Az avokádó jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. A változatos, egészséges étrendbe való beépítésük számos előnnyel járhat.
Az alábbiakban részletesen áttekintjük az avokádó táplálkozási összetételét, 9 hatását, amik jótékonyan hatnak az egészségünkre, és néhány kockázatot, amelyet figyelembe kell venni.
Íme 9 ok, amiért az avokádó hozzájárulhat az egészséges életmódhoz:
1. Tápanyagokban gazdag
Az avokádó C-, E-, K- és B6-vitaminon kívül még sok más vitamint (riboflavin, niacin, folsav, pantoténsav, magnézium, kálium), valamint luteint, béta-karotint és omege-3 zsírsavakat is tartalmaz.
Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz egészséges, jótékony zsírokat, amelyek segíthetnek az embernek étkezések között. Az egészséges zsír fogyasztása lassítja a szénhidrátok lebomlását, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.
Nagyjából fél vagy 100 gramm avokádó tartalmaz:
160 kalóriát
14,7 g zsírt
8,5 g szénhidrátot
6,7 g rostot
és kevesebb, mint 1 g cukrot
A zsír elengedhetetlen a test minden egyes sejtje számára. Az egészséges zsírok fogyasztása támogatja a bőr egészségét, javítja a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódását, sőt segíti az immunrendszer normális működését is.
2. Egészséges a szív számára
Az avokádóban található egy természetes növényi szterin, az úgynevezett béta-sitosterol . A béta-sitosterol és más növényi szterinek rendszeres fogyasztása segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet, amely fontos a szív egészsége szempontjából.
3. Jó hatással van a szemre és a látásra
Az avokádó tartalmaz Lutein és Zeaxantint, amik a szemszövetben jelen lévő fitokemikáliák. Antioxidánsok védelmet nyújtanak, hogy minimálisra csökkentsék a károsodást, beleértve az UV fény okozta károsodást is.
Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak más hasznos, zsírban oldódó antioxidánsokat, például a béta-karotin felszívódását is támogatják. Ennek eredményeként az avokádó étrendbe történő hozzáadása csökkentheti az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát .
4. Segíthet megelőzni a csontritkulást
Egy fél avokádó kb 18%-a a napi K-vitamin mennyiségnek.
Ezt a tápanyagot gyakran figyelmen kívül hagyják, de elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitele elősegítheti a csontok egészségét azáltal, hogy fokozza a kalcium felszívódását és csökkenti a kalcium vizelettel történő kiválasztását.
5. Az összetevők megelőzhetik a rákot
A tanulmányok még nem fedeztek fel az avokádófogyasztás és a rákkockázat csökkenése közötti közvetlen kapcsolatot. Az avokádó azonban tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását.
A kutatás a folsav optimális bevitelét a vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és a méhnyakrák kialakulásának csökkenésével hozta összefüggésbe . Az összefüggése azonban továbbra is tisztázatlan.
6. A magzat egészségének támogatása
A folsav fontos az egészséges terhességhez. A megfelelő bevitel csökkenti a vetélés és az idegcső-rendellenességek kockázatát. Az avokádó zsírsavakat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a magzati fejlődéshez.
7. A depresszió kockázatának csökkentése
Az avokádó jó forrás a folsavhoz, amely fontos szerepet játszik az általános táplálkozásban és egészségében. A tanulmányok összefüggést találtak az alacsony folsavszint és a depresszió között is .
A folsav segít megelőzni a homo cisztein felhalmozódását, amely rontja a keringést és a tápanyagok agyba jutását. A korábbi kutatások a túlzott homo ciszteint a a depresszióval, valamint a hangulatot, az alvást és az étvágyat szabályozó szerotonin-, dopamin- és noradrenalin-termeléssel kapcsolták össze.
8. Az emésztés javítása
Az avokádó magas rosttartalmú. A természetes rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést, megőrizni az emésztőrendszer egészségét, és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
9. Természetes méregtelenítés
A megfelelő rosttartalom elősegíti a rendszeres bélmozgást, ami döntő fontosságú a méreganyagok epével és széklettel történő kiürülésében. Tanulmányok kimutatták, hogy az élelmi rostok elősegítik a bélrendszer jó egészségét. Ez segít a szervezetnek fenntartani az egészséges bakteriális egyensúlyt. Ez csökkentheti a gyulladást és az emésztőrendszer súlyosbodását.
Avokádó felhasználási lehetőségek
Az avokádót egy személy többféleképpen is beépítheti étrendjébe. A puha avokádóból például finom guacamole készíthető, míg a keményebb avokádók remekül alkalmasak szeleteléshez és salátákhoz vagy szendvicsekhez.
Ha meg szeretné tudni, mennyire érett az avokádó, finoman nyomja meg a külsejét. Ha a külseje teljesen feszes, az avokádónak tovább kell érnie. Ha engedi a nyomást, az avokádó megérett a fogyasztásra.
Az emberek sok más formában is használhatják az avokádót, például olajként főzéshez vagy a bőr vagy a haj hidratálásához.
Avokádó fogyasztás kockázata
Az avokádó mértékletes fogyasztása kevés kockázattal jár. De mint minden élelmiszer esetében, a túlzásba vitt fogyasztás nem kívánt következményekhez vezethet.
Például az avokádónak magas a zsírtartalma, így a túl sok avokádó fogyasztása nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet.
Az avokádó K-vitamint is tartalmaz, amely befolyásolhatja a vérhígítók működését.
A vérhígítót szedők számára fontos, hogy állandóan tartsák a K-vitamin szintjét. Emiatt nem jó ötlet hirtelen több vagy kevesebb olyan ételt fogyasztani, amely a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamint tartalmaz.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.