60-as évek étkezési szokásai: minden nehézségükkel, spórolással, csodálatosak voltak! Sokan ekkor voltunk gyerekek, így utazzunk vissza ezekbe az időkbe a cikket olvasva!

Cukros kenyér, rántott párizsi és társai: ezt ettük a 60-as években!

NA
Frissítve: 2024.10.11
Frissítette: KZs
hirdetes

Az 1960-as évek - bár tele vannak nosztalgiával és ízletes ételek emlékével - nem mindig voltak a jólét és jólakottság évei. Az embereknek a pénzükhöz is okosan kellett viszonyulniuk, és emiatt próbáltak ki minden trükköt, hogy kevés pénzből is tápláló és finom ételeket készítsenek. Az ételek így nem csupán egyszerűségükről híresek, hanem arról is, hogy az emberek kreativitását és ügyességét tükrözik.

60-as évek étkezési szokásai

60-as évek étkezési szokásai: a sparhelt melege

Azokban az időkben az étkezések előkészítése már a tűzgyújtással kezdődött, és a sparhelt melegét várták a hideg reggeleken. A tűzgyújtás nem csupán a konyhai folyamat elengedhetetlen része volt, hanem a gazdaságosságot is szolgálta, mivel a fűtés és a főzés is ezen a tűzhelyen történt.
Az étkezésekhez szükséges vízért is ki kellett menni, és a vízmelegítés is időt és energiát igényelt. Azonban ezek a mindennapos feladatok csak még értékesebbé tették az ételeket, amikor azok elkészültek.

60-as évek: kenyér kenyérrel

Reggelire és vacsorára a legtöbben zsíros kenyeret, szalonnát, lekváros kenyeret vagy éppen lókolbászt ettünk. Ezek az ételek nem csak azért voltak népszerűek, mert finomak voltak, hanem azért is, mert egyszerűen és olcsón elkészíthetők voltak. Az emberek igyekeztek kihozni a legtöbbet az alapanyagokból, és olyan ételeket alkottak, amelyek a család minden tagját megelégedésre szolgáltatták.

Ha mindenből kifogytunk, jött a cukros kenyér

Ahol az élelmiszerhiány súlyos volt, ott még a cukros kenyér is egyfajta menedék volt. Több család emlékezhet azokra a szűkös időkre, amikor már a zsíros kenyér is luxusnak számított, ekkor sok kreatív édesanya cukros kenyeret adott gyermekeinek: sokan bevizezték, majd jól meghintették kristálycukorral. 

60-as évek ételei: a hús ritka volt

Hús pedig csak ritkán került az asztalokra, leginkább vasárnap, amikor az egész család együtt ebédelt. A hús ára miatt a napi menüben inkább hüvelyesek, tészta és zöldségek szerepeltek. Az "Nők Lapja" akkori receptjei igyekeztek kihozni a legtöbbet a kevés húsból, például a rántott párizsi vagy a párizsiból készült pörkölt receptjével.

hirdetes

Sokan sütöttük magunknak a kenyeret a 60-as években

Az egyik legfontosabb élelmiszer továbbra is a kenyér volt, amit sok faluban még mindig otthon sütöttek hetente legalább egyszer. A friss, ropogós kenyér illata elvarázsolta az egész házat, és a sütési folyamat maga is egy családi esemény volt. A paraszti háztartásokban ekkor szűnt meg a közös tálból evés hagyománya, és bevezették a modern villás evést, ami egy kis modernitást hozott a vidéki életbe.

A 60-as évek disznóvágásai igazi közösségi eseménynek számítottak 

Az élelmiszerellátás fontos részét képezte az egész korszakban az otthoni disznóvágás. Ez egy olyan esemény volt, amelyre a család és a közösség együtt készült fel. A disznóvágás alkalmával minden részét felhasználták, semmi sem ment veszendőbe, ami szintén az idők szűkösségét és takarékosságát tükrözte. Még a városiak is gyakran igyekeztek vidéki rokonok segítségét kérni ehhez az eseményhez, hiszen a disznóvágás a hagyományok megőrzésének is fontos része volt.

A 60-as évek házi befőttjei szépen sorakoztak sok ház kamrájában 

Az évszakokhoz alkalmazkodva a háziasszonyok nagy része, legyenek falun vagy városon, szorgalmasan készítette a házi befőtteket. Ezek a befőttek nem csupán finomak voltak, hanem az év során is kiválóan megőrizték az ízüket. Ezek az üvegek tele voltak a nyár ízével, és télen előkerültek, hogy emlékeztessenek bennünket az otthon melegségére és szeretetére.

A 60-as évek: nem volt egyszerű, de a miénk volt és szerettük 

Az 1960-as évek így hoztak magukkal egy egyszerű, de boldog gasztronómiai világot, ahol az ételek még türelemmel és odaadással készültek. Az ízek és emlékek, melyeket ebből az időszakból hoztunk magunkkal, ma is élnek bennünk, nosztalgiát ébresztve, amikor meghalljuk a cukros kiflik vagy a sült kolbász nevét. Az 1960-as évek gasztronómiai kincsei sosem feledhetők, és mindig részei maradnak a családi történeteinknek és emlékeinknek. Ahogy visszatekintünk erre az időszakra, emlékezzünk meg azokról a hétköznapi ízekről, amelyek sokszor többet jelentenek, mint pusztán étel. Azok az ételek és azok az idők emlékének tiszteletére, amikor a konyha a család szívévé vált, és az étel készítése még együtt töltött időt jelentett.

A cikkhez felhasznált forrás: https://torimaskepp.blog.hu/ 
Kép forrása: Fortepan / Vojnich Pál 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kapálás

ősi talajmunka. Célja a talaj fellazítása, porhanyítása, a cserepek megtörése, a gyomok... Tovább

sarabolás (horolás)

a talaj felső (1—3cm-es) retegének kapálása. Célja a kelőfélben levő gyomok kiirtása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek