Az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatos információk nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint tápláló, egészséges nassolnivaló, míg mások szerint semmivel sem jobb, mint az édesség. Ebben a cikkben a szárított gyümölcsökről lesz szó és arról, hogyan befolyásolhatja az egészséget.
Mi az a szárított gyümölcs?
Az aszalt / szárított gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek szárítási módszerekkel szinte az összes víztartalmát eltávolítják.
A folyamat során a gyümölcs összezsugorodik, és egy kis, energiadús szárított gyümölcs marad vissza belőle.
A legelterjedtebb a mazsola, ezt követi a datolya, aszalt szilva, füge és sárgabarack.
Egyéb szárított gyümölcsfajták is kaphatók, néha kandírozott formában (cukorral bevonva). Idetartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma .
A szárított gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus nassolnivalók lehetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtés.
A szárított gyümölcs tele van mikro tápanyagokka, rostokkak és antioxidánsokkal
A szárított gyümölcs rendkívül tápláló.
Egy darab szárított gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb kiszerelésbe sűrítve.
Az aszalt gyümölcs akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs.
Ezért egy adag sok vitamin és ásványi anyag, például folsav, napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.
Van azonban néhány kivétel. Például a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.
Az aszalt gyümölcs általában sok rostot tartalmaz, és kiváló antioxidáns forrás, különösen polifenolokban.
Mazsola
A mazsola csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát.
Tele van rosttal, káliummal. Alacsony a glikémiás indexük és alacsony az inzulinindexük is.
Ez azt jelenti, hogy a mazsola nem okozhat jelentős kiugrást a vércukorszintben vagy az inzulinszintben étkezés után.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mazsola fogyasztása:
Alacsonyabb vérnyomást eredményez
Segíti a vércukorszint szabályozását
Csökkenti a gyulladásosokat és a vér koleszterinszintjét
Fokozott teltségérzethez vezet
Mindezek a tényezők hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez.
Aszalt szilva
Nagyon táplálóak, rostban, káliumban, béta-karotinban (A-vitamin) és K-vitaminban gazdagok.
Természetes hashajtó hatásukról ismertek. Ezt a magas rosttartalmuk és a szorbit nevű cukoralkohol okozza, amely bizonyos gyümölcsökben természetesen megtalálható.
Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása javítja a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját.
Az aszalt szilva kiváló antioxidáns forrásként gátolhatja az LDL-koleszterin oxidációját és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.
Az aszalt szilva bór nevű ásványianyagban is gazdag, amely segíthet a csontritkulás leküzdésében.
Ezenkívül az aszalt szilva nagyon laktató, és nem okozhat gyors vércukorszint-emelkedést.
Datolya
A datolya hihetetlenül édes. Kiváló rost-, kálium-, vas- és számos növényi vegyület forrása.
Az összes szárított gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, hozzájárulva a szervezet oxidatív károsodásának csökkentéséhez.
A datolya alacsony glikémiás indexű. A datolyafogyasztást a terhes nőkkel és a szüléssel kapcsolatban is tanulmányozták.
Az aszalt gyümölcs magas természetes cukor- és kalóriatartalmú
A gyümölcsök általában jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaznak. Mivel a szárított gyümölcsökből eltávolították a vizet, így az összes cukrot és kalóriát sokkal kisebb csomagban koncentrálják. Emiatt a szárított gyümölcsben nagyon magas a kalória és a cukor, beleértve a glükózt és a fruktózt is.
Az alábbiakban néhány példa a szárított gyümölcs természetes cukortartalmára:
Mazsola: 59%.
Datolya: 64–66%.
Aszalt szilva: 38%.
Sárgabarack: 53%.
Füge: 48%.
Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22-51%-a a fruktóz. A sok fruktóz fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre. Ez magában foglalja a súlygyarapodás , a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.
Mivel az aszalt gyümölcs édes és energiadús, könnyű egyszerre nagy mennyiséget enni, ami túlzott cukor- és kalória bevitelhez vezethet.
Annak érdekében, hogy néhány szárított gyümölcs még édesebbé és vonzóbbá váljon, szárítás előtt hozzáadott cukorral vagy sziruppal vonják be.
A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsöt „kandírozott” gyümölcsnek is nevezik.
A hozzáadott cukorról többször kimutatták, hogy káros hatással van az egészségre, növelve az elhízás, a szívbetegségek és még a rák kockázatát is.
A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsök elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy olvassa el a csomagoláson található összetevőket és táplálkozási információkat.
Sok más élelmiszerhez hasonlóan az aszalt gyümölcsnek is van jó és rossz oldala
Az aszalt gyümölcs fokozhatja a rost- és tápanyagbevitelt, és nagy mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetét.
Ugyanakkor magas a cukor- és kalóriatartalmuk és túlzott fogyasztás esetén problémákat okozhatnak.
Emiatt a szárított gyümölcsöt csak kis mennyiségben szabad enni, lehetőleg más tápláló ételekkel együtt.
Nem szabad marékkal enni, mert az aszalt gyümölcs fogyasztásával nagyon könnyű túlzásba esni.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.