Szeretnéd idén valami igazán különleges csemegével meglepni barátaidat, családodat, szeretteidet karácsonykor? Ez a csokival bevont töltött datolya recept, akkor biztosan tetszeni fog, hiszen nem csak nagyon különleges, és finom, hanem még az elkészítési is nagyon egyszerű. Imádni fogja az egész család! Nemcsak ínyenceknek ajánljuk!
Csokival bevont töltött datolya- karácsonyi ajándékba is tökéletes
A gasztro ajándékok igazi fénykorát éljük. Miért ne lepnéd meg te is szeretteidet valami saját készítésű, igazán különleges karácsonyi finomsággal? A csokival bevont töltött datolyát nagyon egyszerű lesz elkészíteni, az igazat megmondva, még csak a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Különleges íze van ennek a csemegének, és, ha ügyesek vagyunk, akkor nagyon esztétikus lesz az eredmény is. Mi több kell még egy tökéletes karácsonyi ajándékhoz? Ráadásul az összes hozzávaló egyszerűen beszerezhető bármelyik szupermarketben, vagy egyszerű kisboltban is, tehát nem kell a világ végére sem menned ahhoz, hogy egy tökéletes karácsonyi ajándékkal lepd meg a szeretteidet! Nézzük is miket kell beszerezned, jöjjön a csokival bevont töltött datolya receptje!
Hozzávalók a csokival bevont töltött datolyához
30 dkg aszalt, magozott királydatoly
30 g darabolt, kandírozott narancshéj
15 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (ez azért fontos, mert az aszalt gyümölcsök már önmagukban is édesek, így magas kakaótartalmú csoki kesernyés íze tökéletes kiegészíti majd)
A csokival bevont töltött datolya elkészítése
Ha olyan datolyát vettünk, ami nincsen kimagozva, akkor ennek magozásával kell kezdeni a finomság elkészítését, ehhez célszerű hosszanti irányban egy bemetszést ejteni az egyik oldalán, a szár helyétől indítva, megállva a vége előtt egy fél centivel. Azért fontos, hogy a vágás megfelelő nagyságú legyen, mert így nem esik ki belőle a töltelék, és a csokiba is könnyű lesz megfordítani. Ha megvan a lyuk, akkor óvatosan nyissuk szét, de úgy, hogy ki ne szakadjon, majd töltsünk bele 2-3 pisztáciát és néhány kandírozott narancskockát a belsejébe.
Ezután pedig jön a csoki bevonó: hajtsuk be a datolyát, szúrjuk át az alján egy hurkapálcát, vigyázva, hogy ne nyíljon szét, ezzel könnyedén belemárthatjuk majd a csokiba. Az étcsokit tördeljük el, majd a vízgőz felett, alacsony hőfokon olvasszuk fel, folyós állagúra. Ha kellően folyós, akkor vegyük le a tűzről, megelőzve ezzel, hogy besűrősödjön. Eközben tépjünk le egy nagyobb alufóliát, a közepére pedig állítsunk egy poharat, amibe a csoki dermedéséig bele tudjuk tenni a datolyákat. A fóliáról a lecsepegett csokit újra lehet majd hasznosítani. Ha előkészültünk, akkor forgassuk meg a datolyákat a csokiban. A megmaradt pisztáciát daraboljuk nagyon apróra, és ha már nem folyik a csoki a datolyákon, akkor tetszés szerint díszítsük őket. Amikor teljesen megdermedt a csoki, akkor kihúzhatjuk a pálcákat, és kedvünkre csomagolhatjuk. Száraz helyen érdemes tárolni!