A disznóvágás folyamata – A disznó feldolgozása
A bontás után következett a disznó feldolgozása. A kisebb húsrészeket lebőrözik, a bőrök egyrészét abálták és a hurka vagy a disznósajt alapanyaga volt, a lebőrözött szalonnát kisütötték. A májat, szívet, lépet és egyéb fogyasztható belsőséget megfőzték vagy a hurkába töltötték.
A disznóvágás folyamata – Készül a hurka és a kolbász
A hurkafajták nagyon változatos összetételűek és tájanként különbözőek voltak, de a legelterjedtebb a véres és a májas hurka készítése volt. A beleket megtisztították és előkészítették, ugyanis ebbe töltötték a hurkát és a kolbászt. A hurkák az abálást követően fejhús, főtt belsőségek, bőrke és véres húsok, valamint főtt rizs és vér hozzáadásával, egyénileg változó fűszerezéssel készültek. A kolbász ledarált nyers húsból készült, amit legfőképpen piros paprikával, fokhagymával, sóval és borssal fűszereztek. A kolbászt, a hurkát, a szalonnát, a disznósajtot, és a sonkát megfüstölték az elkészítés után – így sok éven át elálltak a kamrában vagy a padláson.
A disznóvágás és a népi hagyományok
Kedden, pénteken és vasárnap nem tartották disznóvágást, csakúgy, mint újholdkor sem, mivel úgy tartották, hogy megromlik a hús, ha ekkor vágják le a disznót. Ha december 29-én történt meg a disznótor, akkor a sertés zsírjából eltettek, és gyógyításra használták fel – ez volt a tamásháj.
Disznóvágás napján még a gyerekek sem mentek iskolába, mondjuk rendszerint hétvégén zajlottak ezek az események. Az állatot nem volt szabad sajnálnia senkinek, ugyanis úgy tarották, ha sajnálják, akkor nehezen távozik a túlvilágra. Perzselés idején a várandós asszonyok nem mentek a közelbe, mert ilyenkor szőrös gyermek születésével riogatták őket. Este megkezdődött a disznótoros lakoma, ünnepség, ami rendszerint hajnalig tartott.
A disznóvágás manapság
Ma már leginkább a városi emberek számára nyújt hagyományőrző és turisztikai élményt a disznóvágás, kevesen vannak, akik mind a mai napig rendszeresen végzik a disznóvágást. Viszont nagyon sok európai országban ismert, például Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban, Bulgáriában, Olaszországban, Görögországban, Romániában, Portugáliában, Spanyolországban, Oroszországban, de még Albániában is, a nem muszlim lakosság körében.