Hársfavirág italok
A falvonoidokban gazdag hársfa tea enyhén nyugtató, hurut oldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le. Izzasztási céllal forrón fogyasszuk. Teakeverékekben is megtalálható. Meghűlés elleni, gyomorerősítő és vizelethajtó teák alkotórésze. A frissen készített teát egy napnál tovább ne tároljuk!
Készíthetünk fekete bodza virágos hársfavirág italt is. Ilyenkor a hársfavirág egyenlő arányban társítható a fekete bodza (Sambucus nigra) virágaival : egyenlő arányú elegyükből egy evőkanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, fedjük le, 10 percig hagyjuk állni, Majd szűrés után melegen fogyasztható. A fenti adag óránként- kétóránként ismételhető. Cikk ajánlat: Bodzavirág italok; Bodzavirág
A hársfa virág alkoholos kivonata baktériumölő hatású. A ,,hársfavíz” (Aqua Tiliae decemplex) receptje több gyógynövény ismereti könyvben is fellelhető. 100 g hársfavirág (Tiliae flos), 30 g alkohol (etilalkohol) és 1 litervíz hozzáadásával készül, használatakor vízzel tízszeresére hígítjuk, naponta ismételten adagolunk 10–15 g-t légcsőhurut, hűléses betegségek kezelésekor.
Jim Drohman hársfa likőr receptje: 1 liter térfogatú, murvaleveleitől és szárától megfosztott, leöblített hársfavirágot tegyünk jól zárható, széles szájú, nagy befőttesüvegbe. Öntsünk rá 1 liter vodkát, és zárjuk le. Két hét múlva az oldat borostyánszínű és illatos lesz. Ekkor a virágoktól szűrjük meg. Készítsünk 2 rész víz :1 rész cukor arányban cukorszirupot. A lehűtött szirupot kb. a vodka mennyiségének egynegyedét, ráöntjük a lére, majd jól zárható palackba töltjük, ledugaszoljuk, és száraz, hűvös helyen érleljük kb. két hónapig. A cukorszirup így készül: Tegyük lábosba a cukrot, öntsük rá a vizet, forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, kevergessük, majd újra forraljuk fel, majd várjuk meg, amíg kihűl.