Raktározz
Te is szeretnél a tél folyamán is saját termesztésű fűszernövényekkel dolgozni konyhádban? Akkor ez a hónap tökéletes arra, hogy elkezd raktározni növényeidet – szedd le őket, majd kezd meg szárításukat, esetleg fagyaszd le többségüket.
A raktározás ekkor már a legtöbb zöldségednél, gyümölcsödnél is létfontosságú, amennyiben szeretnél belőlük a hideg időszakban is fogyasztani. Szedj le minden érett termést, még akkor is, ha az nem túl egészséges, esetleg kukacos. Ha ezeket fent hagyod, akkor az meg fogja majd fertőzni a többi növényt is, valamint számtalan gombabetegség kialakulását is okozhatja.
Szereted az epret?
Ez a hónap a tökéletes arra, hogy elültesd epredet, amennyiben jövőre is bő termést szeretnél majd ebből az isteni, pici, piros gyümölcsből. Az új növényeket ugyanakkor nem érdemes a régiek közelébe ültetni – ennek oka, hogy az eper szereti, amennyiben szinte mindig új helyre „költözhet be”.
Védelem
Már most érdemes előre gondolkoznod a következő időszakkal kapcsolatban – készülj fel a jéggel szemben. Ekkor már ugyanis bármilyen hirtelen feltűnhet egy-egy nagyobb vihar, ami akár jégesővel is jelentkezhet, ami pedig képes könnyedén ártani növényeidnek. Erre a legjobb megoldás egy Rachel-háló, amit, ahogy leszakadna az ég elég lesz majd veteményesedre húzni, ezzel is védelmet biztosítva a „lakóknak”.
Betakarítás mellett a vetés is fontos
Lassan kifutunk az időből – ideje a betakarítás mellett elvetni az őszi, téli zöldségeket, ugyanis növényeink akkor nőnek majd megfelelően nagyra a hideg átvészeléséhez, ha már most elültetjük őket, még a meleg talajba.
Ugyanakkor még van egy hónapunk – vessük el még most a karalábét, a cikóriát, a rukkolát, a mángoldot, a fodros kelt, a spenótót, az endíviát, a bordáskelt, a salátát, valamint az újhagymát.
Arról sem szabad elfeledkezned, hogy már a kétnyáriak magvetését is el lehet kezdeni. Ha pedig már a virágok is szóba kerültek – fontos, hogy ne hanyagold el egynyári, valamint évelő példányaid sem. Távolítsd el róluk a már elhalt, megszáradt növényi részeket.