Füge felhasználása – Fügelekvár készítése
A fügelekvár elkészítéséhez van egy nagyon fontos szabály, mégpedig az, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szedjük le, mert nem utóérő, és zölden nagyon fanyar, rossz ízű. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, ízletes.
Hozzávalók: 2 kilogramm füge, 50-70 dekagramm cukor, 2 darab egész citrom(az egyik lehet zöld is), 2 deciliter víz, must vagy vörösbor. Amire szükségünk lesz: éles kés, tálak, lábos, üvegek, celofán.
Füge felhasználása – A fügelekvár elkészítés
Áztassuk be a citromokat pár nappal korábban, úgy, hogy a vizet többször cseréljük rajta. Vágjuk le a fügék csutkáját, majd karikázzuk fel a gyümölcsöt, aprítsuk 2-4 darabra. Hámozni felesleges, viszont a sérült héjdarabokat érdemes eltávolítanunk. Az egyik citromot szeletekben vagy héjastól vágjuk kockákra (de használhatjuk egészben is, vagy mindkettőnek a reszelt héját és a levét) és tegyük a dzsembe.
Adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a vizet/mustot/bort, és keverjük össze jó alaposan. Ezután lassú tűzön nagyjából fél óra alatt türelmesen kevergetve főzzük meg. Befőzőcukrot nem kell használni, mivel anélkül is be fog sűrűsödni szépen. Ha pedig besűrűsödik, nincs más dolgunk, mint fertőtlenített üvegekbe önteni a finomságot, majd állítsuk az üveget fejre, és már mehet is a meleg dunszt közé.
Füge felhasználása – Fügelekvár készítése tippek-trükkök
A fügét társíthatjuk különböző fűszerekkel is, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával, gyömbérrel is kitűnő! Egyszerre sokfélét ne tegyünk bele, és folyamatosan kóstolgassuk, a legjobb eredményre akkor jutunk, ha a dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas! J
Füge felhasználása – Fügeszörp készítése
Ebben az esetben is igaz, hogy csak egészséges leveleket használjunk, amiket nem permeteztünk soha. Jobb olyan helyről szedni ezeket a leveleket, ahol nincs nagy autós forgalom. Az elkészítéséhez szükségünk lesz 2 liter vízre, 14-15 darab fügelevélre, 1 kilogramm cukorra (vagy xilitre), 30-35 gramm citromsavra.
A füge felhasználása – Fügeszörp elkészítésének menete
Főzzünk szirupot a vízből és a cukorból, majd adjuk hozzá a citromsavat is. Hagyjuk, hogy az elkészült szirup lehűljön, közben mossuk meg a fügeleveleket. Ha kihűlt, tegyük bele a leveleket és az egészet turmixoljuk össze. Nincs más dolgunk, mint 10-15 percig állni hagyni, majd szűrjük le és töltsük üvegekbe és már mehet is a hűtőbe. Cukorbetegeknek is kiváló, fogyasszátok egészséggel!