Az alma és a fahéj páros megunhatatlan őszi fűszerezés, ami a pitén, teán, tejberizsen túl még a csigáknak is nagyon jól áll. Ha szereted a fahéjas csigát, akkor ezt a receptet is ki kell próbálnod, imádni fogod!
Süssünk almás-fahéjas csigát
Nekem nagy kedvencem a fahéjas csiga. Ősszel pedig egyébként is egyre jobban előtérbe kerülnek a fahéjhoz hasonló karakteres fűszerek. Történetesen a fahéj tökéletes kiegészítője az almának, számos sütemény ennek a tökéletes íz harmóniának kihasználásával készül. Miért ne csináljunk, egy fonom almás-fahéjas csigát is, e két íz segítségével? Hát csináljunk! Mutatom is a tökéletes receptet, amit még sok-sok évvel ezelőtt találtam a Receptneked oldalán.
Hozzávalók az almás-fahéjas csigához
A tésztához:
- 56 dkg liszt
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 1 csomag szárított élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 6 alma
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál citromlé
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál fahéj
- 6 evőkanál vaj
A mázhoz:
- 5-6 evőkanál porcukor
- tej
Az almás-fahéjas csiga elkészítése
- Első lépésként a tejet langyosra melegítjük, vagy a gázon, vagy a mikrohullámú sütőben, majd a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanálnyi cukrot, és beleszórjuk a szárított élesztőt is. Előveszünk egy másik edényt, tálat, és abba leszitáljuk a lisztet, és egy csipet sót is adunk hozzá, majd pedig a tojás, és a felolvasztott vaj is mehet bele a lisztbe. Amikor már látjuk, hogy az élesztő felfut, azt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel 5 percig dagasztjuk, ezután pedig letakarva kelesztjük meleg helyen, olyan 40-50 percet.
- Amíg kel a tészta hozzálátunk a töltelékhez, ehhez meg kell pucolni, majd apró kockákra vágni az almákat. Majd egy edénybe elkeverjük a cukrot a bajjal, amikor a cukor már felolvad, egynemű krém lesz belőlük, hozzáadjuk az almákat, és rászórjuk a fahéjat, vaníliás cukrot, és a citrom reszelt héját, valamint levét is. Ezt a keveréket folyamatos keverés mellett kezdjük el karamellizálni, akkor húzzuk le a tűzről, amikor már besűrűsödött a lé, és az alma szépen összeesett.
- Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a tölteléknek szánt fahéjas, karamellizált almát egyenletesen eloszlatjuk rajta, és feltekerjük. A tekerést a hosszabbik oldalánál kell kezdeni, majd a tekercset 2 ujjnyi szeletekre felszelni, amik a csigákat fogják adni.
- Egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral bélelünk, és beletesszük az almás-fahéjas csigáinkat. Fontos, hogy hagyj köztük megfelelő helyet, hiszen a kelt tészta sütés közben megnő. Kend át olvasztott vajjal a csigákat, majd hagyd 21-30 percig kelni.
- 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perig kel sütni az almás-fahéjas csigákat. Ha megsültek, akkor még nincs vége a folyamatnak, most jön az a lépés, hogy a porcukrot elkeverjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó máz legyen, majd a kisült csigák tetejére csorgatjuk és tálaljuk.