Egy japán tanulmány szerint a globális felmelegedés következtében az almák íze édesebbé, állaguk viszont „lisztesebbé” válik.
Japán kutatók vizsgálták az almafajtákat
Japán kutatók több mint 40 éve vizsgálnak Fuji és Tsugaru almafajtákat Nagano és Aomori prefektúra ültetvényein, ahol is többek közt a globális felmelegedés hatásait vizsgálják a gyümölcsösökben. Az átlagos hőmérséklet évtizedenként itt 0,31 – 0,34 oC-kal emelkedik, ezért ideális a terület az ilyen célú vizsgálatokra. A tanulmányozás során úgy zárták ki az egyéb külső tényezőket, hogy 40 éven keresztül változatlan volt a termesztési eljárás és a fajtaállomány.
A klímaváltozás miatt édesebb az alma
A globális időjárás hosszú távú változása hatással volt a növekedésre és a gyümölcsfák aktivitására, ami befolyásolta, hogy az alma mikor és hogyan érik. A hőmérsékletben és a csapadék mennyiségében bekövetkező változások például az almafák korai virágzását okozták, így aztán más kulcsfontosságú időpontokra is kihatással volt, mint a rügyfakadás, vagy a teljes virágba borulás időpontjára.
A japán tudósok rájöttek, hogy az almafák korai virágzása és az éréskori magasabb hőmérséklet jelentős hatással vannak a gyümölcs ízére és szerkezetére. A két almafajtán végzett 30-40 éves kísérlet alatt az almák egyre kevésbé váltak savassá, vagyis édesebbek lettek. Ugyanezen vizsgálati időszak alatt az almák puhábbá váltak valószínűleg a jegesedés elkerülése végett, azonban így a tárolhatóságuk időkorlátja lecsökkent.
Japán Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutató Intézetének (NARO) munkatársai szerint az eredmények azt sugallják, hogy az alma tulajdonságai idővel változnak annak ellenére, hogy a fogytaszók ezeket a finom, apró változásokat nem érzékelik.
Egyre feltűnőbbek lesznek az alma sajátosságaiban bekövetkező változások
Ha a globális felmelegedés továbbra is folytatódik, az almák ízében és szöveti sajátosságaiban bekövetkező változások egyre feltűnőbbek lesznek a korai virágzásokkal és a táplálékérlelési időszak alatti magas hőmérséklettel.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.