Az egres jótékony hatásai
Cukorbetegség ellen
Mivel támogatja a máj, és a hasnyálmirigy működését, csökkenti a vércukorszintet, és szabályozza az inzulintermelődést. Kutatások alapján kimutatták, hogy már napi 3 gramm egrespor nagyon eredményes lehet a cukorbetegség kezelésében.
Haj, bőr, és körömápoló
Segíti a bőrmegújulást, csökkenti a hajhullást, késlelteti az őszülést, de nagyon hatékony korpásodás ellen is. Számos kozmetikai termékben megtalálható, samponokban, krémekben, testápolókban. Ajánlott különböző bőrproblémákra is, mint pl. pattanások, aknék, rosacea.
Gyomorproblémák ellen
Gyomorfájdalom, hasmenés, hányás, görcsök, fertőzések, és különböző emésztési problémák ellen is nagyon hatékony.
Erős méregtelenítő
Kutatások alapján bizonyították, hogy az indiai egres az egyik leghatékonyabb méregtelenítő, segít megszabadulni a májat a felgyülemlett toxinoktól. Lapozz egyet, és tudd meg, hogyan termeszthetsz kertedben egrest!
Egres termesztése
Az egrest feltehetőleg már a rómaiak is fogyasztották, legalábbis erre utalhat Plinius egyik megjegyzése az éretlen szőlőbogyókról. A középkorban inkább gyógynövényként ismerték. Nemesítését a 16. század végén a hollandok kezdték el.
A 18. században Angliában vált igen népszerűvé, 1740-ben kb. száz, 1810-ben már négyszáznál is több nemesített fajtát számoltak össze. Magyarországon a 19. század második felében, a filoxéra pusztítása után vált elterjedtté, amikor a kipusztult szőlőültetvények helyére telepítették, legalábbis, amíg 1908-meg nem érkezett Amerikából a köszmételisztharmat.
Mára számos nemesített változata elterjedt. Megkülönböztetnek európai és amerikai fajtákat, utóbbi az európai egres és az amerikai Ribes hirtellum hibridje; ezek termésátlaga nagyobb, de ízben elmarad az európai fajtájtól. Magyarországon a legnépszerűbb fajták a Szentendrei fehér, a Zöld óriás, a Pallagi óriás és a Gyöngyösi piros. Élelmiszeripari, célra vagy befőzésre félig éretten szedik, friss fogyasztásához ajánlott megvárni a termés beérését. Május végén, június elején szüretelhető, érése hosszabb ideig elhúzódik.
Az egres energiatartalma 44 kcal (184 kJ)/100 g. Sok A-, B1- és C-vitamint, 0,8% pektint és 0,5% ásványi anyagot (kálium, kalcium, foszfor, niacin) tartalmaz. Fogyasztása jó hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, májra, vesére. Nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat. Az élelmiszeriparban magas pektintartalma miatt más gyümölcsdzsemekhez adagolják szilárdítóanyagként vagy befőzik.
Forrás: Fotó: Pixabay