Egyik legelterjedtebb fűszernövényünk - bemutatkozik a petrezselyem

A petrezselyem, vagy pontosabban a fodros metélőpetrezselyem egy kétéves lágyszárú fűszernövény, mely kétségkívül elterjedt. Bár a mediterrán régiókból származik, nagy tűrőképességgel rendelkezik, és a hidegnek is ellenáll bizonyos mértékig.

Petrezselyem

Életének első évében, a növénynek egyszerű, esetleg fodros szélű levelei vannak fajtától függően. Illatosak, nagyon vágottak, háromszög pereműek, levélnyelesek, fényesek és csomót alkotnak – maximum 30 cm magasra fejlődnek.


A második évben kifejleszt egy szögletes szárat - ez akár egy méterre is megnőhet -, mely fehéres, zöldes-sárgás virágokat fog majd hozni. 


Általában a friss leveket fogyasztjuk vékonyra vágott formában, melyet köretekre teszünk, hideg – meleg ételekhez használunk ízesítés gyanánt. Bár aromája támogatja a főzést, mégis általában az utolsók között helyezzük étkeinkre.


Emellett a növényt, illetve magját gyógyászati szempontból is felhasználják.


Gazdag A és C vitaminban, vasban és káliumban. Jótékony hatása kiterjed az emésztés segítésére, ugyanakkor egy rovarcsípést és képes lesz megnyugtatni.

Termesztése


A petrezselyem általában a laza szerkezetű, mély, friss és humuszban gazdag talajt kedveli. Elhelyezés szempontjából figyeljünk, hogy óvjuk a túlzott napsugárzástól, például nyáron – ilyenkor érdemes félárnyékos helyet keresnünk számára, de az év többi részében bárhol jól érzi magát.


A növekedése általában elég lassú, ezért ajánlatos ültetés előtt a magokat 24 óráig vízben áztatni. Ültetésüket március és október közé kell időzíteni, nagyjából 5 mm mélyen és egymástól 25 – 30 cm távolságra elvégezni.


Nyugodtan használhatjuk társültetés kapcsán is, tökéletes lehet egy paradicsom, vagy akár egy hagyma mellett is. 

Gondozása


-    A talajt mindenképpen nedvesen kell tartanunk, amennyiben ez nem sikerül, a petrezselyem nem fog kikelni.
-    Kapáld, gyomláld és öntözd rendszeresen, az elején intenzívebben, majd csak figyelj rá, hogy ne száradjon ki.
-    Télen üvegházban érdemes tartanod, de mindenképpen meg kell védened a hideg ellen.
-    A magok újra gyűjtéséhez várd meg még néhány példánya magot terem.

Begyűjtése, raktározása és felhasználása


A leveleit a kifejlődésük után bármikor hasznosíthatod, amikor csak kedved tartja. Ez az időszak általában 2 és fél, 3 hónap körül érkezik meg vetése után. Vágd le szárait a közepe körül, de ne használj kést, így a növény újra fejlődőképes lesz.


Általában felhasználás szempontjából frissen adják hozzá nyers zöldségekhez, szószókhoz, omlettekhez, halakhoz, húsokhoz és még sorolhatnám, ízesítés gyanánt. 

Betegségei és kártevői


Érzékeny a peronoszpórára, illetve a meztelen csigák is kedvelik – ők főleg a fiatalabb növényeket falják fel.