Az élelmiszerek által közvetített bakteriális megbetegedések sorában a szalmonellózis Magyarországon és számos más európai országban is a leggyakrabban előforduló zoonózisok (emberre is terjedő állatbetegségek) közé tartozik, melynek kiemelkedő közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági jelentősége van, és számottevő gazdasági károkat okoz.
A humán megbetegedések csaknem 80%-át Salmonella Enteritidis törzsek okozzák, míg a megbetegedések kb. 5-5%-áért felelős a Salmonella Typhimurium és az Infantis szerotípus. A szalmonellózis elleni védekezés jogi szabályozása az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. Az Európai Unió a 92/117/EGK irányelvben rögzítette a tagállamok teendőit az élelmiszer eredetű zoonózisok elleni védekezésben, különösen a baromfi-szalmonellózis visszaszorítása érdekében. Az irányelv az akkori EU tagállamok részére ún. szalmonella-redukciós program kidolgozását és szigorú módszertani ajánlásokat, adatgyűjtési és jelentési kötelezettséget írt elő. Magyarországon az MTA Szalmonella Albizottsága és az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztály munkájaként készült el a 92/117/EGK irányelvvel összhangban a "A salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszer a baromfiszektor számára Magyarországon" című ajánlás. Az útmutató a baromfi ipar teljes vertikuma számára nyújtott segítséget a szalmonella csökkentési programok kidolgozásához a keltetők, tenyész-, brojler-, tojóállományok, tojáscsomagoló üzemek, vágóhidak és takarmánykeverő üzemek részére. A részvétel önkéntes volt.
A 92/117/EGK irányelv, valamint a fenti ajánlás szolgáltak alapjául a 49/2002. (V. 24.) FVM rendeletnek, mely a baromfiállományok Salmonella Enteritidis és Salmonella Typhimurium okozta szalmonellózisa és a baromfitífusz elleni védekezésről, a mentesség megtartásáról szól. A rendelet módosítása (97/2003. (VIII. 19.) FVM rendelet) kötelezően előírta annak alkalmazását a tenyészállományt tartó és tojást keltető üzemek részére. A húshibrid csirkét és árutojást termelő üzemek számára a védekezés önkéntes volt, de az árutojás termelő állományok vakcinázása előírásként szerepelt.
A 92/117/EGK irányelv helyébe lépett 99/2003/EK irányelv, valamint a 2160/2003/EK rendelet tovább bővítette a szalmonellák elleni védekezés körét, és pontosan meghatározza a gyérítési programok menetét. A szalmonellózis elleni közösségi szintű és hatékony védekezés érdekében ismerni kell a kórokozók előfordulási gyakoriságát az állatállományokban, mivel ezen információk ismeretében állapítható meg célkitűzésként az a fertőzöttségi szint, mely megfelelő szalmonella gyérítési program bevezetésével, meghatározott időn belül reálisan megvalósítható. A felmérő vizsgálatok eredményeinek összesítése után történik a közösségi cél meghatározása. A közösségi cél ismeretében a tagállamok kidolgozzák védekezési programjaikat. A nemzeti védekezési programok Európai Bizottság által történő elfogadása után kezdődhet meg azok végrehajtása. Ez a Nemzeti ellenőrzési terv házityúk tenyészállományok esetében már elfogadásra került, melynek segítségével a jelenlegi hazai 6%-os előfordulási szintet kell 3 év alatt 1 % alá csökkenteni.
A fent említett közösségi program részeként került sor a brojler állományok szalmonella fertőzöttségének felmérő vizsgálatára, melynek során azok 65,8 %-át találtuk fertőzöttnek. A leggyakrabban előforduló szerotípus a Salmonella Infantis volt, mely a fertőzött állományok 58,3 %-ában fordult elő, Salmonella Enteritidis az állományok 5%-ából, míg Salmonella Typhimurium az állományok 3,1%-ából volt kimutatható. Járványügyi szempontból érdekes adat a Salmonella Infantis törzsek túlsúlya a húshibrid baromfinál, aminek hátterében az állhat, hogy a mentesítési programok csak a humán megbetegedések szempontjából fontos két legfontosabb szerotípusra terjedtek ki. A Salmonella Infantis törzsek előretörése a húshibrideknél 10 évvel ezelőtt kezdődött, mellyel egyidejűleg a Salmonella Enteritidis előfordulásának aránya jelentősen csökkent. A járványügyi helyzet változása szembetűnő a baromfihúsból származó törzsek esetében is, a Salmonella Enteritidis aránya 10 év alatt 60%-ról 5%-ra csökkent. Mindez időben egybeesett a vakcinázások 1994-ben elkezdett hazai bevezetésével, és ez a változás minden bizonnyal szerepet játszott a humán megbetegedések elmúlt években tapasztalt csökkenésében.
A Salmonella Infantis törzsek humán epidemiológiai szerepe ugyan jóval kisebb, mint a Salmonella Enteritidis-é, a jelentős előfordulás miatt azonban korántsem elhanyagolható. A Salmonella Infantis elleni védekezésnél specifikus eszközök (vakcinák) nincsenek, ezért csak a higiéniai rendszabályok követése jelenti a védekezési módot.
A szalmonellák okozta humán megbetegedések száma a hatékonyabb élelmiszer-ellenőrzéseknek, a feldolgozó üzemekben a javuló higiéniai viszonyoknak és a felvilágosító munka révén a higiénikusabb konyhatechnikának köszönhetően napjainkra csökkent (1997-ben közel 30000, míg 2004-ben 7557 humán megbetegedés fordult elő). A védekezés az élelmiszerláncba kerülő állatok szalmonella fertőzöttségének csökkentéséből, a vágás és feldolgozás során a keresztszennyeződés minimális szintre szorításából, az élelmiszer-előállítás és vendéglátás, kereskedelem folyamatában a HACCP rendszer alkalmazásával, megfelelő technológiai és higiéniai szabályozással a szalmonellák elpusztításából, szaporodásuk megelőzéséből tevődik össze. A magánháztartásokban alkalmazott konyhai higiéniai gyakorlat helyes irányba történő alakulását felvilágosítással, tájékoztatással lehet javítani.
A fertőzés közvetítésében a legnagyobb szerepe az élelmiszerek közül a tojásnak, a baromfihúsnak, az egyéb friss húsoknak, a darált húsoknak, a disznósajtnak, a kolbásznak, a hidegkonyhai készítményeknek, valamint a fagylaltnak van. A szalmonellák az élelmiszerekben hetekig-hónapokig életképesek maradnak, kedvező körülmények között el is szaporodhatnak. Mélyhűtött élelmiszerekben hónapokig túlélnek. A sütés-főzés hőmérsékletén elpusztulnak, ezért mindig gondosan melegítsük fel a főtt ételt is. Kerüljük el, hogy a főtt-sütött élelmiszer a nyers élelmiszertől szennyeződhessen, tehát ne érintkezzen a nyers baromfi előkészítésénél használt eszköz (kés, vágódeszka) az elkészített étellel. A fertőtlenítőszerek szintén perceken belül elpusztítják a szalmonellákat. A környezetben mindenütt megtalálhatók, ezért alapvetően fontos a személyi- és környezethigiénia. Daraboláskor, zsigereléskor ügyeljünk arra, hogy az állat bélcsatornája ne sérüljön. Ne vásároljunk szennyezett tojást. A friss, eredendően tiszta tojás fénylő, míg a mosástól tiszta fénytelen. A biztosan friss, kellő hőmérsékleten (5-18 ºC-on) tárolt tojást is használjuk fel három héten belül. Nyáron főként a gyerekek és az idősek lágy tojás helyett főzött tojást egyenek, a meleg hónapokban vigyázzunk a majonézes ételekkel is.
A megfelelő konyhatechnika, valamint a konyhai- és személyi higiénia betartásával sikeresen lehet védekezni a szalmonellák ellen a háztartásokban is.
Magyarországon a következő évek kiemelt feladata lesz a gyérítési programok következetes végrehajtása, mind a fogyasztók egészségének védelme, mind gazdasági szempontból. Az előrehaladás mértékét az élelmiszerlánc egészét átfogó monitoring vizsgálati programmal kell nyomon követni, szükség esetén a védekezési programban alkalmazott eljárásokat módosítani.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.