Ráadásul a növény termesztése sem egyszerű. „Az olajtök esetében meg kell várni a tíz-tizenkét fokos talajhőmérsékletet, csak ezután lehet elvetni. Ha hideg talajba kerül a vetőmag, akkor felveszi a nedvességet, de az alacsony hőmérséklet miatt nem tud kicsírázni, ezért megrohad” – mondta Szatmári Tamás. A legtöbb ipari növényt úgynevezett kukoricasortávban vetik, a tök esetében ennek a távolságnak a kétszerese szükséges. Miután a magok bekerültek a talajba, asztalsimaságúra kell hengerelni a szántóföldet. Utána jöhet a speciális növényvédő szer, amely optimális esetben egy vékony filmréteget von a felszínre. „Azért van szükség a sima felületre, hogy a növényvédő szer egyenletesen terüljön szét a felszínen. Ha szerencsénk van, akkor a kezelés után néhány milliméter csapadék is hull, amelynek hatására a vegyszer dolgozni kezd. A kibújó olajtököket nem károsítja a gyomirtó, a gazzal azonban elbánik” – mondta Szatmári. A növény közül augusztusig kétszer sorközművelő kultivátorral kiirtják a gyomot. „Augusztus végén vagy szeptember elején azonban, amikor kezd beérni a termés, egy hókotróra emlékeztető szerszámmal rendekre igazítjuk. Az összevisszaságból ezután képződik rend, egy-két hét múlva pedig kezdődhet a betakarítás. A betakarító gép felszedi, ezzel egyidejűleg összeroppantja a tököt, a magot különválasztja a belső részektől, és egy tartályba gyűjti. Az összezúzott belső részeket egyfajta zöld trágyaként azonnal beszántjuk a talajba” – mondta a gazda. A magokat a telephelyen átmossák, a maradék belső részeket és nyálkát eltávolítják, tisztítják és szárítják. Aztán a tökmagból Németországban olyan hatóanyagot vonnak ki, amelyet például prosztatavédő készítményekben alkalmaznak.
Amerikából származik a tök
A tudomány legutóbbi állása szerint a mai tökfajták az Amerikából származó texantöktől (Cucurbita texana) származnak. A tök indiánok értékes tápanyagául szolgált, termését nyersen vagy főve, esetleg szárítva használták fel. A magokat elrágcsálták, a leveleket utóételként vagy zöldségként fogyasztották. A közép- és dél-amerikai ásatások arra utalnak, hogy hat-nyolcezer évvel ezelőtt már létezett egy „tökkultúrára épülő korszak”. Az étkezési célú felhasználás mellett például lopótökből nemcsak lopókat, hanem kanalakat, merítőeszközöket és tárolóedényeket is készítettek. Halászatnál úszóként szolgált, de még hangszert is készítettek belőle. Miután Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, bekerült a kultúrnövény Európába. Néhány évtized múlva a tök az egész kontinensen elterjedt. A hazánkban is ismert és gyakran használt stájer olajtök (vagy héj nélküli olajtök) olyan mutáns változata a növénynek, amelynél a négy legszélső sejtréteg (maghéj) nem fásodott el, és nem is vastagodott meg. Ezért van a tipikus olívazöldtől sötétzöldig terjedő kinézete. Tschermah-Seysnegg osztrák örökléstan-kutató szerint a stájertök a múlt században egy mutációval spontán keletkezhetett.
Forrás: EU-info