64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet
az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történõ élelmiszer-elõállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeirõl
Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a gazdasági és közlekedési miniszterrel és a szociális és munkaügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendeljük el:
Általános rendelkezések
1. § (1) Az e rendeletben foglaltakat - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az élelmiszerjog általános elveirõl és követelményeirõl, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 3. cikkének 7. pontjában megjelölt olyan kereskedelmi létesítményekre kell alkalmazni, amelyekben állati eredetû élelmiszert forgalmaznak.
(2) Az e rendeletben foglaltakat nem kell alkalmazni a külön jogszabályok által szabályozott
a) kistermelõi élelmiszer-termelésre, -elõállításra és értékesítésre, és
b) vendéglátó termékek elõállítására, forgalmazására.
2. § E rendelet tekintetében a 178/2002/EK rendelet 2. és 3. cikkében, az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 29-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 852/2004/EK rendelet) 2. cikkében, valamint az állati eredetû élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK rendelet) 2. cikkében foglalt fogalommeghatározásokat megfelelõen alkalmazni kell.
Az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának általános élelmiszer-higiéniai feltételei
3. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag a végsõ fogyasztónak értékesítenek állati eredetû élelmiszert, a 852/2004/EK rendeletben elõírt élelmiszer-higiéniai feltételeket kötelesek teljesíteni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények
a) húskészítmény darabolást, szeletelést, elõredarabolást, elõszeletelést, kimérést, kereskedelmi elõrecsomagolást,
b) a végsõ fogyasztó kívánságára és jelenlétében húsdarabolást, csontozást és húsdarálást, valamint
c) sajtdarabolást
végezhetnek.
Hús és hústermékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
4. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek marginális, helyi és korlátozott tevékenységként,
a) a végsõ fogyasztó számára történõ értékesítés céljából az átadás helyén élelmiszer-feldolgozási tevékenységet végeznek, vagy
b) a 853/2004/EK rendelet 1. cikke (5) bekezdése b) pontjának (ii) alpontja szerint egy másik kiskereskedelmi létesítményt (e § vonatkozásában a továbbiakban: viszonteladó) látnak el állati eredetû élelmiszerrel, vagy
c) mindkét tevékenységet végzik,
a 3. § (2) bekezdésében szereplõ tevékenységeken túlmenõen húst darabolhatnak, csontozhatnak, elõredarálhatnak, elõkészített húst és húskészítményeket állíthatnak elõ, valamint halászati termékeket állíthatnak elõ.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenység akkor minõsül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha az alábbiak egyidejûleg teljesülnek:
a) az értékesítés a kiskereskedelmi létesítmény helyétõl számított legfeljebb 50 km szállítási távolságra történik,
b) az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítményben a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg a beérkezett alapanyag mennyiségének 25%-át, de hús esetében hetente legfeljebb 5 tonnát, ezen felül húskészítmény esetében legfeljebb 500 kg-ot, darált hús és elõkészített hús esetében legfeljebb 500 kg-ot, elõkészített halászati termék esetében hetente legfeljebb 1 tonnát,
c) a viszonteladó vendéglátó egység, vagy olyan kiskereskedelmi egység része, amelyben kizárólag a végsõ fogyasztónak értékesítenek állati eredetû élelmiszert, vagy amely nem a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezendõ létesítmény.
5. § (1) A 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítményeknek a 4. § (1) bekezdésében szereplõ tevékenységek végzése során a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendeletben foglalt alábbi követelményeket is:
a) húsdarabolás, -csontozás esetén:
aa) a III. melléklet I. szakaszának III. fejezete,
ab) a III. melléklet I. szakasza V. fejezetének 2. pontja,
ac) a III. melléklet I. szakaszának VII. fejezete;
b) baromfihús-darabolás esetén:
ba) a III. melléklet II. szakaszának III. fejezete,
bb) a III. melléklet II. szakaszának V. fejezete;
c) darált és elõkészített hús elõállítás során a III. melléklet V. szakaszának II. és III. fejezete, azzal az eltéréssel, hogy csontokról mechanikusan lefejtett hús nem állítható elõ;
d) húskészítmény elõállítás során a III. melléklet VI. szakasza.
(2) Kiskereskedelmi létesítménynek tilos lefagyasztani húst, darált húst, elõkészített húst, húskészítményt. Darált húst, elõkészített húst, húskészítményt fagyasztott húsból nem állíthat elõ.
Élõhal és halászati termékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
6. § Az élõ halat és halászati terméket a 3. § (1) bekezdése szerint forgalmazó kiskereskedelmi létesítménynek teljesítenie kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakaszának VII. fejezetében foglalt, hõmérsékletre vonatkozó elõírásokat is.
7. § (1) Azok a 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítmények, amelyek halat leölnek, zsigerelnek, filéznek, darabolnak, illetve halászati termékeket állítanak elõ, a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III-VIII. fejezetének elõírásait is, azonban a filé szeleteket nem kell egyedi csomagolással ellátni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények nem végezhetik a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III. fejezetének B., C. és E. alfejezeteiben szereplõ tevékenységeket. A fagyasztott halászati termék kiskereskedelmi létesítményben nem engedtethetõ fel.
8. § Élõ halak kiskereskedelmi létesítményben történõ árusítása esetén be kell tartani a külön jogszabályban foglalt állatvédelmi elõírásokat is.
Tej és tejtermékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
9. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag közvetlenül a végsõ fogyasztónak értékesítenek tejtermékeket, a sajtok darabolásán túlmenõen, sajtok elõreszeletelését és kereskedelmi elõrecsomagolását végezhetik a (2) bekezdésben foglaltak betartása esetén.
(2) A tevékenység során be kell tartani a 852/2004/EK rendelet elõírásait, beleértve a csomagolásra, tárolásra, szállításra vonatkozó elõírásokat. A fogyaszthatósági vagy minõségmegõrzési határidõ meghatározása az élelmiszer-vállalkozó feladata és felelõssége. Az (1) bekezdés szerinti tevékenységet végzõ kiskereskedelmi egység által meghatározott és a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági határidõ vagy minõségmegõrzési határidõ - az elõállító által meghatározott tárolási feltételek betartása mellett - nem haladhatja meg az elõállító által meghatározott és jelölt fogyaszthatósági határidõt vagy minõségmegõrzési határidõt.
(3) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt tevékenységet azzal a céllal hajtják végre, hogy tejtermékkel egy másik kiskereskedelmi létesítményt lássanak el, az akkor minõsül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg a beérkezett mennyiség 25%-át, de hetente legfeljebb 500 kg-ot, valamint teljesülnie kell a 4. § (2) bekezdésének a) és c) pontjában foglalt elõírásoknak.
10. § Az élelmiszer-vállalkozónak a 4. §, a 7. § és a 9. § szerint elõállított élelmiszerrõl az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 5. §-a szerinti gyártmánylapot kell készítenie, valamint a külön jogszabály elõírásaiban foglalt jelölést kell alkalmaznia.
Tojástermékek elõállításának élelmiszer-higiéniai feltételei
11. § Kiskereskedelmi létesítményben tojástermékek elõállítása tilos.
Az állati eredetû élelmiszerek nagykereskedelmi forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
12. § (1) Azokban a nagykereskedelmi létesítményekben, amelyekben kizárólag az állati eredetû élelmiszerek tárolását, szállítását végzik, a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen a 853/2004/EK rendelet III. mellékletében megállapított hõmérsékleti elõírásokat is teljesíteni kell.
(2) Amennyiben a nagykereskedelmi létesítmény tevékenysége túllépi az (1) bekezdésben foglaltakat, úgy a 852/2004/EK rendelet és a 853/2004/EK rendelet elõírásait kell teljesíteni.
13. § (1) A 4. §-ban és a 9. § (3) bekezdésében meghatározott mennyiséget meghaladó tevékenység csak a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezett élelmiszer-elõállító üzemben végezhetõ.
(2) A 4. § és a 9. § (3) bekezdése szerinti kiskereskedelmi létesítmény köteles írásban bejelenteni tevékenységét a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak a tevékenység telephelye szerint illetékes megyei területi szervénél (a továbbiakban: MgSzH). Az MgSzH az élelmiszer-vállalkozót nyilvántartásba veszi és regisztrációs számmal látja el. Az MgSzH a nyilvántartásba vett kiskereskedelmi létesítmények listáját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat létesítmény helye szerint illetékes területi intézetének megküldi. A nyilvántartásba vétel során az élelmiszer-vállalkozó a külön jogszabály szerinti igazgatási szolgáltatási díjat köteles megfizetni.
(3) A nyilvántartásba vételrõl kapott igazolást a telephelyen kell tartani és azt hatósági ellenõrzés során az ellenõrzõ hatóság kérésére be kell mutatni.
Záró rendelkezés
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ hónap elsõ napján lép hatályba.
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...