340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet
a magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölésérõl és mûködési rendjérõl, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv kiadásának rendjérõl
A Kormány az Alkotmány 35. §-ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 20/A. §-ának b) és c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következõ rendeletet alkotja:
A magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölése és mûködési rendje
1. § (1) A magyar Codex munka szakmai irányítását végzõ szervként a Kormány a Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottságot jelöli ki.
(2) A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság 15 tagból áll, akiket az élelmiszer-vállalkozások, a tudomány, a fogyasztók és a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az egészségügyi miniszter, valamint a gazdasági és közlekedési miniszter képviselõibõl a FAO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke nevez ki.
(3) A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság titkársági feladatait a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el. A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság tagjai közül titkárt választ. Mûködési szabályzatát maga alakítja ki, és azt a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hagyja jóvá.
A Magyar Élelmiszerkönyv kiadásának rendje
2. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv elõírásait és irányelveit a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgozza ki.
(2) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 15 tagból áll, akiket az élelmiszer-vállalkozások, a tudomány, az élelmiszer-ellenõrzés, a fogyasztóvédelmi szervezetek, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az egészségügyi miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter képviselõibõl - az egészségügyi miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter egyetértésével - a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nevezi ki.
(3) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság tagjai közül elnököt, elnökhelyettest és titkárt választ. Mûködési szabályzatát maga alakítja ki, és azt a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hagyja jóvá.
(4) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság az egyes szakterületek elõírás és irányelv tervezetei kidolgozására a (2) bekezdésben foglaltak szerint szakbizottságokat hoz létre.
(5) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság mûködésével kapcsolatos titkársági feladatokat a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el.
3. § A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Étv. 19. §-ában foglalt feladatát a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság javaslata alapján végzi.
Záró rendelkezés
4. § Ez a rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba.
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...