A növények melegtűrése
A növényeknek természetesen egy melegtűrési határértékük is van, amely felett már nem érzik jól magukat.
A meleg hatása a növényekre
Ahhoz, hogy ideális növényeket választhass kertedbe, azzal is tisztában kell lenned, hogy éves szinten melyek a legmagasabb hőmérsékletek a környéken és hogy ezek mennyi ideig perzselhetik növényeidet. Ezen kívül vannak bizonyos, a meleggel kapcsolatos fogalmak és szempontok, amelyekkel érdemes tisztában lenned kerted növényeinek összeválogatásakor.
Kipárolgás és hőstressz
A legtöbb növény 30°C-on kezd el problémákba ütközni, ilyen, vagy ennél melegebb körülményekben ugyanis nem képesek a kipárolgásra. Ha egy növény nem tud kipárologtatni, akkor nem lesz mivel lehűtenie magát, és nem tud tápanyagokat felvenni a fotoszintézishez. Mind az hűtés, mind a fotoszintézis hiánya végzetes lehet a növény számára – ezeket a körülményeket nevezzük hőstressznek.
Azokon a helyeken, ahol a hőmérséklet napokon keresztül 30° feletti, olyan növényeket ajánlott ültetni, amelyek képesek eltűrni az ilyen pokoli körülményeket. Egy másik megoldás valamilyen módszerrel hűteni növényeidet, hogy életben maradhassanak. A talajtakarás, a hideg vizes öntözés és az átmeneti árnyékolók mind segíthetnek ebben.
Miknek kell utánanézni a növények melegtűrése kapcsán?
Általánosságban ajánlott figyelembe venni a növényekhez mellékelt útmutatókat és leírásokat, amelyek elárulják, hogy mi az a maximális hőmérséklet, amelyet egy növény még képes megtűrni. Azonban akárcsak egy növény hidegtűrését, úgy melegtűrését is több befolyásolja a hőmérsékleten kívül.
Felmagzási körülmények
Érdemes utánanézni, hogy mely körülmények váltják ki a felmagzást egy növényben. A felmagzás a növények utolsó erőfeszítése a termelésre, amikor úgy érzik, hogy hamarosan elpusztulnak a stressztől. A növények ideális maximális hőmérséklete nagyjából 5°C-kal a felmagzási határérték alatt van.
A növények őshonos éghajlata
Számos hazánkban, kertjeinkben is termesztett növény nem őshonos ezen a területen. Szerencsére nem nehéz kideríteni, hogy milyen éghajlatról származik egy-egy virág, gyümölcs vagy zöldség, és ha ez megvan, akkor sokkal többet tudhatsz meg arról, hogy mik az ideális körülmények számára (nem csak meleg- hanem hidegtűrés szempontjából is).