Online tanácsadás
Tisztelt Dr. Németh Zsuzsanna! Az érdekelne, hogy mitől "fás" a sárgabarack? Zöldségestől vettem (elméletileg magyar), teljesen szép érettnek nézett ki és ízre is finom volt. Igazából hogy tele van ilyen elrághatatlan fás részekkel már csak azután tűnt fel, mikor üvegbe készültem tenni a lekvárt. Ezután tanulmányoztuk újra a lekvárt és az a fás rész nem a mag körül, hanem a gyümölcshúsban volt. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Kiss Orsolya
Kedves Orsolya!
Ha a sárgabarack húsa jó ízű, lédús volt, akkor csak a ajta tulajdonsága a magas rost-tartalom. Amennyiben a gyümölcs húsa száraznak hat, cukortartalma az érettsége ellenére alacsony, akkor pedig a kajszihimlő betegeség (vírusbetegség) okozta az elváltozást. A magas rosttartalmat el lehet tüntetni a barackhús bormixeres homogenizálásával, nekem bevált. próbálja ki jövőre.
Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna