Az avokádó jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. A változatos, egészséges étrendbe való beépítésük számos előnnyel járhat.
Az alábbiakban részletesen áttekintjük az avokádó táplálkozási összetételét, 9 hatását, amik jótékonyan hatnak az egészségünkre, és néhány kockázatot, amelyet figyelembe kell venni.
Íme 9 ok, amiért az avokádó hozzájárulhat az egészséges életmódhoz:
1. Tápanyagokban gazdag
Az avokádó C-, E-, K- és B6-vitaminon kívül még sok más vitamint (riboflavin, niacin, folsav, pantoténsav, magnézium, kálium), valamint luteint, béta-karotint és omege-3 zsírsavakat is tartalmaz.
Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz egészséges, jótékony zsírokat, amelyek segíthetnek az embernek étkezések között. Az egészséges zsír fogyasztása lassítja a szénhidrátok lebomlását, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.
Nagyjából fél vagy 100 gramm avokádó tartalmaz:
- 160 kalóriát
- 14,7 g zsírt
-
8,5 g szénhidrátot
-
6,7 g rostot
-
és kevesebb, mint 1 g cukrot
A zsír elengedhetetlen a test minden egyes sejtje számára. Az egészséges zsírok fogyasztása támogatja a bőr egészségét, javítja a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódását, sőt segíti az immunrendszer normális működését is.
2. Egészséges a szív számára
Az avokádóban található egy természetes növényi szterin, az úgynevezett béta-sitosterol . A béta-sitosterol és más növényi szterinek rendszeres fogyasztása segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet, amely fontos a szív egészsége szempontjából.
3. Jó hatással van a szemre és a látásra
Az avokádó tartalmaz Lutein és Zeaxantint, amik a szemszövetben jelen lévő fitokemikáliák. Antioxidánsok védelmet nyújtanak, hogy minimálisra csökkentsék a károsodást, beleértve az UV fény okozta károsodást is.
Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak más hasznos, zsírban oldódó antioxidánsokat, például a béta-karotin felszívódását is támogatják. Ennek eredményeként az avokádó étrendbe történő hozzáadása csökkentheti az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát .
4. Segíthet megelőzni a csontritkulást
Egy fél avokádó kb 18%-a a napi K-vitamin mennyiségnek.
Ezt a tápanyagot gyakran figyelmen kívül hagyják, de elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitele elősegítheti a csontok egészségét azáltal, hogy fokozza a kalcium felszívódását és csökkenti a kalcium vizelettel történő kiválasztását.
5. Az összetevők megelőzhetik a rákot
A tanulmányok még nem fedeztek fel az avokádófogyasztás és a rákkockázat csökkenése közötti közvetlen kapcsolatot. Az avokádó azonban tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását.
A kutatás a folsav optimális bevitelét a vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és a méhnyakrák kialakulásának csökkenésével hozta összefüggésbe . Az összefüggése azonban továbbra is tisztázatlan.
6. A magzat egészségének támogatása
A folsav fontos az egészséges terhességhez. A megfelelő bevitel csökkenti a vetélés és az idegcső-rendellenességek kockázatát. Az avokádó zsírsavakat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a magzati fejlődéshez.
7. A depresszió kockázatának csökkentése
Az avokádó jó forrás a folsavhoz, amely fontos szerepet játszik az általános táplálkozásban és egészségében. A tanulmányok összefüggést találtak az alacsony folsavszint és a depresszió között is .
A folsav segít megelőzni a homo cisztein felhalmozódását, amely rontja a keringést és a tápanyagok agyba jutását. A korábbi kutatások a túlzott homo ciszteint a a depresszióval, valamint a hangulatot, az alvást és az étvágyat szabályozó szerotonin-, dopamin- és noradrenalin-termeléssel kapcsolták össze.
8. Az emésztés javítása
Az avokádó magas rosttartalmú. A természetes rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést, megőrizni az emésztőrendszer egészségét, és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
9. Természetes méregtelenítés
A megfelelő rosttartalom elősegíti a rendszeres bélmozgást, ami döntő fontosságú a méreganyagok epével és széklettel történő kiürülésében. Tanulmányok kimutatták, hogy az élelmi rostok elősegítik a bélrendszer jó egészségét. Ez segít a szervezetnek fenntartani az egészséges bakteriális egyensúlyt. Ez csökkentheti a gyulladást és az emésztőrendszer súlyosbodását.
Avokádó felhasználási lehetőségek
Az avokádót egy személy többféleképpen is beépítheti étrendjébe. A puha avokádóból például finom guacamole készíthető, míg a keményebb avokádók remekül alkalmasak szeleteléshez és salátákhoz vagy szendvicsekhez.
Ha meg szeretné tudni, mennyire érett az avokádó, finoman nyomja meg a külsejét. Ha a külseje teljesen feszes, az avokádónak tovább kell érnie. Ha engedi a nyomást, az avokádó megérett a fogyasztásra.
Az emberek sok más formában is használhatják az avokádót, például olajként főzéshez vagy a bőr vagy a haj hidratálásához.
Avokádó fogyasztás kockázata
Az avokádó mértékletes fogyasztása kevés kockázattal jár. De mint minden élelmiszer esetében, a túlzásba vitt fogyasztás nem kívánt következményekhez vezethet.
Például az avokádónak magas a zsírtartalma, így a túl sok avokádó fogyasztása nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet.
Az avokádó K-vitamint is tartalmaz, amely befolyásolhatja a vérhígítók működését.
A vérhígítót szedők számára fontos, hogy állandóan tartsák a K-vitamin szintjét. Emiatt nem jó ötlet hirtelen több vagy kevesebb olyan ételt fogyasztani, amely a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamint tartalmaz.