A paradicsomok botanikai szempontból gyümölcsök
Ha a tudományos válasz érdekel, akkor a paradicsomok gyümölcsök. Nincs vita. Minden paradicsom termésében legalább egy mag található, ami a palánta egy virágából fejlődik ki.
Mint sok más igazi gyümölcs, a paradicsomok termései is apró, sárga virágokból fejlődnek ki egy indán, és több magot is tartalmaznak. Ezeket a magokat össze lehet gyűjteni, és el lehet ültetni, tehát fontos szerepet játszanak a növény szaporodásában (ez a folyamat a természetben is megtörténik, ha a magoknak van lehetőségük eljutni a talajig). Néhány újabb paradicsomfajtát kifejezetten úgy nemesítettek, hogy ne termeljenek magokat. Ennek ellenére még ezek a paradicsomok is gyümölcsök, ha egy botanikust kérdezel.
Szóval miért tartják mégis olyan sokan zöldségeknek a paradicsomokat?
A paradicsomok identitása körüli zűrzavar gasztronómiai alkalmazásukból ered. A gasztronómia éppen annyira művészet, mint amennyire tudomány, és így valamivel lazábban kezeli a különböző hozzávalók besorolását.
A paradicsomokat például gyakran valódi zöldségekkel együtt használják a konyhában, aminek köszönhetően sokan zöldségként tekintenek rájuk, még ha botanikailag gyümölcsök is (virágok, magok, stb.)
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1893-ban ez alapján döntött el egy jogi vitát, amelyben egy paradicsom-importőr gyümölcsökként szerette volna elvámoltatni paradicsomjait, hogy mentesüljön a zöldségekre kirótt magasabb vámok alól. A bíróság végül úgy döntött, hogy a paradicsomok zöldségeknek számítanak, méghozzá azért, mert a konyhában általában zöldségekként használják őket.
A paradicsomokon kívül más növények identitását is gyakran félreértelmezik. Valójában meglepően sok olyan botanikailag gyümölcsnek számító növény létezik, amelyek a konyhai szokások miatt zöldségekként váltak ismertté. Ilyen például az uborka, a tök, a borsó hüvelye, a padlizsán, a paprika és az okra.