Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel. Pontosan idézzük a hivatalos közleményt az aszpartám édesítőszerrel kapcsolatban.
Balhé az aszpartám körül!
A közlemény szerint az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan "nagy viharokat" kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra. Kiegészítenénk azzal, hogy ne influencerektől, olyan médiumoktól tájékozódjatok, akik maguk is annyira járatosak a témában, mint ti magatok, hiszen ebben az esetben csak azokat a mondatokat tudják harsogni, amiket ők is hallottak, mondtak nekik, hogy mondjanak.
Ki fogják vonni az aszpartámot?
A NAK tájékoztatása szerint mivel a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 milligramm per testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán. Ha mégis az aszpartám kiváltása mellett döntenek, azt csak a fogyasztói hangulat indokolja - tették hozzá. Tehét előfordulhat, hogy a Zero üdítőitaloknak megváltozik majd a receptúrájuk, de természetes nem egyik napról, a másikra. Minden bizonnyal előzetes számításokat végeznek majd a nagy márkák, mérlegelnek, kockázatot elemeznek, értékesítése számokat néznek, majd elkezdenek új recepttúrákat kidolgozni, kísérletezni, ha úgy gondolják, hogy erre szükség van.
Miért káros az aszpartám, káros egyáltalán?
Emlékeztettek, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége, valamint a FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó Vegyes Szakértői Bizottsága (JECFA) július 14-én közzétette az élelmiszeriparban használt és engedélyezett édesítőszer, az aszpartám egészségre gyakorolt hatásainak értékelését.
Milyen mennyiségben káros az aszpartám?
Úgy folytatták, hogy egy liter diétás üdítő a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legfeljebb 600 milligramm aszpartámot tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos embernek 4 litert kellene elfogyasztania minden nap, hogy valóban kockázatot jelentsen számára. A tejalapú desszertek esetében 1000 milligramm per kilogramm a maximálisan felhasználható mennyiség. Ez egy 15 kilogrammos gyermek esetében azt jelenti, hogy több mint fél kilogramm terméket kéne minden nap elfogyasztania, hogy valóban kockázatot jelentsen számára az aszpartám - írták a közleményben.