A disznóvágás folyamata, ilyen volt régen a disznóvágás

Ilyen volt régen egy hagyományos, falusi disznóvágás

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes
Hagyományos disznóvágás

A disznóvágás folyamata – A disznó feldolgozása

A bontás után következett a disznó feldolgozása. A kisebb húsrészeket lebőrözik, a bőrök egyrészét abálták és a hurka vagy a disznósajt alapanyaga volt, a lebőrözött szalonnát kisütötték. A májat, szívet, lépet és egyéb fogyasztható belsőséget megfőzték vagy a hurkába töltötték. 

A disznóvágás folyamata – Készül a hurka és a kolbász

A hurkafajták nagyon változatos összetételűek és tájanként különbözőek voltak, de a legelterjedtebb a véres és a májas hurka készítése volt. A beleket megtisztították és előkészítették, ugyanis ebbe töltötték a hurkát és a kolbászt. A hurkák az abálást követően fejhús, főtt belsőségek, bőrke és véres húsok, valamint főtt rizs és vér hozzáadásával, egyénileg változó fűszerezéssel készültek. A kolbász ledarált nyers húsból készült, amit legfőképpen piros paprikával, fokhagymával, sóval és borssal fűszereztek. A kolbászt, a hurkát, a szalonnát, a disznósajtot, és a sonkát megfüstölték az elkészítés után – így sok éven át elálltak a kamrában vagy a padláson. 

hirdetes

A disznóvágás és a népi hagyományok

Kedden, pénteken és vasárnap nem tartották disznóvágást, csakúgy, mint újholdkor sem, mivel úgy tartották, hogy megromlik a hús, ha ekkor vágják le a disznót. Ha december 29-én történt meg a disznótor, akkor a sertés zsírjából eltettek, és gyógyításra használták fel – ez volt a tamásháj.

Disznóvágás napján még a gyerekek sem mentek iskolába, mondjuk rendszerint hétvégén zajlottak ezek az események. Az állatot nem volt szabad sajnálnia senkinek, ugyanis úgy tarották, ha sajnálják, akkor nehezen távozik a túlvilágra. Perzselés idején a várandós asszonyok nem mentek a közelbe, mert ilyenkor szőrös gyermek születésével riogatták őket. Este megkezdődött a disznótoros lakoma, ünnepség, ami rendszerint hajnalig tartott. 

A disznóvágás manapság

Ma már leginkább a városi emberek számára nyújt hagyományőrző és turisztikai élményt a disznóvágás, kevesen vannak, akik mind a mai napig rendszeresen végzik a disznóvágást. Viszont nagyon sok európai országban ismert, például Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban, Bulgáriában, Olaszországban, Görögországban, Romániában, Portugáliában, Spanyolországban, Oroszországban, de még Albániában is, a nem muszlim lakosság körében. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-13

Régi, jól bevált házi praktikák és trükkök a baromfik egészségéért!

A háztáji baromfitartás régi hagyományokkal és jól bevált praktikákkal rendelkezik. Bemutatunk néhány házi praktikát, amik a baromfik egészségét szolgálják.

2024-10-14

Bio sertéstartás és GMO mentes hús: a természetes sertéshús titka

A bio sertéstartás segítségével biztosítható a GMO-mentes hús, amely a természetes sertéshús titka és egyben a fenntartható, egészséges állattenyésztés kulcsa.

2024-11-05

A liba gondozása és tolltépése: régen mindennapos volt, ma már tiltják

A liba gondozása eltér a többi baromfiétól. A libák tolltépése egykor mindennapos gyakorlat volt, ám ma már tiltják. Ismerkedjünk meg a libatartással.

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-10-16

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

Igyunk tejet vagy ne? Egészséges a tej vagy nem? Szívbetegség, rák, csontok egészsége. Sok ellentmondó információt kapunk, de most tiszta vizet öntünk a pohárba

2024-09-18

Hatalmas bajban a fecskéink – Így segíthetsz nekik!

A hűvös, esős idő komoly veszélybe sodorja fecskéinket. Tudd meg, hogyan segíthetsz nekik, és miért fontos a természetvédelmi intézkedések betartása!

2024-09-23

Így védekezz az őszi kertek ellensége, a kékalga ellen

Tudd meg, hogyan védekezhetsz hatékonyan a kerted őszi ellensége, a kékalga ellen! Tippek megelőzésre és kezelésre kertészeknek és hobbi kertészeknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kimarás a falkából

csoportosan tartott sertések között gyakorta előfordul, hogy egy v. több állatot a társai nem... Tovább

konzumensek (fogyasztók)

az élelmi láncban a producernek fölött levő, kész szerves anyagot átalakító,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés