Az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatos információk nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint tápláló, egészséges nassolnivaló, míg mások szerint semmivel sem jobb, mint az édesség. Ebben a cikkben a szárított gyümölcsökről lesz szó és arról, hogyan befolyásolhatja az egészséget.
Mi az a szárított gyümölcs?
Az aszalt / szárított gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek szárítási módszerekkel szinte az összes víztartalmát eltávolítják.
A folyamat során a gyümölcs összezsugorodik, és egy kis, energiadús szárított gyümölcs marad vissza belőle.
A legelterjedtebb a mazsola, ezt követi a datolya, aszalt szilva, füge és sárgabarack.
Egyéb szárított gyümölcsfajták is kaphatók, néha kandírozott formában (cukorral bevonva). Idetartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma .
A szárított gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus nassolnivalók lehetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtés.
A szárított gyümölcs tele van mikro tápanyagokka, rostokkak és antioxidánsokkal
A szárított gyümölcs rendkívül tápláló.
Egy darab szárított gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb kiszerelésbe sűrítve.
Az aszalt gyümölcs akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs.
Ezért egy adag sok vitamin és ásványi anyag, például folsav, napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.
Van azonban néhány kivétel. Például a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.
Az aszalt gyümölcs általában sok rostot tartalmaz, és kiváló antioxidáns forrás, különösen polifenolokban.
Mazsola
A mazsola csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát.
Tele van rosttal, káliummal. Alacsony a glikémiás indexük és alacsony az inzulinindexük is.
Ez azt jelenti, hogy a mazsola nem okozhat jelentős kiugrást a vércukorszintben vagy az inzulinszintben étkezés után.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mazsola fogyasztása:
-
Alacsonyabb vérnyomást eredményez
-
Segíti a vércukorszint szabályozását
-
Csökkenti a gyulladásosokat és a vér koleszterinszintjét
-
Fokozott teltségérzethez vezet
Mindezek a tényezők hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez.
Aszalt szilva
Nagyon táplálóak, rostban, káliumban, béta-karotinban (A-vitamin) és K-vitaminban gazdagok.
Természetes hashajtó hatásukról ismertek. Ezt a magas rosttartalmuk és a szorbit nevű cukoralkohol okozza, amely bizonyos gyümölcsökben természetesen megtalálható.
Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása javítja a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját.
Az aszalt szilva kiváló antioxidáns forrásként gátolhatja az LDL-koleszterin oxidációját és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.
Az aszalt szilva bór nevű ásványianyagban is gazdag, amely segíthet a csontritkulás leküzdésében.
Ezenkívül az aszalt szilva nagyon laktató, és nem okozhat gyors vércukorszint-emelkedést.
Datolya
A datolya hihetetlenül édes. Kiváló rost-, kálium-, vas- és számos növényi vegyület forrása.
Az összes szárított gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, hozzájárulva a szervezet oxidatív károsodásának csökkentéséhez.
A datolya alacsony glikémiás indexű. A datolyafogyasztást a terhes nőkkel és a szüléssel kapcsolatban is tanulmányozták.
Az aszalt gyümölcs magas természetes cukor- és kalóriatartalmú
A gyümölcsök általában jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaznak. Mivel a szárított gyümölcsökből eltávolították a vizet, így az összes cukrot és kalóriát sokkal kisebb csomagban koncentrálják. Emiatt a szárított gyümölcsben nagyon magas a kalória és a cukor, beleértve a glükózt és a fruktózt is.
Az alábbiakban néhány példa a szárított gyümölcs természetes cukortartalmára:
- Mazsola: 59%.
- Datolya: 64–66%.
-
Aszalt szilva: 38%.
-
Sárgabarack: 53%.
-
Füge: 48%.
Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22-51%-a a fruktóz. A sok fruktóz fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre. Ez magában foglalja a súlygyarapodás , a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.
Mivel az aszalt gyümölcs édes és energiadús, könnyű egyszerre nagy mennyiséget enni, ami túlzott cukor- és kalória bevitelhez vezethet.
Annak érdekében, hogy néhány szárított gyümölcs még édesebbé és vonzóbbá váljon, szárítás előtt hozzáadott cukorral vagy sziruppal vonják be.
A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsöt „kandírozott” gyümölcsnek is nevezik.
A hozzáadott cukorról többször kimutatták, hogy káros hatással van az egészségre, növelve az elhízás, a szívbetegségek és még a rák kockázatát is.
A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsök elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy olvassa el a csomagoláson található összetevőket és táplálkozási információkat.
Sok más élelmiszerhez hasonlóan az aszalt gyümölcsnek is van jó és rossz oldala
Az aszalt gyümölcs fokozhatja a rost- és tápanyagbevitelt, és nagy mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetét.
Ugyanakkor magas a cukor- és kalóriatartalmuk és túlzott fogyasztás esetén problémákat okozhatnak.
Emiatt a szárított gyümölcsöt csak kis mennyiségben szabad enni, lehetőleg más tápláló ételekkel együtt.
Nem szabad marékkal enni, mert az aszalt gyümölcs fogyasztásával nagyon könnyű túlzásba esni.