Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Kiss Jázmin, kertész

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A paprika az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb zöldség, amit kertünkben termeszthetünk. Számos fajtája létezik, az édes kaliforniai paprikától a csípős chili paprikákig, mindegyik különböző színt, ízt és formát kínál. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű paprikát takarítsuk be, fontos tudnunk, mikor és hogyan érdemes szedni őket. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a paprika betakarításának legfontosabb tudnivalóit.

Mikor szedjük a paprikát?

A paprika betakarításának ideje fajtától függően változik, de általánosságban elmondható, hogy a termés érettségét és a kívánt felhasználási célját kell figyelembe venni.

Paprika érettségi jelek

1.    Szín: Az érett paprika színe élénk és egyenletes. Például a zöld paprikák sötétzöldek, az édes piros paprikák mélyvörösek, a sárgák pedig aranysárgák lesznek. A színes paprikák általában zölden kezdik, majd fokozatosan nyerik el végső színüket.
2.    Tapintás: Az érett paprika kemény és feszes tapintású, de nem túl kemény. Ha a paprika túl puha, akkor már túlérett lehet.
3.    Méret: Az érett paprika mérete a fajtától függ, de általában eléri a fajtára jellemző méretet.

Időzítés

A paprika betakarításának időpontja az ültetés időpontjától és az adott fajtától függ. Általában a palántázástól számított 70-90 nap múlva kezdhetjük meg a szedést. Azonban a pontos időpontot az érettségi jelek figyelembevételével állapíthatjuk meg.

Hogyan szedjük a paprikát?

A paprika szedése egyszerű folyamat, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani a növény és a termés épségének megőrzése érdekében.

Eszközök

A paprika szedéséhez nincs szükség különleges eszközökre, de egy éles metszőolló vagy kés hasznos lehet. Fontos, hogy az eszközök tiszták és élesek legyenek, hogy minimalizáljuk a növény sérülését és a fertőzések kockázatát.

Lépések

1.    Megfelelő időpont kiválasztása: A paprikát a legjobb reggel vagy késő délután szedni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és a termés kevésbé stresszes. Kerüljük a szedést forró, napsütéses időben, mert ilyenkor a paprika könnyen megfonnyadhat.
2.    Paprika megfogása: Finoman fogjuk meg a paprikát a szár közelében. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk meg túl erősen, mert a paprika héja sérülékeny lehet.
3.    Vágás vagy csavarás: Használjunk éles metszőollót vagy kést, hogy levágjuk a paprikát a szárról. Ha metszőollót használunk, vágjuk le a paprikát a szárral együtt, körülbelül 1 cm hosszú szárrésszel. Ha kézzel szedjük, óvatosan csavarjuk le a paprikát a szárról, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a növényt.
4.    Tárolás: Azonnal helyezzük a leszedett paprikát egy árnyékos, hűvös helyre. Kerüljük a közvetlen napfényt és a magas hőmérsékletet, mert ezek károsíthatják a termést. A paprikát lehetőleg minél előbb fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel, hogy megőrizzük frissességét és ízét.

A különböző paprika fajták betakarítása

A különböző paprika fajták betakarítása eltérő lehet az érettségi idő és a kívánt szín szerint. Íme néhány példa:

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika, vagy más néven édes paprika, általában zölden kezd, majd pirosra, sárgára vagy narancssárgára változik. A zöld kaliforniai paprikákat akkor szedjük, amikor teljesen kifejlődtek, de még nem kezdtek el színesedni. A színes kaliforniai paprikákat hagyjuk a növényen tovább érni, amíg el nem érik a kívánt színt.

Chili paprika

A chili paprika érettsége függ a fajtától és a kívánt csípősségi szinttől. A zöld chili paprikákat akkor szedjük, amikor elérték a megfelelő méretet, de még zöldek. Ha piros chili paprikát szeretnénk, hagyjuk a növényen tovább érni, amíg pirosra nem váltanak. A chili paprikákat érdemes kesztyűben szedni, hogy elkerüljük a csípős anyagok bőrrel való érintkezését.

Paprika tárolása és feldolgozása

A betakarított paprikát hűvös, száraz helyen tároljuk. A friss paprikát néhány napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de hosszabb távú tároláshoz érdemes fagyasztani vagy savanyítani. A paprikát fagyasztás előtt mossuk meg, távolítsuk el a magokat és a szárakat, majd szeleteljük fel. A szeleteket helyezzük fagyasztózacskóba vagy légmentesen zárható edénybe.

Savanyításhoz a paprikát mossuk meg, vágjuk fel és helyezzük sterilizált üvegekbe. Forró ecetes-sós lével öntsük fel, majd zárjuk le az üvegeket. A savanyított paprika hűvös, sötét helyen tárolva hónapokig eltartható.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-09-06

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben idén? Készíts belőlük egészséges lisztet! Egyszerű lépésekkel bemutatjuk, hogyan hozd ki a legtöbbet a termésből.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

2024-09-01

Ezt ültesd a fenyőid alá és tündérkertté változik az udvarod

Fedezd fel a legjobb növényeket a fenyőfa alá, hogy árnyékos kertedet tündérkertté változtathasd. Praktikus tippek és varázslatos ötletek várnak!

2024-09-01

Most rakd el télire ezt a cukkinis-paradicsomos ragut: a család kedvence lesz

Készítsd el most ezt a cukkinis-paradicsomos ragut, és élvezd télen is a nyár ízeit! Könnyű befőzés, ízletes végeredmény, ami biztosan a család kedvence lesz.

2024-08-31

Nevelj otthon rukkolát – egyszerűen konténerben vagy mikrozöldként

Tapasztald meg a friss rukkola ízét közvetlenül a saját otthonodból – neveld konténerben vagy mikrozöldként, és élvezd a frissességet minden étkezésnél!

További cikkek ebben a témában
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Zöldség Zöldségtermesztés

Tovább a Lexikonhoz

juhok itatása

a kifejlett juhok összes napi vízigénye 3-5 1. Az állatok ált. kétszer annyi vizet... Tovább

ivari szelekció

az ivarzás időben a hímek küzdelme a párért, ill. a nőivarú egyedek párválasztási törekvése. Tovább

Tovább a lexikonra