A 2013-as év pálinkája meggyből készül, ez az igen különleges párlat nem kevesebb, mint 10 magyarországi főzde 12 prémium kategóriás meggypálinkának keveredéséből tevődik össze.
Ennek hagyománya 2 éve kezdődött a Budapesti Pálinka fesztiválon, először szilvából, majd barackból készült el a blend. A házasított pálinkákat neves pálinkaházak szakemberei zsűrizték a főzdék által beküldött prémium tételeket, amelyek házasítását a Budapesti Pálinkafesztiválon, 2013. május 16. és 19. között kóstolhatja meg a közönség. A zsűrizésen vak kóstolásra került sor , így választották ki a legjobb italokat, a bírák pedig a pálinkafőző - mesterek voltak. A bírák pedig: Rádai Erzsébet a Zwack Pálinka Manufaktúrától, Vasas Beáta a Schiszler Pálinkaháztól, Berkes Géza a Harmatrázó Pálinkaháztól, Békési Zoltán a Békési Pálinkamanufaktúrától és Márton András a Rézangyaltól.
A zsűrizés során végül tíz főzde tizenkét meggypálinkáját, köztük cigány- és vadmeggy párlatokat választottak ki, így Schiszler-, Márton és lányai-, Villányi-, Békési-, Rézangyal-, Gusto-, Hírös-, Csalló-, Harmatrázó- és Újfehértói Fürtös pálinkák kerültek az év pálinkájába.
Eme kuriózum tavaszig érlelődik egybe, hogy a májusi Budapesti Pálinkafesztiválon teljes minőségében ott lehessen. Ebből az igazán fenséges italból összesen 1500 prémium kategóriás, egyedi tervezésű üvegben felszolgált párlat készül a tavaszi fesztiválra.
Forrás: agribusiness.hu