9 jótékony hatása az avokádónak

Avokádó fogyasztás jó hatásai az egészségre

AN
hirdetes

Az avokádó jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. A változatos, egészséges étrendbe való beépítésük számos előnnyel járhat.

Okok, amiért érdemes avokádót enni

Az alábbiakban részletesen áttekintjük az avokádó táplálkozási összetételét, 9 hatását, amik jótékonyan hatnak az egészségünkre, és néhány kockázatot, amelyet figyelembe kell venni.
 

Íme 9 ok, amiért az avokádó hozzájárulhat az egészséges életmódhoz:

1. Tápanyagokban gazdag

Az avokádó C-, E-, K- és B6-vitaminon kívül még sok más vitamint (riboflavin, niacin, folsav, pantoténsav, magnézium, kálium), valamint luteint, béta-karotint és omege-3 zsírsavakat is tartalmaz.

Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz egészséges, jótékony zsírokat, amelyek segíthetnek  az embernek étkezések között. Az egészséges zsír fogyasztása lassítja a szénhidrátok lebomlását, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.

Nagyjából fél vagy 100 gramm avokádó tartalmaz:

  • 160 kalóriát
  • 14,7 g zsírt
  • 8,5 g szénhidrátot

  • 6,7 g rostot

  • és kevesebb, mint 1 g cukrot

A zsír elengedhetetlen a test minden egyes sejtje számára. Az egészséges zsírok fogyasztása támogatja a bőr egészségét, javítja a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódását, sőt segíti az immunrendszer normális működését is.

 

2. Egészséges a szív számára

Az avokádóban található egy természetes növényi szterin, az úgynevezett béta-sitosterol . A béta-sitosterol és más növényi szterinek rendszeres fogyasztása segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet, amely fontos a szív egészsége szempontjából.

 

3. Jó hatással van a szemre és a látásra 

Az avokádó tartalmaz Lutein és Zeaxantint, amik a szemszövetben jelen lévő fitokemikáliák. Antioxidánsok védelmet nyújtanak, hogy minimálisra csökkentsék a károsodást, beleértve az UV fény okozta károsodást is.

Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak más hasznos, zsírban oldódó antioxidánsokat, például a béta-karotin felszívódását is támogatják. Ennek eredményeként az avokádó étrendbe történő hozzáadása csökkentheti az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát .

hirdetes

 

4. Segíthet megelőzni a csontritkulást

Egy fél avokádó kb 18%-a a napi K-vitamin mennyiségnek.

Ezt a tápanyagot gyakran figyelmen kívül hagyják, de elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitele elősegítheti a csontok egészségét azáltal, hogy fokozza a kalcium felszívódását és csökkenti a kalcium vizelettel történő kiválasztását.

 

5. Az összetevők megelőzhetik a rákot

A tanulmányok még nem fedeztek fel az avokádófogyasztás és a rákkockázat csökkenése közötti közvetlen kapcsolatot. Az avokádó azonban tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását.

A kutatás a folsav optimális bevitelét a vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és a méhnyakrák kialakulásának csökkenésével hozta összefüggésbe . Az összefüggése azonban továbbra is tisztázatlan.

 

6. A magzat egészségének támogatása

A folsav fontos az egészséges terhességhez. A megfelelő bevitel csökkenti a vetélés és az idegcső-rendellenességek kockázatát.  Az avokádó zsírsavakat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a magzati fejlődéshez.

 

7. A depresszió kockázatának csökkentése

Az avokádó jó forrás a folsavhoz, amely fontos szerepet játszik az általános táplálkozásban és egészségében. A tanulmányok összefüggést találtak az alacsony folsavszint és a depresszió között is .

A folsav segít megelőzni a homo cisztein felhalmozódását, amely rontja a keringést és a tápanyagok agyba jutását. A korábbi kutatások a túlzott homo ciszteint a a depresszióval, valamint a hangulatot, az alvást és az étvágyat szabályozó szerotonin-, dopamin- és noradrenalin-termeléssel kapcsolták össze.

 

8. Az emésztés javítása

Az avokádó magas rosttartalmú. A természetes rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést, megőrizni az emésztőrendszer egészségét, és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

 

9. Természetes méregtelenítés

A megfelelő rosttartalom elősegíti a rendszeres bélmozgást, ami döntő fontosságú a méreganyagok epével és széklettel történő kiürülésében. Tanulmányok kimutatták, hogy az élelmi rostok elősegítik a bélrendszer jó egészségét. Ez segít a szervezetnek fenntartani az egészséges bakteriális egyensúlyt. Ez csökkentheti a gyulladást és az emésztőrendszer súlyosbodását.

Avokádó felhasználási lehetőségek

Az avokádót egy személy többféleképpen is beépítheti étrendjébe. A puha avokádóból például finom guacamole készíthető, míg a keményebb avokádók remekül alkalmasak szeleteléshez és salátákhoz vagy szendvicsekhez.

Ha meg szeretné tudni, mennyire érett az avokádó, finoman nyomja meg a külsejét. Ha a külseje teljesen feszes, az avokádónak tovább kell érnie. Ha engedi a nyomást, az avokádó megérett a fogyasztásra.

Az emberek sok más formában is használhatják az avokádót, például olajként főzéshez vagy a bőr vagy a haj hidratálásához. 

 

Avokádó fogyasztás kockázata

Az avokádó mértékletes fogyasztása kevés kockázattal jár. De mint minden élelmiszer esetében, a túlzásba vitt fogyasztás nem kívánt következményekhez vezethet. 

Például az avokádónak magas a zsírtartalma, így a túl sok avokádó fogyasztása nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet.

Az avokádó K-vitamint is tartalmaz, amely befolyásolhatja a vérhígítók működését.

A vérhígítót szedők számára fontos, hogy állandóan tartsák a K-vitamin szintjét. Emiatt nem jó ötlet hirtelen több vagy kevesebb olyan ételt fogyasztani, amely a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamint tartalmaz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

gabona-sortávolság

a 16 —> gabonafélék vetési sorközeinek hagyományos (10,5—12 cm-es) szélessége. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek