Nincs is finomabb és megnyugtatóbb étel, mint egy nagyszerű leves, melyet kerti zöldségeidből készítesz. Az ilyen különösebb erőfeszítést, boszorkányságot sem igényel. Nem kell hozzá sok minden, víz, só, zöldségek és egy botmixer. Improvizálj nyugodtan, hiszen a legtöbb zöldség és növény tökéletes lesz hozzá, mégis most ezek közül szeretnék kiemelni néhányat, melyeket egyszerű termeszteni, és csodásak lesznek krémleveseidhez vagy egyszerűen csak leveseidhez.
Lestyán
Meglepő lehet elsősorban fűszernövénnyel kezdeni a felsorolást, mégis a lestyán levesként is tökéletes. Nagyrészük évelő, egyszer, ha elülteted, egész évben profitálhatsz belőle. Emellett C vitaminban gazdag, és rendkívül illatos. Az íze a zellerre emlékeztethet mindenkit, ugyanis a zellerfélék családjába tartozik. A só helyett is remek alternatívát nyújt. Receptjeidhez használj egy, vagy két darabot, attól függően mennyire szeretnél intenzív ízt, illetve felhasználhatod mind szárát, mind levelét.
Japán mustárspenót
A japán mustárspenót, mizuna, vagy sárkányfogó saláta… Ezt a zöldséget rendkívül sok néven megtalálhatjuk, egzotikusabbnál egzotikusabb kifejezésekként. Amellett, hogy salátáinkban remekül mutat, leveseinkben is remek hasznát fogjuk venni. Íze jellegzetes, kisebb nagyobb mértékben erős, az emberek között nagyon megosztó. Lehetőség van akár télen, akár ősszel is szedni kertedből, hiszen nagy tűrőképességgel rendelkezik, a kisebb fagyokat túléli, és termesztése sem nehéz.
Borsmustár
A célja ugyanaz, mint a mustárspenótnak, hogy feldobja pikáns ízével leveseid. Klorofiltartalma emellett az ételeidet esztétikai szempontból is segíti, hiszen élénkzöld színnel fogja megajándékozni például póréhagymalevesed, hogy csak egyet említsek. Vitaminok szempontjából magas K vitamin tartalommal büszkélkedhet, illetve amennyiben használod konyhádban, ez hulladék szempontjából is hasznos, hiszen a gyengébb leveleket ahelyett, hogy beletennéd salátádba, ízesítéshez használhatod kedved szerint.
Retek és répa
Nem meglepő, hogy ők is listánk részeit képezik. Ugyanakkor itt nem a konkrét zöldségeket emelném ki, hanem leveleiket, hiszen mindig gazdálkodjunk úgy kertünkből, hogy semmi se vesszen kárba! Amellett, hogy állataidnak oda tudod adni, esetleg komposzthoz használod őket fel, mindkettő rendkívül markáns ízzel ruházhatja fel leveseid, a retkek esetében ez kicsit borsosabb, a répáknál inkább keserűbb lesz. Használd őket ízlésed szerint.