Almafáinkat rengeteg betegség megtámadhatja, nem árt, hogyha időben felfedezzük a kórokozókat és elejét vesszük a fertőzésnek. Most ebben próbálunk segítséget nyújtani, tartsatok velünk!
Az almafa betegségei – Almamozaik
Kórokozó: Apple mosaik ilarvirus (ApMV)
Gazdanövény: Rosaceae család, almafajták
Tünet: levélen sárgásfehér, kerek vagy szabálytalan alakú mozaikfoltok, ér mentén sárgás elszíneződés, gyümölcsön foltosodás.
Forrás: oltással vihető át, a növényben szisztematikusan terjed, a csúcsi rész rügyei gyakran vírusmentesek maradnak. Terjed még érintkező gyökerekkel, maggal, pollennel.
Védekezés: beteg fák eltávolítása és megsemmisítése. Szaporítóanyag (előtte szemzéssel, vagy kéregátültetéssel tesztelik). Hőterápia az új, nemesített fajtáknál: szaporítóanyagot 37 fokos levegővel 27 napig, vagy 70 fokos vízzel 10 percig kezelik.
Az almafa betegségei – Almasöprűsödés
Kórokozó: apple proliferation phytoplasma
Tünet: vázágon és többéves vesszőn csoportosan sok vékony hajtás. A tőnél elsöprűsödött sarja, a levelek kicsik, erősen fogazottak, a pálhalev nagy. A gyümölcs apró, íztelen, kocsánya hosszú.
Forrás: magonc, klón, szemzőhajtás, oltás, kabóca.
Védekezés: megsemmisítés, tesztelt, egészséges szaporítóanyag. Kabóca ellen: sarj eltávolítása, gyomirtás, rovarírtó permet.
Az almafa betegségei – Az alma agrobaktériumos gyökérgolyvája
Kórokozó: Agrobacterium tumefaciens (Sebparazita. Talajban 2 évig életképes. Kiszáradásra, napfényre érzékeny.)
Gazdanövény: 141 nemzetség, főleg almástermésűek, csonthéjasok, málna, szőlő, dísznövény, répafélék.
Tünet: gyökéren és gyökérnyakon kisebb-nagyobb daganatok amelyek először sárgák és puhák, később megfásodik, barna, karfiolszerű lesz.
Forrás: gyökérseben fertőz, majd 10-14 nap múlva látható tünetek, 25-30°C-on a legerőteljesebb, lúgos talajon gyorsabb.
Védekezés: csak faiskolában megelőzés (ne legyen mélyfekvésű, nedves talajon), vetésforgó helyes használata (répát mellőzni), talajfertőtlenítés (gőz csak növényházban). A frissen metszett gyökeret telepítés előtt 1 %-os réz, vagy kasugamicines agyagba mártják. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom!