Ehetnek a macskák sonkát?
A sonka sokkal egészségtelenebb a macskák számára, mint a pulyka, csirke vagy sült marhahús. Minden sonka, beleértve azt is, amit a csemegeboltból kapsz, több tartósítószert, zsírt és nátriumot tartalmaz, mint madár és tehén társai. Megvan bizony az oka annak, hogy nem látni sertéshúst tartalmazó macskaeledeleket. A sertések zsírtartalma túl magas a macskák számára. Az állati zsírok fontos részét képezik a macskák étrendjének, de a sonka és más sertéshústermékek zsíraránya túl magas ahhoz, hogy a szervezetükben lévő fehérjével működjön együtt. A sonka nátrium-foszfátot is tartalmaz a nedvesség és a savasság érdekében, így a nátriumszintet messze meghaladja a cicája által elviselhető szint fölé. Persze a cicák kívánhatják, így jobb, ha az ilyesmit távol tartod a kis orrocskájuktól!
Milyen húst nem szabad etetni macskákkal?
A macskák ne egyenek olyan húst, amely különösen magas nátriumtartalmú vagy sok tartósítószert tartalmaz. Ide tartozik a sonka, a szalámi, a szalonna vagy bármi, ami sertésből készült. A zsír-, nátrium- és tartósítószer-tartalom túlságosan magas, és pusztítást okozhat a macska emésztőrendszerében. A sertéshús mellett általában kerülni kell az előre csomagolt tonhalat vagy más halfajtákat, bár alkalmanként jó csemege lehet ez is, de nagy adagokban káros. Míg gyakran látni halat a macskaeledelben, az ember számára főtt vagy előre csomagolt hal összetétele más, és túl sok fogyasztás esetén higanymérgezést okozhat. Kis mennyiségek rendben vannak, de nagyon ritkán szabad csak fogyasztani. És bármi is történjen, soha ne oszd meg a sushit, mivel a nyers halkonzerv tiamint tartalmaz, egy olyan enzimet, amely elpusztítja a macskája által nagyon szükséges B-vitaminokat.
Milyen emberi élelmiszereket adhatsz a macskádnak?
Számos emberi étel létezik, amelyet a macskák számára is megfelelőek. A legtöbb cica szokott érdeklődést mutatni az emberi táplálék iránt, ezért fontos tudni, hogy melyiket ehetik. A mértékletesség kritikus fontosságú, de ezeket nyugodtan adhatod a macseknek:
- Uborka és a magas víztartalmú zöldségek
- Főtt csirke, marha vagy pulyka
- Teljes kiőrlésű gabonák, például barna rizs vagy búza
- Sajt
- Tojás