Bodzavirág szörp
Hozzávalók: 40-50 ág bodzavirág tányér, 4-5 darab citrom, 2,5-3 kilogramm cukor vagy méz, 20-30 szem citrompótló.
Elkészítés
A bodzavirágokat helyezzük egy nagyobb fazékba, öntsünk rá vizet, annyit, hogy az ellepje teljesen. Szeleteljük fel a citromot, majd adjuk hozzá, ezután keverjük meg, és fedjük le egy fedővel. Nincs más dolgunk, mint berakni a konyhába, vagy a pincébe és állva hagyni 1-2 napig.
Ezután szűrjük le lehetőség szerint egy sűrűbb szövésű gézanyag segítségével, majd ismét öntsük egy nagy fazékba, ekkor adhatjuk hozzá a cukrot és a citrompótlót. Ha benne van minden, keverjük el ismét, majd forraljuk fel. Fontos, hogy még forrón öntsük bele az üvegekbe, amiket zárjunk le jó erősen, ezután tegyük bele szárazdunsztba. Másnap az üvegeket már elhelyezhetjük a spájzban. Fogyasztása vízzel hígítva, esetleg mentalevéllel javasolt.
Bodzalekvár recept
Hozzávalók: 1-2 kilogramm bodzaszem, 30-40 dekagramm cukor, fél rúd vanília, 1 citrom.
Elkészítése
Öntsünk a befőző edénybe 1 deciliter vizet, majd öntsük bele a megmosott bodzaszemeket is és forraljuk fel. Amikor már forr, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a felkarikázott citromot. Kevergessük folyamatosan 40-50 percig, ha ezzel is megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint üvegekbe tölteni, majd jól lezárni és száraz dunsztba helyezni.
Bodzapálinka
Hozzávalók: 40-50 darab bodzavirág, 3-4 liter víz. 50 gramm citromsav, 2-3 üveg pálinka.
Elkészítés
A bodzavirágokat semmiképpen ne mossuk le, mert különben elveszítjük az íz világát, rázogassuk le róla a bogarakat, mást ne tegyünk. Helyezzük egy zárható üvegbe a vizet, a citromsavat és a virágokat, zárjuk le egy napig. Másnap szűrjük le és öntsük ezt a vizet a pálinkához és a cukorhoz, majd jó alaposan keverjük össze. Akár már aznap fogyasztható. Fontos, hogy egy évig fogyaszthatjuk, ha hűvös helyen tároljuk.