340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet, Magyar Élelmiszerkönyv, FAO/WHO Codex Alimentarius

340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet


a magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölésérõl és mûködési rendjérõl, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv kiadásának rendjérõl


A Kormány az Alkotmány 35. §-ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 20/A. §-ának b) és c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következõ rendeletet alkotja:

A magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölése és mûködési rendje
1. § (1) A magyar Codex munka szakmai irányítását végzõ szervként a Kormány a Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottságot jelöli ki.
(2) A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság 15 tagból áll, akiket az élelmiszer-vállalkozások, a tudomány, a fogyasztók és a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az egészségügyi miniszter, valamint a gazdasági és közlekedési miniszter képviselõibõl a FAO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke nevez ki.
(3) A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság titkársági feladatait a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el. A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság tagjai közül titkárt választ. Mûködési szabályzatát maga alakítja ki, és azt a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hagyja jóvá.

A Magyar Élelmiszerkönyv kiadásának rendje
2. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv elõírásait és irányelveit a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgozza ki.
(2) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 15 tagból áll, akiket az élelmiszer-vállalkozások, a tudomány, az élelmiszer-ellenõrzés, a fogyasztóvédelmi szervezetek, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az egészségügyi miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter képviselõibõl - az egészségügyi miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter egyetértésével - a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nevezi ki.
(3) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság tagjai közül elnököt, elnökhelyettest és titkárt választ. Mûködési szabályzatát maga alakítja ki, és azt a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hagyja jóvá.
(4) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság az egyes szakterületek elõírás és irányelv tervezetei kidolgozására a (2) bekezdésben foglaltak szerint szakbizottságokat hoz létre.
(5) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság mûködésével kapcsolatos titkársági feladatokat a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el.
3. § A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Étv. 19. §-ában foglalt feladatát a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság javaslata alapján végzi.

Záró rendelkezés
4. § Ez a rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba.


címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...