, amikor is megkezdheti a csírázást. Áztassuk a magot vízben néhány órára, tegyük egy új zacskóba nedves környezettel, majd tegyük vissza a hűtőbe – ha magunk csírázni képes, egy-két hónap múlva el kell kezdenie a csírázást. Ha egy egészséges gyökér kezd megjelenni, itt az ideje, hogy a magot cserépbe ültessük!
Forrás: gardeningknowhow.com