Koriander
Ez a fűszernövény elsősorban az indiai konyhában jelenik meg – jól tűri az árnyékot. Nem csak a konyhában lesz majd hasznos, ugyanis amellett, hogy kiváló ízesítő, rendkívül jótékony hatású gyógynövény is. Gazdag mind vitaminban, mind ásványi anyagokban, illóolaja pedig hangulatfokozó hatású, emellett pedig antibakteriális, valamint gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Emésztési problémák kezelésében hasznos, mely elsősorban leveleiben és magjában jelenik meg, de az étvágyat is képesek javítani. A koriander leveleinek fogyasztása pedig könnyedén mérsékelheti a koleszterinszintet. Magvetéssel lehetséges szaporítása, illetve vízigénye átlagos, így figyelj oda, hogy csak mérsékelten öntözd.
Lestyán
Leveleinek íze talán legjobban a zelleréhez hasonlítható. Kapcsán olyan fűszer- és gyógynövényről beszélhetünk, ami szinte bárhol, bármilyen körülmények között képes megfelelően fejlődni. Régebben nagyobb népszerűségnek örvendett, de jelentősége ma is egyre jobban növekszik.
A növény elérheti akár az 1 – 1,5 méteres magasságot is. Apró, sárga virágai vannak, melyeket világoszöld levelek kereteznek – ezek elsősorban a sárgarépáéhoz hasonlítanak.
Turbolya
A turbolya nem csak salátaként, de gombás, tojásos ételekhez is remek fűszerként szolgál – arról nem is beszélve, hogy remekül viseli a sötétebb környezetet, ezáltal az árnyékhoz is tökéletesen alkalmazkodott.
Arra viszont érdemes ügyelnünk, hogy semmiképpen se öntözzük túl, ugyanis az árnyékban tovább tárolja a nedvességet a növény. Talajban a turbolya egyáltalán nem válogatós, zsenge üde zöldje folyamatosan vágható, azután pedig a növény hamar képes újrahajtani, hozama ugyanakkor már lényegesen kevesebb lesz.
Metélőhagyma
A metélőhagyma vagy másik nevén snidling egyike azon fűszernövényeknek, melyeket a legproblémamentesebben lehet termeszteni. Fontos, hogy amennyiben nevelése mellett döntünk, akkor talaja tápanyaggazdag legyen, valamint ültetése után bőséggel locsoljuk meg növényünket – a későbbiekben már jól fogja tűrni akár a szárazságot is.