Online tanácsadás
Tisztelt Dr. Némethy Zsuzsanna!
Örököltünk egy házat, amin van egy öreg körtefa. Rengeteget terem minden évben, de a termés kb. 15 éve belülről rohad. A legnagyobb része, amikor leesik a fáról megreped, és látszik, hogy a közepe rohadt. Egy része annyira, hogy amikor leesik, szétplaccsan a füvön. Amelyik sértetlenül érkezik a talajra, arról felvágva derül ki, hogy szintén rohadt belül, ugyanez a helyzet, ha a fáról szedjük a gyümölcsöt.
Amit még hozzá tudok tenni, hogy a fát 60 évvel ezelőtt már ki akarták vágni, mondván, hogy túl öreg.
Mi baja lehet a fának, illetve menthető-e?
Köszönettel:
Kovács Lajos
Kedves Kovács Lajos!
A körte fajtákat általában nem szokták a fán hagyni beérni, hanem érése kezdetén, még zöldnek (éretlennek) látszó állapotában szedik le, és hűvös, egyenletes hőmérsékletű helyen tárolva utóéréssel lesz fogyasztható. A szotyósodásra hajlamos fajtáknál csak ezzel a módszerrel lehet elkerülni a nagy fokú kártételt. Szotyósodásra hajlamos közismert fajta például a Clapp kedveltje, de más fajtákra is jellemző. A fa ezen tulajdonsága fajtához kötött, nem változtatható.
Üdvözlettel: Növénydoktor