Az Agrároldal szakértő kertészei most megosztják meglátásaikat erről a népszerű irányelvről, amely ösztönzi a sikeres metszést. Tanuld meg az 1/3-os metszésszabály alkalmazását!
1/3-os metszés
Az 1/3-os metszés szabálya hasznos iránymutatás, amikor a megtelepedett cserjéket és kis fákat meg kell metszeni. Az elképzelés az, hogy az egészséges növekedésnek legfeljebb egyharmadát szabad egyszerre eltávolítani – legyen szó akár háromból egy régebbi szárról, akár minden szár vagy ág egyharmadával történő visszavágásáról.
A megfelelő megközelítéssel a metszés számos okból előnyös – kordában tartja lombhullató és örökzöld cserjék és fák alakját és méretét, serkenti a friss növekedést, és segít fenntartani a nyitott szerkezetet, hogy a fény és a levegő átáramolhasson. Ám, ha a kezünkben van a metszővágó, könnyen elragadtatjuk magunkat a szabadtéri feladat közben.
A harmadszabályok betartása elkerüli a túl sok élő és egészséges növekedés eltávolítását. De miért fontos, és mindig érvényes ez a szabály? Beszéltünk kertészeti szakértőinkkel, akik megosztották meglátásaikat az üggyel kapcsolatban.
Mi történik, ha a fának vagy cserjének több mint 1/3-át lemetsszük?
A teljes növény több mint 1/3-ának metszése beláthatatlan következményekkel járhat. Néha a növény sokkos állapotba kerülhet, lelassulhat a növekedése, és meglehetősen nehezen gyógyulhat meg, ha ez egyáltalán sikerül neki. Máskor a növények túlzott növekedésnek indulhatnak, oldalhajtásokat hozva mindenütt, ami bozontos megjelenést kölcsönözhet nekik, ami hosszú távon további metszést igényel.
Mindenesetre, a túlzott metszés idővel meggyengíti a fákat és cserjéket, ezért általában nem ajánlott.
Keveset és gyakran metszeni sokkal jobb, mint egyszer nagy mennyiséget lemetszeni a fáról, hozzátesszük, hogy 1/3-nak kell lennie az egyszerre eltávolított abszolút maximális mennyiségnek. A metszés sebeket hoz létre a fák és cserjék ágain, amelyek megnyílnak a kártevők és betegségek lehetősége előtt, amelyek néha egy fa halálához is vezethetnek. A leveleket is eltávolítjuk, így a fának kevesebb az energiagyűjtő képessége.
Mi több, a túlbuzgó metszés úgy ösztönzi a fák epikormikus növekedését, hogy ezek gyenge hajtások stressz hatására nőnek, és nagyon hajlamosak lesznek a törésre.
Ha drasztikusan csökkenteni kell egy cserje vagy fa méretét, gyakran a legjobb, ha hosszú távú projektnek tekintjük, egyszerre legfeljebb egyharmadát vágjuk le, és elegendő időt adunk neki a metszések között a helyreállásra. Előfordulhat, hogy a jelentős fiatalító metszés több mint egyharmaddal jár, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha tudjuk, hogy a cserjetípus jól reagál az ilyen jelentős metszésekre.
Az 1/3-os metszésszabály segít a növények egészségének javításában, mivel lehetővé teszi a növényeknek, hogy fokozatosan alkalmazkodjanak a metszéshez. Segít megőrizni a fa vagy cserje általános szerkezetét, hogy esztétikus maradjon a kertben.
Az 1/3-os szabály minden díszfára és cserjére vonatkozik?
Az 1/3-os metszés szabálya általános irányelv, de előfordulhat, hogy nem mindig alkalmazható minden fa- és cserjefajra. Egyes fajok jobban tűrik az erős metszést, míg mások érzékenyebbek, és gondosabb és fokozatosabb metszést igényelnek. A legjobb, ha a fa vagy cserje adott faját ismerjük, és olyan tényezőket veszünk figyelembe, mint a növekedési ütem, az érettség és az általános egészségi állapot.
Egyes fák, például a babérok és bizonyos ciprusok nagyon jól bírják ezt a fajta metszést, a nyírfák viszont finomabb megközelítést igényelnek, akárcsak a dió – árulják el szakértőink. Egyes fák egyszerűen kevésbé jártasak a gyógyításban.
A megfelelő időben történő metszés is fontos, egyes fákat jobban lehet metszeni télen, másokat nyáron. Természetesen a megfelelő szerszámok is nélkülözhetetlenek!
Az 1/3-os szabály vonatkozik a gyümölcsfákra?
Az 1/3-os szabályt gyakran lehet alkalmazni gyümölcsfák és cserjék metszésekor. A kis gyümölcsfáknál és bizonyos bogyós gyümölcsöknél ragaszkodjunk legfeljebb az egyharmadhoz. Ebbe beletartoznak a feketeribizli bokrok is, ahol a legrégebbi szárak akár egyharmadát is eltávolítják évente. Ez vonatkozik többek között a piros és fehér ribizlire és az egresre is, ahol negyed-harmaddal lerövidítik az ágakat, valamint megsarkantyúzzák az oldalhajtásokat.