A 6 legjobb gyógyító erejű fa
Fenyőfák
A fenyőfák a világ talán leghasznosabbjai, ha a túlélési szempontokról van szó. Nem csak menedéket biztosítanak ugyanis, hanem táplálékot és orvosságokat is. Számos fenyőfajta tűleveleiből készíthető C-vitaminban gazdag tea. Nincs más dolgod, csak összegyűjteni egy maréknyit belőlük, és kifőzni őket forró vízben 5-10 percen keresztül. Habár a legtöbb fenyőlevél biztonságosan fogyasztható, léteznek mérgező változatok is. Soha ne használd az amerikai sárgafenyő, a nagylevelű kőtiszafa, vagy a Norfolk-szigeti araukária leveleit, és általánosságban nézz utána minden fenyőfajtának, mielőtt ilyen célokra alkalmaznád leveleit, vagy egyéb részeit.
Akár egy fenyő leveleit, akár annak kérgét fogyasztod el szárított formában, hatalmas mennyiségű C-vitaminhoz jutsz majd. Mint tudjuk, a C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, mivel serkenti a fehérvérsejtek termelődését és segít védekezni a krónikus megbetegedések és fertőzések ellen. A kéreg és a levelek továbbá A-vitamint és karotinokat is tartalmaznak, amik antioxidánsokként működnek. Ezek különösen a szemeknek tesznek jót, mert segítenek elkerülni a szürkehályogot, javítják a látást, és lassítják a szem romlását is. Mindemellett a légzőrendszer egészségét is erősítik, segítenek a kórokozók elleni védelemben, javítják a vérkeringést, és szépítik a bőrt és a hajat is. A fenyőmagokat is összegyűjtheted a fákról – ezek mind ehetők és különösen nyílt láng felett megpörkölve nagyon finomak (habár néhány közülük túl kicsi, hogy egyszerűen szüretelhetők legyenek). A fenyőmagok tele vannak egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal.
Szilfák
A vörös szilből olyan kéregkenőcs és borogatás készíthető, amelyek segíthetnek a láz enyhítésében, ha a hasra helyezik őket, de a történelem során lőtt sebek kezelésére is alkalmazták ezeket. Teaként elkészített ragadós, illatos kérge elősegíti a csontok gyógyulását, enyhíti a torokfájást, csillapítja a hasmenést és egyéb bélproblémákat is.
A vörös szil különleges nyugtató hatással van mindenre, amihez hozzáér. A kéregből víz hatására kiváló enyv könnyedén emészthető, összetett szénhidrátokból áll. A belső kérget ledarálva akár kásaként is lehet fogyasztani, állaga és íze pedig a zabkásáéhoz hasonlít, és természetesen tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. A következő oldalon bemutatom a többi fát is!