A takarmányozás közismerten az állati eredetű termékek előállításának legkényesebb területe. Az állatok szervezete egyetlen más környezeti hatásra sem válaszol oly hirtelen és olyan átható erővel, mint a takarmányozásban beálló minőségi változásokra. Ráadásul e változások hatásai még a takarmányozási gyakorlat kedvező módosítása után is elemi erővel érezhetőek, nem egy esetben akár végzetes eredménnyel is járhatnak.
A takarmányozásról
A takarmányozás közismerten az állati eredetű termékek előállításának legkényesebb területe. Az állatok szervezete egyetlen más környezeti hatásra sem válaszol oly hirtelen és olyan átható erővel, mint a takarmányozásban beálló minőségi változásokra. Ráadásul e változások hatásai még a takarmányozási gyakorlat kedvező módosítása után is elemi erővel érezhetőek, nem egy esetben akár végzetes eredménnyel is járhatnak.
A hozzá nem értő, vagy nemtörődöm gazda számos takarmányozási ártalom, sokféle, nehezen leküzdhető hiánybetegség okozója lehet. Az ártalmak és hiánybetegségek jó része csak akkor észlelhető, ha már a kijavításukra esélyünk sem marad. Oda kell hát figyelni, mikor, milyen életkorban és mely hasznosítási irányban mit etetünk fel állatainkkal. Nem mindegy az sem, hogy a takarmányok helyenként igen borsos ára miként térül meg a termék értékesítésekor.
Baromfifélék és sertések
A baromfifélék és a sertés közismert módon, alapvetően abrakfogyasztó állatfajok. Még a legelő lúd, a rovart fogyasztó pulyka és gyöngyös napi takarmányának jó részét is abrakféleségek teszik ki a hagyományos, ősi takarmányozási gyakorlat szerint. Az ipari keveréktakarmányok elterjedése révén, - kiváltképp a zárt, intenzív tartási formák lehetőségei között - ezek az állományaink néhány kivételtől eltekintve kizárólag tápot fogyasztanak. A tápok minősége: tisztasága, vegyszermentessége, formázottsága, szavatossága, s főleg beltartalma mindent eldöntő tényezővé vált.
Állati eredetű termékek előállítása
Az állati eredetű termékek előállítása ma már a legkisebb üzemi méretekben, a családi gazdaságokban is jól termelő, nagy genetikai értékű fajtákkal, hibridekkel folyik. Az állományok termeltetése akkor lehet igazán jövedelmező, ha mind nagyobb mértékben kiaknázzuk azokat a képességeket, melyeket a tenyésztők a genetikai munka során az állatokban kialakítottak.
Nagyon fontos ezek közül is az etetett takarmány hasznosulása, értékesülése. Hiábavaló minden erőfeszítés, ha a tápok összetétele ingadozó, kiszámíthatatlan, vagy a táplálóanyagokat (fehérje, zsír, rost, stb.) olyan formában tartalmazza, ami gátolja, hogy azok az emésztés során felszívódjanak, vagy az életfolyamatok számára könnyen felhasználhatóvá legyenek. Két lehetőségünk adódik: vagy a számunkra anyagilag elérhető takarmányozási és tartási körülményekhez választunk - általában kisebb értékű - fajtát, vagy az értékes hibrid igényeihez igazítjuk a termelés környezeti feltételeit. A választást - ha a pénztárcánknak barátai akarunk lenni - az értékesítési esélyek, a piaci követelmények döntik el.
Családi gazdaságok
A családi gazdaságok - főként az önellátásra termelők - szinte kivétel nélkül a „táposnál”, azaz a termény-kiskereskedésekben szerzik be a takarmányt. Itt az úgynevezett „nagyüzemi” táp kivételes áru, a választék amúgy szűkös, egy-két „háztáji” tápra korlátozódik állatfajonként. A választás többnyire a „veszi, vagy nem veszi”, s nem a garantált beltartalom és az ideális forma (szemcsés, vagy granulált) körül dől el.
A „háztáji” tápok általában egyszerre kis mennyiségek kikeverésével, s - tisztelet a ritka kivételnek - nem mindig oda illő alapanyagokból készülnek. Ezek a tápok nyelik el a vagonsöpredék „használható” részét, az avasodásnak induló napraforgódarát, a lejárt szavatosságú, egyszer már megkevert tápok maradékát, az itt-ott kis mennyiségben megmaradt premixeket és még ki tudja, mi mindent?
Takarmányok bevizsgálása
A takarmányok bevizsgálása nem kevéssé költséges mulatság, a keverőüzemek sokszor még ott sem végeztetik el rendszeresen, ahol a garantált beltartalom szerződésben rögzített követelmény (nagy mennyiségben leszerződött üzemek számára) Az összetétel pereskedés esetén sem követhető megbízhatóan, a keverőüzem felelőssége többnyire nem nyer bizonyítást. A „háztáji” tápot használók kiszolgáltatottsága ennél is inkább nyilvánvaló. A kis állománylétszám, az amúgy másoknak nem nagy kárösszeg miatt, nem éri meg pereskedni. A szakértő ilyen esetekben többnyire a tartási körülmények elégtelenségét állítja előtérbe, mert az jól dokumentálható. A lényeg, a költségek több, mint kétharmadát kitevő takarmányozás hatásai - ha csak épp nem egy tömeges elhullást okozó ártalomról van szó - elsikkadnak.
Mi lehet a teendő, vajon hogyan védhetjük meg állatainkat az említett ártalmaktól?! Az előzőekből talán kitetszik, hogy mindenre kiterjedő megoldás nem létezik. A tápvásárlás már önmagában is lutri. Azért adódik néhány lehetőségünk, hogy a takarmányozás kárait megelőzzük, vagy enyhíteni tudjuk.
•A már bevált tápon ne változtassunk, ha az állataink már hozzászoktak. Még ha a beltartalma ingadozik is, nagyjából folyamatos ellátást biztosít, az esetleg gyengébb minőség hatásai mellett ne terheljük az állatot az új táphoz való alkalmazkodással is. A kereskedő nem mindig bizonyul takarmányozásban jártas szakembernek, a tanácsait kezeljük némi kritikával.
•Vásárláskor nézzük meg a lejárati időt, kérjük el a pénztári bizonylatot, mert azon rajta van a dátum. Őrizzük meg a zsákra varrt cédulát is. Csakis így reklamálhatunk, ha a lezárt zsákból nem az kerül elő, amit vártunk.
•A zsák felbontásakor vizsgáljuk meg a tápot. Színre, formára, illatra harmonizálnia kell az előzővel. Még ilyen esetben is 50-50 %-os keveréssel etessük fel a régit.
•Ne etessünk, ha a táp láthatóan lisztes, vagy poros, a granulátum törmelékes, vagy ha penészes, akár szúrós szagot áraszt. Vigyük vissza a kereskedőhöz, még akkor is, ha nem fog örülni neki.
•Hagyjuk abba az etetést, ha a napi takarmányfogyasztás hirtelen és drasztikusan visszaesik. (ha nagy a meleg, ez akkor is bekövetkezik, ám nem tart sokáig) Szintén függesszük fel az etetést, ha a mérhető hozamok (tojástermelés, súlygyarapodás) gyorsan csökkennek.
•Alakítsuk úgy a tartási körülményeket, hogy állataink ki tudjanak járni a szabadba. Számos olyan fontos anyaghoz hozzáférnek ilyenkor, amit egy rossz tápban nem kaphatnak meg.
•Ha az elhullások megugrását tapasztaljuk, forduljunk állatorvoshoz, készíttessünk boncolási leletet, mert az a reklamáció alapjául szolgál. Számos takarmányártalom ugyanis kimutatható ilymódon.
Az előzőekben vázolt tragikusnak tűnő helyzet azért nem ily sötét. A tápetetés, mint takarmányozási módszer nem szüntethető meg teljesen. A problémakörből kiutat találhatunk a természetszerű tartási formák kialakítása mellett a hagyományoshoz hasonló takarmányozási módok használata által is. Ha a természetszerűség és a modern tudományos elvek ötvözése jó fajtamegválasztással párosul, az állati termékek minősége nem csak szinten tartható, hanem javítható is lehet. A jövedelem kitermeléséhez pedig a termékminőség vásárlók által anyagilag is elismert biztosítása a legfontosabb alapfeltétel.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.