Az „anya”
A boltokban kapható almaborecetek általában tiszták és átlátszók, ami a szűrésnek és a pasztörizálásnak köszönhetők. Habár így sokkal étvágygerjesztőek, a „tisztítási” folyamatok számos olyan hasznos baktériumot és enzimet is eltávolítanak belőle, amiktől az almaborecet olyan híresen hatékony lehetne. Ne számíts arra, hogy a jó házi almaborecet így fog kinézni – a tiéd zavaros lesz és szálszerű maradékok úszkálnak majd benne. Ezek gyűjtőneve az „anya” – olyan fehérjék, baktériumok és enzimek alkotják őket, amik az almaborecet jótékony hatásaiért felelősek.
Az erjesztés során előfordulhat, hogy „bolyhos” hab jelenik meg az ecet felületén. Ettől szintén nem kell megijedni, mert teljesen normális jelenség, és ha ilyet fedezel fel, akkor egyszerűen csak kanalazd le az ecetről. Ha azonban bármilyen penész bukkan fel, akkor az az adag ecet megromlott és sajnos már menthetetlen. Ez az eszközök tisztán tartásával és az almák víz alatt történő tárolásával megelőzhető. A következő oldalon folytatódik a recept!
Hozzávalók (a mennyiségekről lejjebb)
Befőttesüveg(ek), elegendő alma (egész, vagy fagyasztott maradék), amivel megtöltheted az üvegeket – ha az almák fagyasztottak, akkor előbb hagyd kiolvadni őket), organikus nádcukor, szűrt víz, egy kevés organikus, nyers, pasztőrözetlen és szűretlen bolti almaborecet (nem feltétlenül szükséges), erjesztő nehezék, egy kis befőttesüveg vagy tányér, géz vagy kávészűrő, erős befőttes gumi.
Az elkészítés menete
1. Töltsd meg majdnem teljesen a befőttesüveget almadarabokkal.
2. Öntsd a nádcukrot a szűrt vízbe és hagyd, hogy szétolvadjon benne. A mennyiség főleg az üveg méretén múlik majd, de nagyjából egy evőkanál cukorra lesz szükséged minden egyes bögrényi vízhez. Ha bolti almaborecetet is használsz, akkor egy keveset önts a cukor után a vízbe – ez segíthet felgyorsítani az erjesztést, de nem szükséges.
3. Öntsd a cukros vizet az almákra amíg teljesen meg el nem lepi azokat. Használd a nehezéket vagy egy tiszta üveget/tányért, amivel lenyomhatod az almákat. A cél az, hogy egyetlen almadarabka se lógjon ki a vízből.
4. Takard le az üveget gézzel vagy kávészűrővel, hogy távol tartsd a legyeket, majd helyezd szobahőmérsékletű helyre (de ne közvetlen napfénybe).
5. Hagyd érlelődni a keveréket 3-4 héten keresztül. Ügyelj rá, hogy melegebb időben az erjesztési folyamat felgyorsul, míg a hűvösebb hónapokban lassabban halad.
6. Néhány naponta ellenőrizd az ecetet, ügyelve rá, hogy az almák a vízben maradjanak és tartsd nyitva a szemed a penészesedés miatt. Ha sötét, felhős anyagot látsz az üvegben (az „anya”) akkor leszűrheted a keveréket. Az almákat ez után a komposzt közé dobhatod, a levüket pedig visszaöntheted az üvegbe.
7. Hagyd tovább érlelődni az „almalét” további 2-4 hétig, ezalatt pedig minden nap óvatosan rázd meg egy kicsit az üveget. Rendszeresen kóstolgasd, amíg olyan savassá nem válik, amilyenre szeretnéd.
8. Amint az almaborecet kellően savassá válik átöntheted egy másik tárolóba és elkezdheted használni. Ha tovább tárolod szobahőmérsékleten, akkor az erjesztési folyamat is folytatódni fog, szóval érdemes inkább a hűtőben tartani, amikor úgy érzed, hogy elkészült.