Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

TK, NA

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Ez általában azt jelenti, hogy télen nincs otthon termesztett paradicsom, hacsak nem rendelkezünk üvegházzal. A paradicsomot azonban beltéren is termesztheted, viszont általában kisebbek és kevésbé termékenyek, mint nyári unokatestvéreik. Válaszd ki a megfelelő fajta növényt, és itt van hozzá néhány tipp, hogy hogyan gondoskodj róla hatékonyan a téli, friss, édes, házi paradicsomok érdekében.

Hogyan gondozd a paradicsomot beltéren?


Ahhoz, hogy bármilyen gyümölcsöt hozzon a palánta, teljes napsütésre és legalább 8 óra fényre van szüksége. A hőmérséklet 18°C-on vagy annál magasabban az ideális a számára.


Beltéri termesztés során használj mázatlan edényeket, amelyek jól szellőznek és jó vízelvezető nyílásokkal rendelkeznek. A nyári paradicsompalánták tartósításának egyik módja, ha nyár végén bevisszük. Lehetséges, hogy egy ideig megóvjuk és életben tudjuk őket tartani, de az idősebb példányok fokozatosan abbahagyják a termelést, így csak kicsivel meghosszabbítani lehet a termékeny időszakot.


Az egész éves betakarításhoz próbáld ki a beltéri paradicsomot. Ha két hetente ülteted el a magokat, biztosítani tudod a termő palántákat az egész szezonra.


Hogyan kezdj bele a beltéri paradicsomnevelelésbe?


Vesd el a magokat magkezdemény keverékbe. Ültesd őket körülbelül 6,5 milliméter mélyre egy 15 centiméter átmérőjű cserépbe. Tartsd a talajt enyhén nedvesen és meleg helyen, hogy csírázzon. Kéthetente vess el egy új cserépnyi magot, hogy télen és kora tavasszal is állandóan legyen utánpótlás.


Ha öt-tíz napon belül megtörténik a csírázás, vidd a cserepeket egy jól megvilágított helyre, például egy déli ablak közelébe. Győződj meg róla, hogy nem huzatos helyre teszed őket, és a belső hőmérséklet meghaladja a 18°C-ot.


A virágzást a meleg környezet segíti elő, és a legjobb növekedés 24-29°C között van. Ha a palánták már 7-8 centiméter magasak, ültesd át őket nagyobb cserepekbe. Elkezdhetsz tápozni kéthetente.


Virágzás és gyümölcsök a paradicsom palántákon


A beporzó rovarok hiánya gondot jelenthet a szobai palánták termesztése során, ezért a kézi beporzás kerül előtérbe. Virágzáskor finoman meg kell ütögetni a szárat, hogy virágport terjesszen. Használhatsz vattakorongot is, helyezd be az egyes virágokba, hogy segítsd őket.


Forgasd meg gyakran a paradicsomokat, hogy mindkét oldalát megfelelő mennyiségű napsütés érje, és a virág- és gyümölcstermés egyenletes legyen. Szükség esetén karózd meg a növényt, nehogy a gyümölcs lehúzza, esetleg eltörje a szárát. A télen termő paradicsom körülbelül ugyanannyi idő alatt terem, mint a szabadban termő társai.


A legjobb paradicsom fajták beltéri termesztéshez


A beltéri paradicsomtermesztésben akkor leszel a legsikeresebb, ha olyan fajtákat választasz, amelyek kifejezetten szobában teljesítenek jól. Kisebb fajtákra van szükség, amelyeknek lesz elegendő hely növekedni. A kicsi, álló fajták, mindenféle típusú törpeparadicsomok és balkonparadicsomok a legmegfelelőbbek.


Vannak olyan függő fajták is, amelyek gyümölccsel teli, finom ízű gyümölcsfürtöket hoznak létre.


Az ideális választáshoz nézd meg a méretét, a gyümölcs típusát, a növekedési szokásokat, és azt, hogy milyen hidegben érzi legjobban magát a palánta.


Szobában termesztésre alkalmas fajta lehet például:


•    bajaja pirosözön – korai érésű, törpe növekedésű. Apró, gömb alakú bogyói igazán ízletesek.
•    vilma paradicsom – nagyon alacsony növekedésű, ezért ideális beltérre. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek. Bogyói átlagosan 15-20g tömegűek.
•    mano paradicsom – igen korai, gyors fejlődésű. meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel. Bogyói 50-60g átlagtömegűek.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

2024-09-01

Most rakd el télire ezt a cukkinis-paradicsomos ragut: a család kedvence lesz

Készítsd el most ezt a cukkinis-paradicsomos ragut, és élvezd télen is a nyár ízeit! Könnyű befőzés, ízletes végeredmény, ami biztosan a család kedvence lesz.

2024-09-01

Ezt ültesd a fenyőid alá és tündérkertté változik az udvarod

Fedezd fel a legjobb növényeket a fenyőfa alá, hogy árnyékos kertedet tündérkertté változtathasd. Praktikus tippek és varázslatos ötletek várnak!

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-08-18

Tervezed már a jövő évi kerted? Próbáld ki a zöld paradicsom ültetést

Ismerj meg néhány olyan zöld paradicsom fajtát, amelyek nemcsak egyediek, de az ízvilágukkal is garantáltan lenyűgöznek. A zöld paradicsom különleges és finom.

2024-08-26

Összeszedtük mindent: A paradicsom betegségei elleni bio védekezésről

A paradicsom betegségei elleni bio védekezés elősegíti a vegyszermentes, egészséges termést, miközben megóvja a kerted természetes egyensúlyát és vitalitását.

2024-08-13

A rettegett paradicsomvész! Tudj meg mindent, és védekezz hatékonyan

A kertészkedők rémálma, a paradicsomvész, évről évre komoly károkat okoz a paradicsomtermésben. Olvasd el mit érdemes tudni róla és hogyan védekezhetsz ellene.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

További cikkek ebben a témában
dísznövény Érdekességek Paradicsom Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

géntérkép (genetikai térkép)

a gének a kromoszómán való relatív helyét feltüntető ábra. Számos prokarióta teljes... Tovább

dózis (adag)

1. (áeü.) Adott gyógyszer v. hatóanyag azon mennyisége, amelyet valamilyen kísérletben v.... Tovább

Tovább a lexikonra